savvaļas rīsi cepti sīpoli
Foto: Shutterstock
Lai arī savvaļas rīsi vārās nedaudz ilgāk kā kultivētie rīsi, tomēr to garša un eksotiskais izskats darīs bagātāku jebkuru rīsu ēdienu. Turklāt savvaļas rīsu uzturvērtība ir galvenais iemesls, kādēļ šos rīsus vajadzētu laiku pa laikam gatavot, jo tiem ir saglabāti vērtīgie graudu apvalki.

Ļoti bieži savvaļas rīsus sajauc kopā ar baltajiem rīsiem, tādējādi rīsu izskatu iegūstot vizuāli pievilcīgāku. Ja savvaļas rīsus paredzēts ēdienā likt vairāk, ieteicams katru rīsu veidu vārīt atsevišķi, jo katram no tiem ir atšķirīgs vārīšanās ilgums.

Pirms savvaļas rīsu vārīšanas tie vairākas reizes ir rūpīgi jānoskalo aukstā ūdenī. Tāpat jāatceras, ka vāroties to tilpums palielināsies pat par trīs līdz četrām reizēm - no 200 ml nevārītu rīsu tiks iegūti 600 - 800 ml vārītu rīsu.

Savvaļas rīsiem, tos vārot, ūdens jāpievieno trīs reizes vairāk (baltajiem rīsiem parasti lej divas reizes vairāk ūdeni). Tātad, vārot 200 ml rīsu, jāpievieno 600 ml ūdens.

Ūdenim pievieno sāli un tajā uzvāra rīsus. Pēc tam noregulē mazu liesmu, uzliek vāku un rīsus vāra vēl apmēram 20 minūtes. Tad rīsus noņem no uguns, katlu ietin segās un spilvenos un sutina apmēram 30 minūtes, līdz rīsi ir mīksti. Rīsus ar dakšiņu uzirdina, samaisa un izmanto atbilstoši receptei kā jebkurus rīsus.

Baltos rīsus ar savvaļas rīsiem iespējams aizstāt jebkurā receptē, kurā rīsi tiek vārīti. Pēc tam tos pasniedz ar kādu gaļas vai zivs gabaliņu, kā arī rīsus var pildīt tomātos vai kabačos vai izmantot kā sacepuma sastāvdaļu. Savvaļas rīsi nederēs, lai gatavotu risoto vai paelju, vai suši, jo šiem ēdieniem atbilstošāki ir speciāli īsgraudu rīsi ar augstu cietes saturu.

Pikantā dārzeņu un jēra gaļas zupa ar ceptām kartupeļu daiviņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam karsta un nedaudz asa zupa, kas sasildīs vēsajās rudens un ziemas dienās. Zupas katlā paslēpušies īpaši gardi sakņu dārzeņi, rīsi un pat mīksti jēra gaļas gabaliņi. Aso garšu un izteiksmīgo krāsu tai piešķir druska karija pastas un tomātu biezenis.

Lasīt vairāk

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Venecuēlas lepnums - 'pabellon criollo' - flanksteiks, rīsi un melnās pupas

Foto: Shutterstock

Venecuēlā un visā Karību reģionā "pabellon criollo" ir vispopulārākais ēdiens. Tā trīs galvenās sastāvdaļas - sutināts flanksteiks, rīsi un melnās pupas - simbolizē iedzīvotāju trīs dažādās ādas krāsas. Ļoti bieži "pabellon criollo" pasniedz ar ceptiem banāniem.

Lasīt vairāk

Adobo mērcē marinēti vistas stilbiņi filipīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Adobo mērce Filipīnās ir ļoti populāra. To izmanto, lai marinētu un pēc tam pannā sutinātu gaļu, zivis, jūras veltes, kā arī dārzeņus. Šoreiz piedāvājam recepti vistu stilbiņiem adobo mērcē.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena rīsi ar anšovu čili mērci malaiziešu gaumē - 'nasi lemak'

Foto: Shutterstock

Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.

Lasīt vairāk

Rīsi indiešu gaumē 'Pilau'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas eksotiskāks – 'Pilau' rīsi, kas gatavoti pēc vislabākajām indiešu tradīcijām. Gardie basmati rīsi papildināti ar īstu garšvielu bumbu – kuminu, kardamonu un kanēli, bet maltītei koši dzelteno krāsu piešķir smaržīgais kurkums.

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Siltie rīsu salāti ar olām un kūpinātu zivi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šie siltie salāti ar kūpinātu zivi un vārītām olām lieti noderēs mierīgām brokastīm, kad vēlies pagatavot ko citu, ne ierastās pankūkas vai omleti. Zivi izvēlies stingrāku - mēs izmantojām kūpinātu pikšu, bet derēs arī, piemēram, sviesta zivs vai paltuss.

Lasīt vairāk

Vistas spārniņi jamaikiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Eksotiskā marinādē pagatavoti vistas spārniņi, par kuru izcilo garšu gādā saldie jamaikiešu pipari. Piemēroti cepšanai ne vien uz grila, bet arī cepeškrāsnī. Lieliski garšos kopā ar rīsiem un lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm

Foto: mosfood

Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.

Lasīt vairāk

'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu

Foto: Shutterstock

Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar sēnēm un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama ar sēnēm un rīsiem pildīta paprika.

Lasīt vairāk

Dolma

Foto: Shutterstock

Dolma - rīsi un maltā gaļa, pildīti vīnogu lapās.

Lasīt vairāk

'Slinkie' kāpostu tīteņi tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

"Slinkie" tīteņi jeb kotletes no tīteņu sastāvdaļām. Sulīgi un bezgala gardi - lieliska ideja sātīgām vakariņām,

Lasīt vairāk

Cepti cāļa stilbiņi ar garšaugiem un rīsiem

Foto: Shutterstock

Sulīgi vistas stilbiņi un rīsi ar garšaugiem - vai var būt kas labāks ātrām pusdienām vai vakariņām? Maltīte gatava pusstundā!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rīsi ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Rīsu un pupiņu sacepums ir ļoti ērts ēdiens, ko var ātri pasniegt galdā, jo var sagatavot iepriekš. Šī ēdiena priekšrocība ir noturīga sāta sajūta un vērtīgās olbaltumvielas. Labs risinājums steigas pilnām dienām, kad nav īsti laika stāvēt pie plīts.

Lasīt vairāk

Sulīgi vistas stilbiņi ar dārzeņiem un rīsiem

Foto: Vida Press

Klasisks ēdiens, kurš neprasa lielas pūles, bet garantē vienmēr izcilu rezultātu. Rīsi, kuri gatavosies kopā ar gaļu un dārzeņiem, būs īpaši gardi un aromātiski.

Lasīt vairāk

Rīsu un maltās gaļas sacepums cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Sātīgai pusdienu reizei - rīsu sacepums ar malto gaļu un siera un olu "cepuri".

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!