Zivju pirkstiņi ir viens no vispieejamākajiem ātrās pagatavošanas produktiem, kas ērti nopērkams visos pārtikas veikalos. Zeltainajā rīvmaizē apviļātie zivs gabaliņi ir ne vien klasiska piedeva rīsiem, bet arī kalpo kā uzkoda ar biezu un krēmīgu mērcīti. Bet kā pašam šo zivīgo kārumu pagatavot mājās?
Vispirms jāizlemj, kādus zivju pirkstiņus vēlies – nelielus, gaišajā rīvmaizē vai rīvmaizē ar garšaugiem. Vispiemērotākā zivju pirkstiņiem būs baltās zivs fileja, kas pēc tekstūras būs stingra un neizjuks – mūsu pašu ūdeņos noķeramā menca vai tirgos un veikalos nopērkamā tilapija. Tā kā butes jeb plekstes ir samērā mīkstas, šo zivju fileja var neturēties labi kopā.
Pēc tam jāķeras pie kraukšķīgas garoziņas veidošanas – zivs filejas gabaliņus noteikti vispirms apviļā miltos. Visērtāk būs, ja visus zivs filejas gabaliņus apviļāsi miltos uzreiz, pirms ķeries pie nākamā soļa. Tas ne tikai organizēs gatavošanu, bet pirksti neaplips un virtuvē neiestāsies juceklis, ar padomiem dalās Bonappetit.com.
Lai panāktu to, ka rīvmaize ir zeltaini brūna un labi turas pie zivs fileju gabaliņiem, to sajauc ar nelielu daudzumu olīveļļas. Abas sastāvdaļas samaisa jau laikus, lai rīvmaize ar eļļu paspētu "salipt".
Pirms zivju pirkstiņus apviļā rīvmaizē – tos iemērc sakultā olā. Pēc tam katru gabaliņu kārtīgi apviļā rīvmaizes un eļļas panējumā. Lai rīvmaize kārtīgi turētos pie zivs filejas, pirms cepšanas zivju pirkstiņus dažas minūtes atdzesē ledusskapī.
Kad laiks zivju pirkstiņus cept, laba izvēle būs kā panna, tā cepeškrāsns. Ja zivju pirkstiņus cep pannā, tas jādara uzmanīgi, pievēršot uzmanību, lai abas puses apceptu vienmērīgi. Ja zivju pirkstiņus cep cepeškrāsnī, vislabāk to darīt uz restītēm, lai gardumi apceptos vienmērīgi no visām pusēm.
Sagatavotos un neizceptos zivju pirkstiņus var glabāt ledusskapī pāris dienas. Bet, ja ir vieta saldētavā, tos var ielikt arī tur un cept, kad vien kārojas. Pats labākais paštaisītos zivju pirkstiņos ir tas, ka skaidri zināsi, no kā tie pagatavoti!
Zivju pirkstiņu vraps
Garda pusdienu pārtraukuma uzkoda, kuru līdzņemšanai uz darbu var sagatavot arī iepriekšējā vakarā.
Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem
Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Zivju plācenīši no kartupeļiem un sardīnēm, pasniegti ar zirņu biezeni
Pavisam interesanta un viegli pagatavojama recepte – gardi zivs un kartupeļu plācenīši no sardīnēm, kurus pasniedz kopā ar zaļo zirnīšu biezeni. Vasaras sezonā noteikti izmanto svaigos zaļos zirnīšus, kā arī plācenīšus liec burgera maizītēs, kad dodies piknikā.
Laša rullīši ar kaperiem un rukolu
Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.
Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē
Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.
Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem
Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.
Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī
Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.
Cepeškrāsnī cepta citronbute ar fenheļiem
Piedāvājam brīnišķīgu Vidusjūras recepti vieglām vakariņām - cepeškrāsnī ceptai citronbutei ar fenheļiem, olīvām un mazajiem tomātiņiem. Citronbutei ir ļoti patīkama, maiga garša, turklāt kombinācijās ar dažādiem dārzeņiem un garšaugiem tā nezaudē savu īpašo, saldi maigo aromātu. Ar citronbuti saderēsies dažādi sausie baltie vīni, piemēram, Chardonnay un Chablis.
Eksotiskais zivs kebabs ar Marokas garšvielām
Iepazīsim jaunas zivis? Lūk, korifēna jeb delfīnzivs (saukta arī par dorado vai mahi-mahi), kas ir ārkārtīgi garda tropisko ūdeņu zivs. Kombinācijā ar no Marokas virtuves nākušo garšvielu mērci, kurā ir mums tik pazīstamās ķimenes, korifēna garšos burvīgi un ieviesīs jaunas, vēl nebijušas vēsmas virtuvē.
Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'
Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.