risoto sastāvdaļas, rīsi, siers, sēnes, ķiploki, produkti
Foto: Shutterstock
Risoto ir viens no skaistākajiem un gardākajiem itāļu ēdieniem, kādu vien var nobaudīt. Tas tāpēc, ka to var pagatavot visdažādākajās variācijās, pievienojot rīsiem ne vien dažādu veidu buljonus, bet arī dārzeņus, gaļu, garšaugus, un pat augļus, ja kādam tā labpatīk.

Risoto pamata sastāvdaļa ir kvalitatīvi rīsi, tāpēc, mācoties no itāļiem, vislabākie šī ēdiena pagatavošanai ir Arborio rīsi. Vēl, ja paveicas un veikala plauktā vari atrast, nesmādē arī "Vialone nano" rīsus, kā arī "Carnaroli" un "Maratelli". Īsie baltie rīsi, kuri ir vienlaikus maigi un kraukšķīgi, ir risoto burvības atslēga. Krēmīgumu risoto piešķir paši rīsi – to sastāvā ir amilopektīns, šķīstoša ciete, kas vārīšanas laikā rīsus nesausina.

Pirmā lieta, kas jāievēro – rīsus pirms to vārīšanas, nedaudz apcepina turpat katliņā kopā ar eļļu, liellopa kaula smadzenēm, kas smalki sakapātas, kā arī sīpoliem vai ķiplokiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!