garšvielas
Foto: Shutterstock

Lai gan piparkūku cepšanas laiks, kad daudzās "ziemīgās" garšvielas kļuva īpaši aktuālas, jau sen ir aiz kalniem, ziema vēl nesteidz atvadīties. Kamēr pieturas sals, dažādos ēdienos pa drusciņai sildošo garšvielu pievienosim vēl kādu laiku. Kuras tad ir tās garšvielas, kas tik ļoti piestāv ziemā gatavotajiem ēdieniem?

Pēc informācijas smēlāmies Tasty.lv atrodamajās piparkūku, cepešu, karsto dzērienu un desertu receptēs.

Kardamons – garšviela, kuru var iegādāties kā graudiņu/sēkliņu veidā, tā maltu. Kardamonu varam sastapt gan zaļu, gan melnu. Ēst gatavošanai vispiemērotākais būs tieši veselo graudiņu kardamons, jo gatavošanas laikā tas izdalīs izteiktāku garšu un aromātu. Pirms lietošanas gan lielos graudiņus, kuros paslēpušās mazās, melnās sēkliņas, labāk saspiest ar naža virsmu vai piestu.

Krustnagliņas – izteikti aromātiskie, mazie krustiņi, kurus zina ikviens, kas gatavojis konservētus ķirbju gabaliņus. Tās kulinārijā izmantojam gan veselas, gan maltas. Krustnagliņām ir saldena, piparota garša. Veselās krustnagliņas izmantojam dzērienu pagatavošanai, konservētiem augļiem un ķirbjiem, kā arī pievienojam svētku cepešiem. Bet maltās krustnagliņas var pievienot gaļas ēdieniem, kā arī piparkūku mīklai.

Kajēnas pipari – garšviela, kas tiek pagatavota no tāda paša nosaukuma svaigā pipara. To gatavo no kaltētās čili šķirnes, un garšviela ir eļļām bagāta, līdz ar to garšvielu skapītī to nevarēs glabāt tik ilgi kā, piemēram, krustnagliņas. Kajēnas piparus pārsvarā izmanto gaļas ēdienos un siltajās mērcēs.

Koriandrs – vīpsnājot ļaudis mēdz teikt, ka koriandrs jebkuru ēdienu padara par "Ziemassvētku". Kulinārijā izmantojam veselus koriandra graudiņus, kā arī malto koriandru. Maltītēs visizteiktāko garšu un smaržu var iegūt, izmantojot veselās sēkliņas. Tāpēc pirms gatavošanas tās var apgrauzdēt uz pannas.

Čili pulveris – garšviela, kas jebkurai maltītei piešķirs asumiņu un sasildīs ēdāja garšas kārpiņas. Tīru čili pulveri gan veikalos nopirkt var, bet pārsvarā čili garšvielu maisījumā pievienoti arī kaltēti ķiploki, oregano un citas sastāvdaļas. Čili pulverus parasti dēvē pēc pagatavošanā izmantotās čili pipara šķirnes. Gatavojot vislabāk smaržu un garšu var "izvilināt", čili pulveri apgrauzdējot uz pannas. To izmanto gaļas ēdienos, mērcēs, dārzeņu maltītēs, kā arī šokolādes desertos.

Ķimenes – arī ķimenes itin labi piestāv ziemai. Tās pievienojam gaļas ēdieniem, pīrādziņu pildījumiem un drosmīgākie – pat piparkūkām. Arī ķimeņu aromātu un garšu vislabāk var iegūt, tās uz pannas apgrauzdējot.

Kanēlis – kurš gan nepazīst šo ļoti smaržīgo garšvielu? Kanēli ēdienu un dzērienu pagatavošanai izmantojam gan standziņās, gan maltu. Ziemā it īpaši lieliski tas garšo karstajos dzērienos, piemēram, vārot karstvīnu, tam pievieno kanēļa standziņas. Bet kafijai ar putoto pienu pa virsu uzber šķipsniņu malta kanēļa.

Muskatrieksts – garšviela ar siltu, nedaudz piparoti saldu garšu, kas piestāv saldajiem ēdieniem. Visa muskatrieksta burvība slēpjas tā miziņā, jo izkaltēta un sarīvēta, tā ir garšvielas pamats. Kā izmantot? Tā kā samalts muskatrieksts zaudē savas labās īpašības diezgan ātri, vislabāk to ir pirkt veselu un rīvēt pašam.

