sīpolu zupa
Foto: Shutterstock

Sīpoli, ko jokojot mēdz dēvēt arī par "zemeļu apelsīniem", tiek izmantoti teju visu pamatēdienu gatavošanā, jo katrs pavārs zina, ka sīpols ēdienam piešķir ļoti izteiksmīgu garšu, kas patīk gandrīz visiem. Tomēr gana daudz ir to, kuru bērnības trauma ir zupā peldošs vārīts sīpols – ja piederi pie šīs kategorijas, laiks gaisināt sliktās bērnības atmiņas, pagatavojot franču virtuves klasiku – ģeniāli vienkāršo, bet izsmalcināto sīpolzupu, vai kādu citu maciņam draudzīgu un gardu sīpolu ēdienu.

Kāpēc sīpols "kož" acīs?

Griežot sīpolus, faktiski tiek atvērtas mikroskopiskas šūnas, kas piepildītas ar fermentiem. Tā rezultātā rodas ķīmiska reakcija, gaisā izplatot kodīgas gāzveida vielas, kas līdzīgas tām, kuras izmanto asaru gāzes ražošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!