dzēriens, vasara, tveice, ledus tēja
Foto: Shutterstock
Karstais laiks ar joni tuvojas, un beidzot būsim sagaidījuši tādus laika apstākļus, lai no sirds izbaudītu ne tikai sauli un atpūtu pie ūdens, bet arī atveldzējošus dzērienus un vieglus ēdienus. Taču karstums var būt arī apgrūtinājums mūsu organismam, tāpēc ir rūpīgi jāizvērtē, ko no garšīgajām lietām baudīt. To noskaidrot Tasty.lv palīdzēja uztura speciāliste Alise Kindzule, kura darbojas uzņēmumā "Lido".

Kā stāsta Alise Kindzule, vasara ir piemērots laiks, lai aktivizētu vielmaiņu, reizē arī uzlabojot imūnsistēmu un attīrot organismu ar dabīgiem produktiem, kuros ir daudz vitamīnu un minerālvielu. Taču karstās dienas apgrūtina izvēli, jo, termometra stabiņam slīdot uz augšu, apetīte kļūst arvien zemāka. Uztura speciāliste iesaka ēst pat tad, kad to negribas, jo organismam karstajās dienās ļoti nepieciešama enerģija.

Kindzule arī uzsver, ka, lai organisms un pašu veselība neciestu, jādzer daudz ūdens, kā arī jāēd tādi produkti, kuru sastāvā tas ir daudz, jo 20 – 30% no uzņemtā šķidruma organisms saņem tieši ar pārtikas palīdzību.

Ko ēst? Uztura speciāliste vasaras produktus – ogas, piemēram, zemenes, mellenes un avenes, kuru sastāvā ir 85 – 95% ūdens. Tāpat noteikti jāēd arī arbūzi, melones, greipfrūti (īpaši sarkanie), apelsīni, āboli, bumbieri, aprikozes, vīnogas, plūmes un ananasi. No dārzeņiem noteikti jāizvēlas tomāti, gurķi, burkāni, redīsi, paprika, bietes, zaļie lapu salāti, spināti, kāposti, puķkāposti un brokoļi.

Produktus noteikti vajag ēst svaigus, bet priekšroka jādod arī sautētiem, vārītiem un tvaicētiem ēdieniem, karstajās dienās izvairoties no ceptas maltītes, lai tā nebūtu lieka nasta gremošanas sistēmai. Atvēsināties karstajā laikā palīdzēs augļu sulas, salāti, aukstās zupas, sieri, pilngraudu maize un auksta, liesa gaļa.

Lielajā karstumā Alise Kindzule neiesaka lietot cukurotus un kofeīnu saturošus dzērienus. Piemērotākie dzērieni – ūdens un atdzesēta tēja. Ūdenim vari pievienot ogas un augļus garšai, taču karstajā laikā atsakies no cukura. Tāpat šajā laikā vajadzētu arī piebremzēt ar konditorejas izstrādājumiem un saldumiem, jo tie veicina organisma atūdeņošanos. Tāpēc kūkas, vafeles un smalkmaizītes jāatstāj "vēsākām" dienām, kad temperatūra nepaceļas augstāk par 20 līdz 24 grādiem.

Pašsaprotami ir arī tas, ka karstajā laikā noteikti jāatsakās no ātrajām uzkodām. Tā vietā uztura speciāliste iesaka apēst piecas augļu un piecas dārzeņu devas – dienā jāapēd vismaz desmit saujas. Tāpat, jākontrolē arī izdzertā ūdens daudzums, tāpēc nedrīkst aizmirst par noteiktajiem diviem litriem dienā. Karstajā laikā arī pastāvīgi jādomā par ēdiena kvalitāti, tāpēc neaizmirsti apskatīt produktu derīguma termiņus.

Gatavojoties tveicei, ieskaties Tasty.lv recepšu krājumos, lai atrastu piemērotāko karstajām dienām!


Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem

Foto: Shutterstock

Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Cukīni vai jauno kabacīšu aukstā zupa - zaļais gaspačo

Kad es vēl biju pavisam maza, manai mammai bija milzīgs sakņudārzs, kurā auga zaļie salāti, tomāti, ķirbji, pupiņas, pipari un daudzi citi dārzeņi. Mana mamma ir apbrīnojama dārzniece un īpaši labi viņai padevās cukini. Ražas laikā it visur bija cukini - viņa gatavoja cukīni maizi, pankūkas, kēksiņus.

Lasīt vairāk

Ūdens ar apelsīniem, laimu un gurķiem

Foto: Shutterstock

Smaržīgs un gards veldzējums karstai vasaras dienai. Gurķi ūdeni mīkstina, bet citrusi piešķir burvīgus aromātus.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Ūdens ar arbūziem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Okroška ar kefīru un kvasu

Foto: Shutterstock

Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.

Lasīt vairāk

Zaļais gaspačo

Foto: Shutterstock

Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, laimu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ūdeni dzeršanai var aromatizēt ar jebkādiem augļiem. Piedāvājam ūdeni ar zemenēm, laimu un gurķiem. Pievienotais gurķis ūdeni padara mīkstu, bet zemenes un laims uzburs glāzē vasaru.

Lasīt vairāk

Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti

Foto: Shutterstock

Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!

Lasīt vairāk

Spinātu un lēcu salāti ar cukurzirņiem un graudu sinepju mērci

Vasara un saulgriežu laiks ir aktīvākā grilēšanas sezona, un viens no iecienītākajiem grila produktiem ir dažādi pagatavota vistas gaļa.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku

Foto: Shutterstock

Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar zemenēm un kazas sieru

Foto: Shutterstock

Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!