Ļoti bieži savvaļas rīsus sajauc kopā ar baltajiem rīsiem, tādējādi rīsu izskatu iegūstot vizuāli pievilcīgāku. Ja savvaļas rīsus paredzēts ēdienā likt vairāk, ieteicams katru rīsu veidu vārīt atsevišķi, jo katram no tiem ir atšķirīgs vārīšanās ilgums.
Pirms savvaļas rīsu vārīšanas tie vairākas reizes ir rūpīgi jānoskalo aukstā ūdenī. Tāpat jāatceras, ka vāroties to tilpums palielināsies pat par trīs līdz četrām reizēm - no 200 ml nevārītu rīsu tiks iegūti 600 - 800 ml vārītu rīsu.
Savvaļas rīsiem, tos vārot, ūdens jāpievieno trīs reizes vairāk (baltajiem rīsiem parasti lej divas reizes vairāk ūdeni). Tātad, vārot 200 ml rīsu, jāpievieno 600 ml ūdens.
Ūdenim pievieno sāli un tajā uzvāra rīsus. Pēc tam noregulē mazu liesmu, uzliek vāku un rīsus vāra vēl apmēram 20 minūtes. Tad rīsus noņem no uguns, katlu ietin segās un spilvenos un sutina apmēram 30 minūtes, līdz rīsi ir mīksti. Rīsus ar dakšiņu uzirdina, samaisa un izmanto atbilstoši receptei kā jebkurus rīsus.
Baltos rīsus ar savvaļas rīsiem iespējams aizstāt jebkurā receptē, kurā rīsi tiek vārīti. Pēc tam tos pasniedz ar kādu gaļas vai zivs gabaliņu, kā arī rīsus var pildīt tomātos vai kabačos vai izmantot kā sacepuma sastāvdaļu. Savvaļas rīsi nederēs, lai gatavotu risoto vai paelju, vai suši, jo šiem ēdieniem atbilstošāki ir speciāli īsgraudu rīsi ar augstu cietes saturu.
Pikantā dārzeņu un jēra gaļas zupa ar ceptām kartupeļu daiviņām
Pavisam karsta un nedaudz asa zupa, kas sasildīs vēsajās rudens un ziemas dienās. Zupas katlā paslēpušies īpaši gardi sakņu dārzeņi, rīsi un pat mīksti jēra gaļas gabaliņi. Aso garšu un izteiksmīgo krāsu tai piešķir druska karija pastas un tomātu biezenis.
Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem
Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.
Venecuēlas lepnums - 'pabellon criollo' - flanksteiks, rīsi un melnās pupas
Venecuēlā un visā Karību reģionā "pabellon criollo" ir vispopulārākais ēdiens. Tā trīs galvenās sastāvdaļas - sutināts flanksteiks, rīsi un melnās pupas - simbolizē iedzīvotāju trīs dažādās ādas krāsas. Ļoti bieži "pabellon criollo" pasniedz ar ceptiem banāniem.
Adobo mērcē marinēti vistas stilbiņi filipīniešu gaumē
Adobo mērce Filipīnās ir ļoti populāra. To izmanto, lai marinētu un pēc tam pannā sutinātu gaļu, zivis, jūras veltes, kā arī dārzeņus. Šoreiz piedāvājam recepti vistu stilbiņiem adobo mērcē.
Kokosriekstu piena rīsi ar anšovu čili mērci malaiziešu gaumē - 'nasi lemak'
Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.
Rīsi indiešu gaumē 'Pilau'
Kaut kas eksotiskāks – 'Pilau' rīsi, kas gatavoti pēc vislabākajām indiešu tradīcijām. Gardie basmati rīsi papildināti ar īstu garšvielu bumbu – kuminu, kardamonu un kanēli, bet maltītei koši dzelteno krāsu piešķir smaržīgais kurkums.
Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām
Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.
Siltie rīsu salāti ar olām un kūpinātu zivi
Šie siltie salāti ar kūpinātu zivi un vārītām olām lieti noderēs mierīgām brokastīm, kad vēlies pagatavot ko citu, ne ierastās pankūkas vai omleti. Zivi izvēlies stingrāku - mēs izmantojām kūpinātu pikšu, bet derēs arī, piemēram, sviesta zivs vai paltuss.
Vistas spārniņi jamaikiešu gaumē
Eksotiskā marinādē pagatavoti vistas spārniņi, par kuru izcilo garšu gādā saldie jamaikiešu pipari. Piemēroti cepšanai ne vien uz grila, bet arī cepeškrāsnī. Lieliski garšos kopā ar rīsiem un lapu salātiem.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm
Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.
'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu
Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.
Pildīta paprika ar sēnēm un rīsiem
Vienkārši pagatavojama ar sēnēm un rīsiem pildīta paprika.
Dolma
Dolma - rīsi un maltā gaļa, pildīti vīnogu lapās.
'Slinkie' kāpostu tīteņi tomātu mērcē
"Slinkie" tīteņi jeb kotletes no tīteņu sastāvdaļām. Sulīgi un bezgala gardi - lieliska ideja sātīgām vakariņām,
Cepti cāļa stilbiņi ar garšaugiem un rīsiem
Sulīgi vistas stilbiņi un rīsi ar garšaugiem - vai var būt kas labāks ātrām pusdienām vai vakariņām? Maltīte gatava pusstundā!
Krāsnī cepti rīsi ar pupiņām
Rīsu un pupiņu sacepums ir ļoti ērts ēdiens, ko var ātri pasniegt galdā, jo var sagatavot iepriekš. Šī ēdiena priekšrocība ir noturīga sāta sajūta un vērtīgās olbaltumvielas. Labs risinājums steigas pilnām dienām, kad nav īsti laika stāvēt pie plīts.
Sulīgi vistas stilbiņi ar dārzeņiem un rīsiem
Klasisks ēdiens, kurš neprasa lielas pūles, bet garantē vienmēr izcilu rezultātu. Rīsi, kuri gatavosies kopā ar gaļu un dārzeņiem, būs īpaši gardi un aromātiski.
Rīsu un maltās gaļas sacepums cepeškrāsnī
Sātīgai pusdienu reizei - rīsu sacepums ar malto gaļu un siera un olu "cepuri".
Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem
Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.