Sīpoli, ko jokojot mēdz dēvēt arī par "zemeļu apelsīniem", tiek izmantoti teju visu pamatēdienu gatavošanā, jo katrs pavārs zina, ka sīpols ēdienam piešķir ļoti izteiksmīgu garšu, kas patīk gandrīz visiem. Tomēr gana daudz ir to, kuru bērnības trauma ir zupā peldošs vārīts sīpols – ja piederi pie šīs kategorijas, laiks gaisināt sliktās bērnības atmiņas, pagatavojot franču virtuves klasiku – ģeniāli vienkāršo, bet izsmalcināto sīpolzupu, vai kādu citu maciņam draudzīgu un gardu sīpolu ēdienu.
Kāpēc sīpols "kož" acīs?
Griežot sīpolus, faktiski tiek atvērtas mikroskopiskas šūnas, kas piepildītas ar fermentiem. Tā rezultātā rodas ķīmiska reakcija, gaisā izplatot kodīgas gāzveida vielas, kas līdzīgas tām, kuras izmanto asaru gāzes ražošanā.
Interesanti, ka tieši šie gaistošie savienojumi lielā mērā ir atbildīgi par sīpola garšu un aromātu. Jo vairāk sīpols kož acīs, jo labāk garšo! Šāda tipa vielas izplatās arī griežot ķiplokus, puravus un dažus citus dārzeņus, tomēr šajā gadījumā tās neraisa acu kairinājumu, vien ļoti izteikti smaržo.
Sīpolu mizošana var būt ļoti kairinoša un pat sāpīga, tādēļ lieti noderēs daži padomi, kā izvairīties no asarojošām acīm. Vienkāršākais ieteikums bez palīglīdzekļiem - smalcinot sīpolus, aizgriezt galvu, lai kodīgās gāzes nesasniegtu acis. Ja nespējat izturēt acu asarošanu, var izmantot peldēšanas aizsargbrilles.
Tiesa, peldbrilles drīz vien var traucēt, jo darbīgā virtuvē mēdz būt tvaiki un garaiņi. Brilles ātri vien aizsvīdīs, bet tu neredzēsi, ko dari (darbojoties ar asu nazi, šī blakusparādība nebūtu vēlama). Ko darīt?
Sena tautas gudrība vēsta, ka sīpolus jāmizo zem tekoša ūdens, jo tādā veidā acis kairinošās vielas neizplatās gaisā.
Cita tautas gudrība māca griešanas laikā zobos turēt citrona šķēlīti, maizes gabaliņu vai cukura graudiņu - produkti piesaistīs kairinošās gāzes un tās nesasniegs acis. Daži pavāri iesaka, griežot sīpolus, nepārtraukti košļāt maizi, citi - svilpot.
Viens no efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no raudāšanas, smalcinot sīpolus, - pirms griešanas sīpolus vismaz 5 minūtes atdzesē ledusskapī vai saldētavā - temperatūras svārstības ietekmē arī sīpola "ķīmiju".
Daži pavāri gan saka, ka sīpolus jāgriež pēc iespējas biežāk, acis pieradīs un vairs nebūs jāraud!
Vidusjūras pica ar anšoviem un sīpoliem
Ja arī tavas garšu kārpiņas ir sailgojušās pēc Vidusjūras garšas, kuras neatņemamā sastāvdaļa ir zivis un olīvas, pagatavo šo picu, kur šīs gardās lietas ir veiksmīgi apvienotas. Ja esi picu cienītājs, noteikti pamēģini pagatavot šo neparasto picu un tu sapratīsi, ka arī bez tomātiem un siera var būt lielisks garšu savienojums.
Reņģes sīpolu marinādē
Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.
Franču sīpolu zupa
Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.
Sulīgs liellopa gaļas burgers ar ceptiem sīpolu gredzeniem mājas gaumē
Sulīga liellopa gaļas kotlete, kraukšķīga salātlapa un marinēti gurķīši, grauzdēta maizīte un pikantas sinepes - izcila kombinācija! Bruņojies ar mājās gatavotiem burgeriem, kraukšķīgiem kartupeļu frī un ceptiem sīpolu gredzeniem, sagādā piemērotu dzērienu un izbaudi vakaru, piemēram, šo piektdien skatoties, kā brašie Rīgas "Dinamo" hokejisti cīnās ar Zagrebas "Medveščak" ledus bruņiniekiem.
Šmorēta vista ar šalotes sīpoliem un ķirštomātiem
Laimīgu Jauno gadu! Nezinu, kā jūs, bet man patīk jauna gada apņemšanās. Lai gan lielākā daļa no tām nemaz nav saistītas ar ēšanu (piemēram, sūtīt ar roku rakstītas vēstules cilvēkiem, ko mīlu, ik dienu pastaigāties svaigā gaisā vismaz 15 minūtes, dzert vairāk ūdeni), tomēr arī es ik gadu apņemos gatavot veselīgas, interesantas un gardas maltītes. Tādēļ, lai ievirzītu lietas īstajā gultnē, jau gada pirmajā dienā es gatavoju kaut ko īpašu - šmorētu vistu ar maigiem šalotes sīpoliem un saldiem ķirštomātiņiem.
Zirņu - sīpolu kotletes
Zirņu, auzu pārslu un sīpolu kotletes - sātīgām un lētām vakariņām.
Sīpolu zupa ar sieru
Sīpolu zupa ar sieru un baltmaizes ķiploku grauzdiņiem.
Sīpolu pica ar fetas sieru un rozmarīnu
Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.
Kabaču pankūkas ar sīpoliem
Kabaci sarīvē (kamēr vēl pavisam svaigs ar mīkstu mizu - nemizo), pievieno līdzīgu daudzumu sīpolu (pēc gaumes, man patīk tā pa skarbo; piemēram, 0.5 kg kabacis, 0.4-0.5 kg sīpols), olas un milti - uz aci, līdz izskatās, ka masa nejuks uz pannas, garšvielas.
Ātrā siera zupa
Ātrā siera zupa - 30 minūtes un gatavs!