Lai arī biskvīta mīkla ir vienkārša un ātri pagatavojama, tomēr tās sajaukšanā ir savi noslēpumi. Neizdevies biskvīts saplok, veidojas ļoti plāns vai pārcepts biskvīts kļūst sauss. Kādi tad ir biskvīta mīklas jaukšanas noslēpumi?
Pirmkārt, biskvīta kvalitāte ir atbilstoša olu svaigumam un kvalitātei. No lauku sētas olām biskvīts būs daudz garšīgāks nekā no lielfermu vistu olām. Nākamie svarīgie faktori nevainojama biskvīta iegūšanai ir produktu temperatūra, kulšanas ilgums un tā cepšana.
Pamatmīklai var pievienot arī rīvētu citrona vai apelsīna miziņu, vaniļu, kakao, smalcinātus riekstus, magones, rozīnes un citus rotaļīgus krikumiņus. Tos pirms pievienošanas mīklai vispirms sajauc ar miltiem.
Izšķir auksto mīklas jaukšanas metodi un silto jaukšanas metodi. Šoreiz izskatīsim visas aukstās jaukšanas metodes nianses.
Priekšdarbi
Svarīgi, lai visi produkti būtu istabas temperatūrā! Vispirms, pirms uzsāk jaukt mīklu, liek sildīties cepeškrāsni uz 180ºC un sagatavo cepamo formu. Formas pamatni izklāj ar cepamo papīru vai, ja izmanto pannu ar nepiedegošo klājumu, tā ir uzreiz gatava biskvīta cepšanai. Kad mīkla ir sajaukta, tā nekavējoties jālej cepamajā formā un jāliek krāsnī.
Mīklas sastāvdaļu proporcijas
Olu kulšana
Uzmanīgi atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas no dzeltenuma, kā arī traukiem un miksera lāpstiņām ir jābūt nevainojami tīrām, bez taukvielām.Lai olbaltums sakultos īpaši lielā apjomā, tam pievieno vienu deserta karoti ūdens. Olbaltumu kuļ tik ilgi, līdz veidojas stingras putas. Tad pievieno apmēram trešo daļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas kļūst stingas un spīdīgas.
Sakuļ dzeltenumus ar atlikušo cukuru gaišās un biezās putās. Var uzreiz izmantot lāpstiņas, ar kurām tika kulti baltumi. Baltumi un dzeltenumi jākuļ veikli viens aiz otra, neveidojot pauzi starp šiem gatavošanas soļiem. Ideālajā gadījumā olbaltumu un dzeltenumu putošanai vajadzētu notikt vienlaicīgi.
Mīklas sajaukšana
Kad dzeltenumi ir sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem. Nemaisi olu apļveida kustībām! Tikai cilā, lai olbaltumi nezaudētu apjomu. Vienlaicīgi, cilājot olu, pamazām iesijā miltus. Kad milti iejaukti olā, iecilā mīklā atlikušos olbaltumus.
Biskvīta cepšana
Gatavo mīklu uzreiz lej cepamajā formā un liek karstā cepeškrāsnī. Biskvīts jācep apmēram 25 - 30 minūtes. Pirmās 15 minūtes nekādā gadījumā nevirini durvis un pacenties tās labāk nevirināt līdz brīdim, kad biskvīts sāk smaržot un pieteikt savu gatavību.
Biskvīts ir gatavs, kad to pataustot ar pirkstu, veidojas neliela bedrīte, kura uzreiz pēc tam izlīdzinās, iztaisnojas. Ja bedrīte neceļas atpakaļ, biskvītu ir jāturpina cept, bet, ja virsmā vairs bedrīte neveidosies, biskvīts būs pārcepts un sauss. Turklāt gatavm biskvītam maliņas atlec no cepamformas malām.
Mūsu pavārgrāmatā ir receptes ne tikai ar klasisko olu biskvītu, bet ir arī kūka, kuras mīklai nepievieno dzeltenumus, vai mīkla, kurai nedaudz pievieno pienu. Biskvītmīklas kūka var būt ļoti vienkārša, ja to cep kā vienkāršu plātsmaizi, par pamatu ņemot biskvītu un pa virsu liekot ābolus vai ogas. Toties, ja papildināsi biskvītu ar krēma un želejas kārtu, izrotāsi ar ogām, iegūsi fantastisku vasaras kūku. Liec pamīšus biskvītus ar vārīto krēmu un skābu ievārījumu un iegūsi mūsu tradicionālo lauku torti.
Gaisīgā biskvīta plātsmaize ar aprikozēm
Recepte, kas noteikti jāizmēģina un jānobauda - gaisīgais un maigais biskvīts ar aprikozēm, kas burtiski kūst mutē.
Biskvīts ar āboliem
Biskvīts ar āboliem - un rinda pēc nākamā gabaliņa.
Biskvīta biezpienkūka
Svētku galda kulminācijai biskvīta biezpienkūka.
Zemeņu-mandeļu rulete
Grēcīgi garda un vasarīga - tāda ir šī rulete.
Rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu
Gardākiem svētkiem - uztura speciālistes Lienes Sondores rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu. Šis gardums piemērots arī cukura diabēta pacientiem.
Klasiskā biskvīta mīkla
Klasiskais biskvīts - ideju sākums. Papildini ar jogurta krēmu un pagatavo saldu ruleti.
Brūnā biskvīta kūka ar baltās šokolādes un kokosa krēmu
Kūkas recepte, kurā izmantots brūnais biskvīts, melnā šokolāde, baltā šokolāde un kokosriekstu piens. Ja pirmajā brīdī rodas aizdomas, kā tas viss garšos kopā, varu pateikt, ka debešķīgi!
Mājās cepta torte 'Cielaviņa'
Kuram gan negaršo torte "Cielaviņa"? Mutē kūstošs bezē, šokolādes krēms un kraukšķīgi rieksti, mmmm! Vēl gardāka kūka būs, ja pagatavosi to pati! Vien nedaudz jāiemanās, cepot bezē kārtas, pārējais jau pavisam vienkārši! Piedāvājam portāla "Cālis.lv" lietotājas Sonicfox recepti. Pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība un stils.
Švarcvaldes ķiršu torte 'Kaprīze'
'Kaprīze' - garda šokolādes biskvīta torte ar ķiršiem un putukrējumu īstiem kārumniekiem.
Šokolādes biskvīta torte ar putukrējuma un bezē krēmu
Kūkas ideja Valentīna dienai vai bērnu ballītei. Receptes autore Agate ātrākam rezultātam iesaka izmantot veikalos nopērkamās gatavās šokolādes biskvīta ripas, bet vari izcept arī pats!