Safrāns – pasaulē visdārgākā garšviela, kuru izmantojam vien ļoti īpašās maltītēs. Vislabākās ir sarkanās safrāna drīksnas, tās pirms pievienošanas maltītei ar pirkstiem viegli saberž. Der ielāgot, ka nevajadzētu pievienot pārāk daudz, jo tad ēdienam būs metāla piegarša. Safrāns papildinās gan mērces, gan saldos ēdienus.

Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē jeb 'kofta curry'

Foto: Shutterstock

Sulīgas maltās gaļas bumbiņas jeb koftas pikantā dārzeņu karija mērcē būs īsts baudījums austrumniecisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Karstais piens ar kanēli, ingveru un medu

Foto: Shutterstock

Sildošs dzēriens tiem, kurus nomāc ziemas saaukstēšanās – piens ar kanēli, medu un ingveru. Ja netīk pārāk salds dzēriens, medu pievieno mazāk.

Lasīt vairāk

Ābolu tarte ar karameli un pekanriekstiem

Foto: Rita Garbuzova

"Daudziem vēl joprojām ir pilni pagrabi ābolu, turklāt šis salikums: ābols-karamele-pekanrieksti-muskatrieksts, garšos pat tiem, kuri ar muskatriekstu ir uz "jūs"," savā garšīgajā "Instagram" kontā atklāj tā autore Rita Garbuzova.

Lasīt vairāk

Fiksās ābolmaizītes franču gaumē

Foto: Shutterstock

Frančiem ir lieliska tradīcija brokastīs un launagā mieloties ar tostiem jeb tostermaizītēm, kas pasniegtas ar pārkaisītu pūdercukuru vai vēl kādiem labumiem, piemēram, kā šajā gadījumā ar āboliem un kanēli. Vienkārši un ļoti garšīgi.

Lasīt vairāk

Sulīgs cālis ar turku zirņiem ķimeņu mērcē

Foto: Shutterstock

Pikantais cālis ķimeņu mērcē ar tomātiem un konservētiem turku zirņiem – lieliska ideja ātrām un gardām darbdienu vakariņām.

Lasīt vairāk

Vistas un nūdeļu zupa vjetnamiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar koriandru un laimu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami burkānu salāti ar spirgto laimu un sakapātu koriandru. Ja salātus gribas nedaudz asākus, tiem var pievienot smalki sagrieztu čili.

Lasīt vairāk

Sātīgais siļķu sacepums ar kraukšķīgu zaļumu rīvmaizes garoziņu

Foto: DELFI

Kraukšķīgā zaļumu garoziņa ir šī vienkāršā, bet gardā un ļoti sātīgā sacepuma akcents. Kartupeļu – siļķu sacepuma maigo garšu īpaši labi papildinās dažādi skābēti vai marinēti dārzeņi, kā arī salāti, piemēram, klasiskie tomātu – gurķu salāti ar dillēm un lociņiem.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu krēmzupa ar bekonu un grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša un vasarīga krēmzupa no puķkāpostiem. Izteiksmīgu garšu zupai piešķirs muskatrieksts. Noteikti pievieno bļodiņai sakapātus zaļumus, grauzdiņus un bekonu, lai tā būtu sātīgāka.

Lasīt vairāk

Saulainais risoto ar safrānu

Foto: Publicitātes attēli

Pavasaris un košums vienā šķīvī – risoto ar baltvīnu un šķipsniņu aromātiskā safrāna. Šī maltīte būs lielisks veids, kā kulināri iepazīties ar vērtīgo garšvielu. Recepti piedāvā "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili

Foto: Shutterstock

Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili ļoti labi garšo kopā ar sieru vai grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Gardie vistu spārniņi ar safrānu un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda spāņu karstā tapa. Safrāns iekrāsos spārnus apetīlīgā, dzeltenbrūnā tonī. Pasniedz ar svaigas bagetes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Čili un sarkano pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.

Lasīt vairāk

Gardās vistas enčiladas ar sieru

Foto: Shutterstock

Gardie, sildošie un pikantie meksikāņu ēdieni ir kā radīti, lai tos baudītu ziemas spelgonī. Ar sulīgu vistas gaļu pildītās, tomātos un krējumā sutinātās enčiladas ar zeltainu siera garoziņu, līdzinās mums ierastajām pildītajām pankūkām, kas papildinātas ar čili asumiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!