Risoto pamata sastāvdaļa ir kvalitatīvi rīsi, tāpēc, mācoties no itāļiem, vislabākie šī ēdiena pagatavošanai ir Arborio rīsi. Vēl, ja paveicas un veikala plauktā vari atrast, nesmādē arī "Vialone nano" rīsus, kā arī "Carnaroli" un "Maratelli". Īsie baltie rīsi, kuri ir vienlaikus maigi un kraukšķīgi, ir risoto burvības atslēga. Krēmīgumu risoto piešķir paši rīsi – to sastāvā ir amilopektīns, šķīstoša ciete, kas vārīšanas laikā rīsus nesausina.
Pirmā lieta, kas jāievēro – rīsus pirms to vārīšanas, nedaudz apcepina turpat katliņā kopā ar eļļu, liellopa kaula smadzenēm, kas smalki sakapātas, kā arī sīpoliem vai ķiplokiem.
Otrā lieta – rīsiem pakāpeniski pievieno karstu buljonu, tā, lai tas kūpētu, bet nebūtu verdošs. Tāpat, vārot rīsus, uzmana, lai plīts uguns būtu mērena. Izteiktākai garšai pievieno arī šļuku vīna. Buljonu pievieno vismaz trīs piegājienos.
Pats svarīgākais risoto gatavošanas posms – maisīšana. Atšķirībā no vienkāršas rīsu izvārīšanas, gatavojot risoto, tie ir regulāri jāmaisa. Tas palīdzēs rīsiem vienmērīgāk piebriest, kā arī uzturēt ēdienā mitrumu. Risoto vāra aptuveni 20 minūtes, reizēm pat nedaudz ilgāk.
Vērā ņemams ieteikums, kā vienmēr, ir rūpīga sekošana līdzi receptei! Risoto garšīgāku padarīs arī tajā izkausēts siers, tāpēc uzreiz pēc pagatavošanas rīsos iemaisi sarīvētu Parmezāna vai kādu citu cieto sieru.
Bet dārzeņus, sēnes vai gaļu, kā arī garšaugus, ēdienam pievieno pāris minūtes, pirms tas ir gatavs. Gaļu apcep vai izsautē paralēli rīsu vārīšanai. Reizēs, kad risoto izvārīts tā pavairāk, un to grasies ēst arī nākamajā dienā, neaprobežojies ar tā uzsildīšanu mikroviļņu krāsnī. Itāļiem ir īpaša recepte risoto "nākamajā dienā", kuru savulaik temperamentīgie dienvidnieki baudījuši pēc teātra apmeklējuma – iepriekšējā dienā gatavotu risoto uzsilda katliņā, pievienojot vēl dažas ēdamkarotes sviesta un sarīvētu sieru.
Krēmīgs citronu risoto
Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.
Biešu risoto ar mārrutkiem
Iespējams, nedaudz neparasta risoto versija, tomēr galvojam - ļoti garšīgi, turklāt - figūrai draudzīgi!
Risoto ar pētersīļiem un baziliku
Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.
Brokastu risoto ar bekonu
Brīvdienas klāt! Lai pietiktu spēka visiem nedēļas nogales priekiem, iesaku nobaudīt šo brokastu risoto - krēmīgus rīsus ar bekonu, bez čaumalas vārītu olu un artišokiem.
Risoto ar sviesta ķirbi un papriku
Ja meklē idejas, kā dažādot ēdienkarti, iekļaujot tajā arī ogu karali - ķirbi, izmēģini šo risoto recepti! Vien pieci pārtikas produkti un 30 minūtes pie plīts - un izcilas vakariņas vai pusdienas gatavas!
Tomātu risoto ar baziliku
Ļoti vienkārša risoto recepte, kas neprasīs ne daudz produktu resursu, ne pūles pagatavošanā. Atliek vien sagatavot visu nepieciešamo – tomātus, buljonu, rīsus un citas sastāvdaļas – un ļauties ēst gatavošanai.
Cepeškrāsnī gatavots risoto ar puraviem un kale kāpostu
Risoto ir ļoti gards ēdiens, bet reizēm no gatavošanas attur tas, ka rīsi visu laiku uz pannas ir jāmaisa. Tāpēc šis būs lielisks variants, kā kaut mazliet paslinkot – saliec visas sastāvdaļas katliņā un ļauj visu padarīt cepeškrāsnij!
Saulainais risoto ar safrānu
Pavasaris un košums vienā šķīvī – risoto ar baltvīnu un šķipsniņu aromātiskā safrāna. Šī maltīte būs lielisks veids, kā kulināri iepazīties ar vērtīgo garšvielu. Recepti piedāvā "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Risoto ar sēnēm un bekonu
Sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte diviem – risoto ar mīksti kraukšķīgiem rīsiem, mazliet bekona un sēnēm. Nedaudz asumiņa un aromāta maltītei piešķirs svaigi malti melnie pipari.
Krēmīgais biešu risoto ar zilo sieru
Ziemai piestāv risoto, jo tas ar savu krēmīgumu un sātīgumu vienmēr pabaro pat izsalkušākos ēdājus, turklāt ēdiens pats par sevi ir tik pilnīgs, ka nemaz neprasās klāt vēl gaļa vai zivs. Risoto var gatavot dažādās variācijās, arī ar karamelizētām bietēm un zilo sieru maltīte ļaus kaut nedaudz sajust Vidusjūras ēdienu garšu.
Risoto ar tomātiem un bekonu
Šķiet, ka risoto var pagatavot teju visās iespējamās variācijās, lai to pielāgotu gan sezonālajiem produktiem, gan ēšanas paradumiem. To pierāda arī šī recepte, kurā apvienoti kraukšķīgie rīsi, grēcīgi sātīgais bekons un konservētie tomāti, ko ir vērts vienmēr glabāt virtuves skapītī, lai no tiem pagatavotu garšīgus šedevrus.
Risoto ar jūras veltēm un čorizo desu
Vidusjūras gaumē ieturēta, nedaudz izsmalcināta rīsu maltīte pusdienām vai vakariņām – risoto ar jūras ķemmītēm, garnelēm un čorizo desas gabaliņiem. Nedaudz pikantu garšu piešķirs drusciņa šerija, bet izteiksmīgā garša panākta ar zivju buljonu.
Rudenīgais risoto ar saldajiem kartupeļiem, šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem
Risoto ar neparasti garšīgu pavērsienu – mīkstiem saldajiem kartupeļiem un zirnīšiem pildījumā. Uz šķīvja pa virsu izkārtotās kartupeļa šķēlītes un Parmas šķiņķis vēl jo vairāk papildinās maltīti un piešķirs tai rudenīgu noskaņu. Vislabāk garšos, ja risoto tiks pagatavots no arborio rīsiem.
Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu
Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.