mandeļu piens, mandeles
Foto: Shutterstock
Dažādu riekstu piens un sviesti jau sen vairs nav nekas neparasts – veikalu plauktos plaši pieejami mandeļu, lazdu un kokosriekstu piens, bet bez tik ierastā zemesriekstu sviesta nu jau var atrast arī ko īpašāku. Taču gardo riekstu pienu, ar kuru aizstāt parasto govs pienu, var pagatavot mājās pats. Tāpat arī riekstu sviestus.

Esam atlasījuši četrus riekstus, no kuriem mājas apstākļos, pievienojot papildu sastāvdaļas, var pagatavot ikdienā lietojamus gardumus. Ērtāk, protams, riekstu pienu ir nopirkt veikalā, bet paša gatavotajā pienā nebūs lieko e-vielu, un zināsi, kas īsti "lācītim vēderā".

Mandeļu piens un sviests

Foto: Shutterstock

Mandeles ir viens no vērtīgākajiem riekstiem, jo to sastāvā ir daudz magnija, E un B vitamīnu, un tās palīdz stiprināt imūnsistēmu.

Lai pagatavotu mandeļu pienu, vajadzēs krūzi riekstu. Tos izmērcē ūdenī (tik daudz, lai rieksti būtu nosegti) 12 stundas. Pēc tam riekstus nokāš, pievieno četras krūzes karsta ūdens un sablendē. Mandeļu pienu nokāš (ja patīk riekstu biezumi, tos var atstāt), un pievieno dažus pilienus vaniļas ekstraktu, kanēļa šķipsnu un pāris sasmalcinātas dateles garšai, iesaka "Cooking light".

Mandeļu sviestu pagatavot ir vēl vienkāršāk, taču tas prasa pacietību – apgrauzdētas mandeles, tik, cik vien sirds kāro, saber virtuves kombainā ar "S" veida asmeni un smalcina aptuveni 20–30 minūtes. Malšanas laikā rieksti saberzīsies līdz krēmveida konsistencei.

Indijas riekstu piens un sviests

Foto: Shutterstock

Indijas rieksti ir lielisks dzelzs avots. Nereti tie ir vislabākā izvēle kā našķis starp ēdienreizēm, jo to sastāvā ir pietiekami daudz šķiedrvielu. Lai pagatavotu Indijas riekstu pienu, izmanto to pašu attiecību, kā ar mandelēm – 1:4. Indijas riekstus mērcē ūdenī vismaz 12 stundas, nokāš un sablendē ar četrām krūzēm karsta ūdens.

Lai Indijas riekstu pienam piešķirtu garšu, pēc tam pienam pievieno 1–2 ēdamkarotes kļavu vai agaves sīrupu, mazliet vaniļas ekstrakta un kanēli, ja ir tāda vēlēšanās. Pienu pēc tam uzglabā slēgtā traukā vai pudelē ledusskapī un lieto aptuveni divas nedēļas.

Tā kā garšas ziņā Indijas rieksti nav no izteiksmīgākajiem, gatavojot šo riekstu sviestu, klāt pieber arī šķipsniņu sāls. Apgrauzdētus Indijas riekstus (aptuveni trīs krūzes) ber virtuves smalcinātājā un saberž vismaz 20 minūtes. Pēc tam, ja konsistence šķiet pārāk vienmuļa, var pievienot drusciņu kokosriekstu piena vai citronu sulas.

Pekanriekstu piens un sviests

Foto: Shutterstock

Valriekstiem tik ļoti līdzīgie pekanrieksti ir klasiska kūku un citu desertu piedeva, jo cepot to garša īpaši izceļas. Regulāri ēdot pekanriekstus, samazinās sirds slimību riski, bet tiem, kuri vēlas notievēt, pekanrieksti būs lieliska uzkoda.

Kā pagatavot pienu? Aptuveni 150–200 gramus pekanriekstu aplej ar ūdeni - tik daudz, lai rieksti būtu nosegti un izmērcē uz nakti vai pat 24 stundām. Pēc tam pekanriekstus nokāš un sablendē kopā ar 3–4 krūzēm karsta ūdens. Pienu nokāš un pievieno divas tējkarotes medu, mazliet muskatrieksta un šķipsniņu sāls. Visu samaisa un glabā noslēgtā traukā.

Pekanriekstu sviestu pagatavot ir pavisam vienkārši – apgrauzdētus pekanriekstus ber pārtikas smalcinātājā, pievieno mazliet kanēļa un šķipsnu jūras sāls. Sastāvdaļas blendē aptuveni 25 minūtes, līdz iegūta izteikti krēmīga konsistence. Gatavo riekstu sviestu ziež uz maizītēm, ābola šķēlītēm vai izmanto desertos.

Pistāciju piens un riekstu sviests

Foto: Shutterstock

Izklausās pavisam neparasti, taču arī no pistācijām var pagatavot pienu un sviestu. Ikdienā esam raduši tās kāri plēst ārā no cietajām čaulītēm un ēst sāļas, bet riekstu un piena pagatavošanai labāk izmantot nesālītas un jau izlobītas pistācijas.

Lai pagatavotu pienu, aptuveni krūzi izlobīto un nesālīto pistāciju aplej ar mazliet ūdens. Atstāj riekstus mērcēties uz nakti vai pat ilgāk. Pēc tam pistācijām ūdeni nokāš, ber tās blenderī un sasmalcina kopā ar 2–3 krūzēm karsta ūdens. Gatavo pienu nokāš (vai atstāj biezumus, ja patīk), un pievieno aptuveni četras tējkarotes agaves sīrupa un mazliet, mazliet jūras sāli. Pienu glabā pudelē virtuvē, kādā tumšā plauktā vai ledusskapī.

Pistāciju riekstu sviesta pagatavošana ir vēl vienkāršāka – aptuveni divas krūzes ar apgrauzdētajiem riekstiem ber virtuves smalcinātājā un smalcina 10 minūtes. Pēc tam pievieno šķipsniņu sāls, ēdamkaroti medus un šķipsnu kanēļa, un visu sasmalcina vēl dažas minūtes. Gatavo riekstu sviestu liek burciņā un bauda uz maizītēm vai citādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!