Ar sīpoliem, gluži kā ar vairumu produktu, ir "mīl vai nemīl" attiecības – tos var ēst, tie patiešām kādam nepatīk vai arī tos ļoti dievina. Jau iepriekš Tasty.lv esam rakstījuši par dažādajiem sīpolu veidiem un to, ka izcilus, karamelizētus sīpolus neiegūt 10 minūtēs, to pagatavošana prasa krietni ilgāku laiku un pacietību. Taču kā nomākt sīpolu izteikto sīvumu, lai tos iemīlētu pat viskvēlākais sīpolu ienaidnieks?
Viens no paņēmieniem siltajos pamatēdienos, protams, ir sīpolu pamatīga karamelizēšana, kad tie no sīviem un kraukšķīgiem kļūst saldi, mīksti un caurspīdīgi. Tādi sīpoli piestāvēs kotletēm, pannā apceptiem dārzeņiem un gaļai, sacepumiem un karstajiem salātiem vai noderēs garnēšanā.
Bet, ja sīpolus gribas pievienot svaigajiem lapu salātiem, kuros ir arī tomāti, gurķi un citi gardie dārzeņi (piemēram, grieķu salātos), ir viens triks, kā spēcīgā sīpolu garša un smarža nenomāks visu citu. Viss, kas jādara – sīpola šķēlītes pirms pievienošanas maltītei kārtīgi jāizmērcē vēsā vai pat ledainā ūdenī. To dara vismaz desmit minūtes. Bet, lai piešķirtu sīpoliem pavisam svaigu, īpašu un pat nedaudz pikantu garšu, sīpolus var izmērcēt arī svaigi spiestā citronu vai laimu sulā.
Kāpēc sīpolu izmērcēšana strādā? Kulinārijas zinātnieks Ēriks Bloks, kurš par ķiplokiem un sīpoliem ir sarakstījis grāmatu, balstoties uz saviem pētījumiem, apgalvo, ka sērs, kas atbild par sīpolos esošo sīvumu, izmērcējot ūdenī, izšķīst, tādējādi sīpoli zaudē savu raksturīgāko iezīmi. Bloks arī iesaka, ka, lai cīnītos pret slikto elpu, kuru pēc ķiploku un sīpolu baudīšanas tik viegli neaizkliedēt ar košļājamo gumiju, var ēst svaigus kivi, baklažānus, sēnes un pētersīļus.
'Tex-mex' kotletes ar marinētiem sīpoliem un tortiljām
Piektdienas vakaram piestāv intensīvākas garšas, kādēļ gan nesarīkot tex-mex ballīti? Vai vismaz vakariņas tex-mex noskaņā - kotletītes ar tortiljām un pašu marinētiem sīpoliem.
Puķkāpostu un siera pica ar sīpolu gredzeniem
Izmantojot tikai puķkāpostu, sieru un olu var izcept picas pamatni, kurai gluži kā jebkurai picai pa virsu var kārtot jebkādas piedevas. Sēņu laikā piedāvājam picu ar sēnēm.
Veģetārā pica ar cukīni, sēnēm un sarkano sīpolu
Pavisam vienkārši pagatavojamas picas darbadienu vakaram, kad virtuvē negribas pavadīt ilgu laiku. Uz tortiljas loksnēm izkārto viegli apceptas sēnes un cukīni, bet pēc tam – cepeškrāsnī iekšā. Nebūs nepieciešams pat jaukt picas mīklu.
Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis
Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.
Sīpolu 'Bhaji' – uzkoda indiešu gaumē
Garšvielām bagāti un pavisam vienkārši pagatavojami uzkodu plācenīši, kas nākuši no Indijas nacionālās virtuves – bhaji. Mīklā apviļātie un pēc tam fritētie sīpolu gabaliņi garšos ļoti labi kopā ar bezpiedevu jogurtu, jo mīklā esošais kumins un kurkuma būs pietiekams papildinājums mērcītei.
Karamelizētu sīpolu zupa ar ceptiem ķiplokiem un kūpinātu sieru
Omulīga un sildoša zupa, kuru lielākoties ēd arī tie, kuri it kā sīpolus neēdot. Ja vēlies, papildini maltīti ar svaigu franču bageti vai grauzdiņiem.
Marinēti sīpoli
Marinēti sīpoli ir lieliska piedeva pie siļķes, mazsālīta laša, dažādām gaļas uzkodām un sviestmaizēm, šašlika un steika. Īpaši dekoratīvi izskatās marinēti sarkanie sīpoli. Sīpolu veidus var arī jaukt un izmantot gan sarkanos, gan dzeltenos sīpolus.