rikota
Foto: Shutterstock
Maigi krēmīgo, viegli saldeno rikotas sieru, kas pie mums ir atceļojis no Itālijas, var raksturot kā zelta vidusceļu starp biezpienu un krēmsieru, jo tā viegli drupanā struktūra nedaudz līdzinās biezpienam, tomēr ir treknāka un krēmīgāka, bet tajā pašā laikā viegla un gaisīga. Tādēļ droši vari eksperimentēt, receptēs aizvietojot biezpienu un krēmsieru ar rikotu - galarezultāts būs tieši tik pat labs, ja ne vēl labāks.

Kaut mūsdienās rikota nopērkama teju visās pasaules malās un, starp citu, pašmāju veikalos mēdz būt lētāka pat par latviešu iecienīto biezpienu, šī produkta stāsts aizsākās Itālijā jau krietni pirms mūsu ēras. Itālieši rikotas sieru gatavo no piena sūkalām, karsēšanas procesā sarecinot olbaltumvielas, kas palikušas pienā pēc siera gatavošanas, ko ataino arī produkta nosaukums "ricotta", kas ir atvasināts no latīņu vārda "recocta". Tas tulkojumā nozīmē "atkārtoti vārīts" vai "divreiz termiski apstrādāts", skaidro portāls "Geniuskitchen".

Foto: Shutterstock

Biezpiena "radagabala" gatavošanai var izmantot gan aitas, govs un kazas piena sūkalas, tām pievienojot skābinātāju un pēc tam paniņas izturot 12-24 stundas un karsējot. Tā rezultātā veidojas maigas konsistences, biezpienam līdzīga masa, kuru pēc karsēšanas izkāš caur sieru.

Mūsdienās mājās gatavota rikota atšķiras ar to, ka to parasti gatavo no pilnpiena, pievienojot tam vēl pāris sastavdaļas (te atradīsi izsmeļošus padomus).

Visiecienītākais, protams, ir tieši svaigais rikotas siers bez sāls un citām piedevām, bet svaigo rikotu mēdz arī nogatavināt, sālīt, kūpināt un apstrādāt citos veidos, iegūstot dažādas konsistences produktus, kas piemēroti gan desertiem, gan rivēšanai uz pastas ēdieniem.

Foto: Shutterstock

Svaigai rikotai ir neskaitāmi daudz pielietojumu. Šis siers lieliski garšos gan uz svaigi ceptas maizes, gan siera kūku, keneloni, lazanjas pildījumā, gan gardos desertos. Ideja pavisam vienkāršam našķim: maigajai rikotai pievieno nedaudz medus un sauju svaigu ogu vai kapātus valriekstus. Runājot par produkta saderību ar vīniem, portāla "Cheese" eksperti apgalvo, ka ideāls svaigas rikotas pārinieks ir vīns "Sauvignon Blanc".

Lai tu varētu smelties iedvesmu rikotas iepazīšanai, piedāvājam 16 receptes no "Tasty" krājumiem.

Lai labi garšo!

Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku

Foto: Shutterstock

Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku gardai un skaistai uzkodai.

Lasīt vairāk

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Bezglutēna rulete ar spinātiem un rikotas sieru

Šis gardais ēdiens ir īpaši domāts cilvēkiem, kuri slimo ar celiakiju vai glutēna nepanesamību, taču to var baudīt jebkurš, jo bezglutēna pārtiku mūsu organismam ir vieglāk pārstrādāt. Bezglutēna spinātu un rikotas siera rulāde būs lieliska maltīte svētku reizēs, priecējot ikvienu gardēdi.

Lasīt vairāk

Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu

Foto: Shutterstock

Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Pica ar sēnēm un rikotas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neparasta sēņu pica ar mīksto rikotas sieru. Papildini to ar spinātiem un salviju, vai kādu citu svaigo garšaugu vēl labākam rezultātam.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar rikotas, citronu un salami pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis, kas pildīts ar rikotas sieru, salami un atsvaidzinošo citronu. Pasniedz ar svaigajiem salātiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Deserta salāti ar rikotas sieru un avenēm

Foto: Publicitātes attēls

Šo salātu sastāvdaļas veido ļoti īpašu un tiešām neparastu garšas kombināciju – šķīvī mīsies rikota, avenes un pat zaļie lapu salātiņi. Turklāt maltīte ir ļoti viegli un ātri pagatavojama!

Lasīt vairāk

Rikotas un olīvu 'pastēte'

Foto: Shutterstock

Papildinājums maizītēm vai uzkodu šķīvim – rikotas siera "pastēte" ar olīvām un svaigajām piparmētrām. Pastētes nosaukums dots vien tāpēc, ka smēriņam piemīt patīkama ziežamā konsistence.

Lasīt vairāk

Rikotas pankūkas ar olām un svaigo plūmju mērci

Svētdienu rīti mūsmājās ir kļuvuši par pankūku rītiem. Tā kā dosimies ģimenes izbraukumā un garais treniņš izpaliks, tad klasisko plāno pankūku vietā cepu rikotas pankūkas ar plūmju mērci. Tās ir bagātīgs olbaltumvielu avots, un tajās mazāk ir ogļhidrātu. Pie tam pankūkas ir ļoti ātri pagatavojamas, un mīklas daudzums ir tieši tik, lai nevarētu pārēsties un gribētos vēl bišķiņ.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas ābolu pīrāgs ar rikotu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Gards biezpiena mīklas pīrāgs ar krēmīgu ābolu-rikotas pildījumu. Vislabāk to baudīt vēl siltu, piedzerot pienu.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.

Lasīt vairāk

Rikotas sacepums ar mannu, rozīnēm un citrona miziņu

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums, ko pasniedz vēl siltu - ar jogurtu, skābo krējumu vai svaigu ogu mērci, vai ēd aukstu. Vienkārši un ļoti garšīgi.

Lasīt vairāk

Spinātu ravioli

Foto: Shutterstock

Spinātu ravioli - un mielasts kā īstenā restorānā.

Lasīt vairāk

Debešķīgi gards sicīliešu deserts – 'cannoli'

Foto: Shutterstock

"Cannoli" – fritētas mīklas caurulītes ar kārdinoši saldu rikotas pildījumu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi cietā siera groziņi ar mazsālītu lasi un rikotu

Viegla un garda uzkoda pie vīna - cietā siera kraukšķi ar mazsālītu lasi un rikotas sieru.

Lasīt vairāk

Rikotas un jogurta deserts ar aprikožu mērci

Viegls un gards biezpiena un bezpiedevu jogurta krēms, kas papildināts ar aprikožu mērci. Deserts piemērots arī cukura diabēta slimniekiem, norāda receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!