vokpanna, wok, dārzeņi, gatavot, panna
Foto: Shutterstock
Vokpannu esam raduši izmantot tādu ēdienu pagatavošanai, kurā ir dārzeņi, vārīti rīsi, olu un citas nūdeles. Tomēr, ja šādu Āzijas virtuves gardumu gatavošana mājās notiek reti un pati panna vientuļa stāv virtuves plauktā ilgi neizmantota, tai var atrast arī citus pielietojumus.

Viena no lietām, ko pagatavot vokpannā, ir eļļā vārītās uzkodas. Tā kā kvalitatīva vokpanna ātri uzkarst un saglabā augstu temperatūru, arī tajā ielietā augu eļļa tādējādi būs vēl jo labāka fritēšanai, jo neatdzisīs. Tāpēc, ja plānots gatavot eļļā vārītas garneles, fritētus kartupeļus, rīvmaizē apviļātas siera nūjiņas un daudz ko citu, vokpanna noderēs. Galvenais palīginstruments, kas būs vajadzīgs – caurdurtā karote, lai pagatavotās uzkodas uzreiz varētu izņemt no eļļas bez problēmām.

Ja mājās ir iecienītas maltītes, kas tvaicētas bambusa groziņos ar vāku (tos parasti liek lielos katlos), tad arī vokpanna noderēs šai ēst gatavošanas manierei. Vokpannas pamatnē ielej ūdeni, liek virsū bambusa tvaicētājus un pagatavo garšīgus pelmeņus, zivs fileju vai dārzeņus, kā norāda kulinārijas portāls TheKitchn.com.

Meksikāņu ēdienu cienītāji noteikti ar tortiljām ir uz "tu". Tāpēc nākamo reizi, kad tiks gatavoti pildītie gardumi, nelielās tortiljas var viegli uzsildīt vokpannā, tā vietā, lai darbinātu cepeškrāsni. Apaļās tortiljas vienkārši liek gar karstas vokpannas lēzenajām malām un viss.

Bet filmu vakarus noteikti papildinās karsts un kraukšķīgs popkorns. Tāpēc, tā vietā, lai pirktu mikroviļņu krāsnī pagatavojamos, ārkārtīgi sāļos popkornus, kukurūzas graudus var pagatavot vokpannā. Pannā lej aptuveni 10-15 ml augu eļļu, un ieber aptuveni 100 gramus popkorna graudus. Uzliek vāku un ļauj popkorna graudiem paukšķināt. Gatavo popkornu apkaisa ar garšvielām un gatavs!

Tvaicēta bute ar augļu kuskusu

Foto: Vida Press

Bute un kuskuss uz viena šķīvja būs īsts pārsteigums, kas garšos lieliski! Zivs maigo garšu papildinās saldais kuskuss ar žāvētām aprikozēm.

Lasīt vairāk

Popkorns ar rozā cukura glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Popkorns, kas būs īsts bērnu ballītes vai filmu vakara hīts. No kukurūzas graudiem itin viegli popkornu ir pagatavot pašam, tāpat – apklāt to ar gardu un košu cukura glazūru.

Lasīt vairāk

'Tex-mex' kotletes ar marinētiem sīpoliem un tortiljām

Foto: Publicitātes foto

Piektdienas vakaram piestāv intensīvākas garšas, kādēļ gan nesarīkot tex-mex ballīti? Vai vismaz vakariņas tex-mex noskaņā - kotletītes ar tortiljām un pašu marinētiem sīpoliem.

Lasīt vairāk

Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.

Lasīt vairāk

Siera nūjiņas rīvmaizes panējumā

Foto: Shutterstock

Pavisam viegli pagatavojama siera uzkoda, kas iepriecinās ne tikai pašu gatavotāju, bet arī ēdājus. Siera nūjiņām kraukšķīgumu piešķirs rīvmaizes panējums, bet siltais siers tās viducī patīkami kusīs uz mēles.

Lasīt vairāk

Sīpolu 'Bhaji' – uzkoda indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāti un pavisam vienkārši pagatavojami uzkodu plācenīši, kas nākuši no Indijas nacionālās virtuves – bhaji. Mīklā apviļātie un pēc tam fritētie sīpolu gabaliņi garšos ļoti labi kopā ar bezpiedevu jogurtu, jo mīklā esošais kumins un kurkuma būs pietiekams papildinājums mērcītei.

Lasīt vairāk

Tako ar zivi meksikāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!