Piedāvājam piecas ātri un viegli pagatavojamas alternatīvas kartupeļiem un rīsiem, piecas piedevas, kas saderēsies ar jebkuru gaļas vai zivju ēdienu, ar jebkuru mērci. Šīs vieglās piedevas var pasniegt pat ar gaisīgajiem suflē, pagatavojot gardu vakara ēdienu vien dažās minūtēs.
Kuskuss
Kuskuss ir viena no brīnumpiedevām. Tā izvēlei par labu liecina trīs iemesli: rekordīss gatavošanas laiks - būs vajadzīgas tieši tik minūtes, līdz uzvārās tējaknna ar ūdeni un tas laiks, kamēr uz galda saliek šķīvjus; tas sader ar jebkura veida gaļu, dārzeņiem, sieru, garšvielām; tas ir garšīgs karsts, silts un pat auksts, tādēļ savā plauktiņā līdz ar rīsiem un griķiem glabā arī kuskusu.
Sutināti spināti un citi zaļumi
Silti sagatavoti spināti, līdzīgi kā kuskuss, būs gatavi dažās minūtēs. Spinātus var aizstāt arī ar lapu kāposta zaļumiem (keila kāpostiem). Spināti lieliski saderas ar ķiplokiem, sīpoliem, lokiem, jebkuriem zaļajiem garšaugiem, riekstiem, ogām un graudiem. Ir tikai jārēķinās, ka plaucējot vai uz pannas sakarsējot spinātus, to apjoms spēcīgi saplaks. Spinātus var pasniegt kā siltos salātus, iejaucot krēmīgā mērcē.
Ķirštomātiņi
Burvīgs akcents jebkuriem zaļajiem salātiem, bet ne tikai - tos var pasniegt vienus pašus ar eļļas un etiķa mērci, ar pesto, ar rīvētu sieru, ar sīpoliem un ķiplokiem, tos var viegli apcept un sajaukt arī ar dažādiem jau novārītiem graudiem (ja tādi noglabāti ledusskapī), ar kuskusu, ar plaucētiem spinātiem. Šo tomātiņu lielā priekšrocība ir tā, ka to garša ir piesātināta gan vasarā tomātu sezonā, gan ziemā, un tie glīti saglabā savu formu.
Kāpostu salāti
Atšķirībā no ķirštomātiņu salātiem kāpostu salāti būs pamatīgāki, bet pagatavojami tikpat ātri, turklāt tie ir pieejami jebkurā sezonā. Tie lieliski saderas ar dažādiem garšaugiem un zaļumiem, ar svaigiem burkāniem un bietēm, ar sēkliņām un žāvētiem augļiem.
Brokoļi
Vēl viens dārzenis, kas pieejams jebkurā sezonā. Brokoļi būs burvīgs pamats jebkuriem siltajiem salātiem. Tvaikos tie būs gatavi dažās minūtēs, kā arī tos var apsutināt pannā nelielā olīveļļas daudzumā. Tie lieliski saderēsies ar dažādām mērcēm un jebkurām termiski apstrādātām papildu piedevām - ķiplokiem, sīpoliem, ķirštomātiņiem, spinātiem, lapu kāpostiem, burkāniem, kabacīšiem un pupiņām.
Tvaicēti brokoļi ar siera mērci
Vasarā, kad ir brokoļu laiks, tas ir jāizmanto, jo tie nekad negaršo labāk kā tikko svaigi no rīta nogriezti un vakarā apēsti. Tomēr daudziem brokolis neliekas īpaši pievilcīgs, īpaši bērniem. Tāpēc šis ir viens lielisks ēdiens, kā cilvēku domas mainīt un sākt lēnām brokoļus iemīlēt.
Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem
Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.
Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem
Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.
Zaļās pupiņas ar brokoļiem un 'prošuto' šķiņķi
Zaļās pupiņas un brokoļi, kuriem pa virsu apbērts gards šķiņķītis - veselīga un burvīga maltīte, neskatoties uz nelielo gaļas devu. Sanāks burvīgas pusdienas vai vakariņu sākums.
Siltie kāpostu salāti ar sinepju mērci
Brīnišķīgi salāti, kas papildinās gaļas ēdienus vai zivi, kā arī rīsus vai mundierī ceptus kartupeļus. Bet tikpat labi šie salāti var būt kā pamatēdiens - pievieno grauzdētus pekanriekstus vai valriekstus, plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu vai bumbieri, vai sieru, vai plānas vistas filejas šķēlītes. Izbaudi!
Kuskuss ar rozīnēm un riekstiem
Kuskuss ir ļoti viegli un ātri pagatavojams ēdiens, kuru tradicionāli pasniedz pie gaļas, zivs vai dārzeņu sautējumiem, vai arī kā atsevišķu pamatēdienu. Atdzisušu to var izmantot salātiem un desertiem. Piedāvājam kuskusam dienvidnieciski bagātu versiju ar sarkanajiem sīpoliem, rozīnēm un riekstiem.
Spinātu mērce
Brīnišķīga, krēmīga mērce, kuru var smērēt uz grauzdiņiem un krekeriem, tajā var pamērcēt svaigus dārzeņu gabaliņus un ar to var pasniegt jaunos kartupeļus, ceptu gaļu. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 250 ml mērces.