Šī nu ir problēma, kas var tā pamatīgi atturēt no to ēdienu gatavošanas, kuru sastāvdaļu sarakstā ir kaut viens sīpols. Līdz ar pirmo griezienu sīpolā acīs sariešas asaras, un visa patika pret dārzeni noplok. Ko darīt, lai divas sīpola griešanas minūtes pārciestu bez slapjām acīm?
Varam smieties, varam nesmieties, taču viens no palīgiem reizēs, kad jāgriež tā pavairāk sīpolu, ir peldbrilles. Tās uzliekot uz acīm, sīpolu griešanas process kļūst kaut maķenīt vieglāks.
Vēl viens variants – sīpolus pirms griešanas izmērcē aukstā ūdenī. Tas izvilks no sīpoliem allilpropildisulfīdu, aktīvo vielu, kas izraisa asaras, un to griešana vairs nebūs tik "sāpīga".
Taču visinteresantāko metodi piedāvā portāls "Refinery29". Izrādās, glābiņš pret aktīvo vielu, kas izdalās no sīpoliem to griešanas laikā un izraisa asaras, ir baltmaizes šķēle. Kamēr tiek griezti sīpoli, mutē jāieliek maizes šķēlīte. Griešanas laikā izdalās sēru saturoša gāze. Šo gāzi griešanas laikā mēs ieelpojam, tāpēc sīpolu izraisītās asaras ir tik kodīgas.
Ko dod maizes šķēle mutē? Sēra gāze nenonāk acīs, jo to ieelpojam caur muti un tā paliek maizē. Taču, ja šis paņēmiens joprojām liek satraukties par asarām, sīpolus pirms griešanas var noturēt ledusskapī – aukstums samazinās sīpolos esošo enzīmu darbību.
Un kā tu cīnies ar sīpolu izraisītajām asarām?
Ābolu, dzērveņu un sīpolu zapte
Visai netipiska ābolu, sīpolu un dzērveņu zapte jeb ievārījums ar krietnu devu garšvielu un sarkanvīna etiķi. Iesaiņo to skaistās burciņās, pieliec šiltīti, apsien ar burvīgu lenti un pasniedz kā dāvanu svētkos tuviniekiem, draugiem vai darba kolēģiem.
Rupjmaize ar sīpoliem
Pikanta ceptu sīpolu rupjmaize ar malta koriandra un melno piparu piedevu. No dotā daudzuma sanāks četri nelieli klaipiņi.
Marinēti sīpoli
Marinēti sīpoli ir lieliska piedeva pie siļķes, mazsālīta laša, dažādām gaļas uzkodām un sviestmaizēm, šašlika un steika. Īpaši dekoratīvi izskatās marinēti sarkanie sīpoli. Sīpolu veidus var arī jaukt un izmantot gan sarkanos, gan dzeltenos sīpolus.
Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē
Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!
Sīpolu gredzeni alus panējumā
Izrādās, fritētus sīpolu gredzenus var itin viegli pagatavot arī mājas apstākļos, nesteidzoties uz tuvāko ātrās ēdināšanas iestādi pēc kārotā. Pāris vienkāršas sastāvdaļas un veiklas rokas, un kārotā uzkoda būs gatava!
Reņģes sīpolu marinādē
Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.
Gulašs ar sīpoliem
Gulašs ar sīpoliem kārtīgai pusdienu maltītei vai vakariņām.
Lielais sīpolu un siera pīrāgs
Sāļais pīrāgs ar bagātīgu sīpolu pildījumu un sarīvētu sieru izteiksmīgākai garšai. Var ēst tāpat vai pasniegt ar svaigajiem salātiem.
Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem
Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir īstena latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā izpildījumā. Biezpiens ar jogurtu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Šāda krāsaina un koša klasikas interpretācija iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus, un padarīs īpašu pat visikdienišķāko maltīti.
Sātīgā sīpolzupa ar sieru un olu
Garda un sātīga sīpolu zupa ir kā radīta, lai sasildītos ziemīgi aukstās dienās.
Sīpolu pīrāgs ar kartupeļu un šķiņķa pildījumu
No gatavās smilšu vai rauga mīklas gatavots sīpolu pīrāgs ar sātīgu kartupeļu un šķiņķa pildījumu, ir īsti piemērots pamatīgām darbdienu vakariņām.
Zaļo zirnīšu salāti ar olu un sīpolu
Konservēti zaļie zirnīši, vārīta ola, nedaudz majonēzes un sīpols kraukšķīgumam – šos varētu saukt par salātiem "Kad mājās nekā nav". Ļoti ātrs brokastu vai launaga ēdiens, gatavošanas laiks – vien tik, cik novārīt olas!
Aromātiskā sīpolu krēmzupa
Aromātiskā sīpolu krēmzupa sātīgai maltītei.
Pikantais brūkleņu-sīpolu čatnijs
Čatnijs ir indiešu virtuvei raksturīga pikanta, saldskāba mērce, ko šoreiz piedāvājam pagatavot no mūsu pašu brūklenēm. To var uzskatīt par neierastāku vīriešu zaptes variāciju, jo čatnijs labi garšos gan ar gaļas un zivju ēdieniem, gan piešķirs asumiņu sieram, pīrāgiem un rīsiem.