Graudaugu produkti ir arī lielisks veids, kā dažādot ēdienkarti – ikdienišķos kartupeļus var aizstāt ar savvaļas rīsiem, grūbām, kvinoju, griķiem, prosu, kuskusu vai amarantu.
Neaizmirsti par sāli
Sāls ir garšvielu pamatu pamats – ja jau to pievienojam zupām, gaļai un kartupeļiem vai makaroniem, tad nedrīkst aizmirst arī par graudaugiem. Lai izvārītās grūbas vai griķi negaršotu pliekani, pieber verdošajam ūdenim sāli vēl pirms tajā sabērti paši graudiņi. Sāls izcels graudaugu produktu dabisko garšu, lai maltīte negaršotu vienmuļi.
Katrs graudaugs un tā produkts ir īpašs
Tikpat, cik atšķirīgas ir, piemēram, garšvielas, tik atšķirīgi ir arī graudaugi un to produkti. Tāpēc neizturies pret visiem vienādi! Pat ja visiem ir viens gatavošanas princips – vārīšana, tas nenozīmē, ka pilnīgi visiem graudaugu produktiem derēs viena un tā pati šķidruma proporcija. Ielūkojies Tasty.lv sagatavotajā špikerī, kas palīdzēs gatavošanā! Griķi neuzsūc mitrumu tāpat, kā grūbas. Bet rīsi neizvārīsies tik ātri, kā kuskuss.
Izvēlies mērenu gatavošanas temperatūru
Karsti burbuļojošs ūdens, no kura ceļas ūdens tvaiku mutulis ne vienmēr ir tie labākie gatavošanas apstākļi. It īpaši, gatavojot graudaugu produktus. Pārāk liela plīts liesma, un līdz ar to augsta gatavošanas temperatūra, nodrošinās vien to, ka šķidrums priekšlaicīgi iztvaikos – katliņā sabērtie rīsi, grūbas vai bulgurs nebūs tik mīksti, kādiem tiem jābūt. Tieši šī iemesla dēļ, gatavojot graudaugu produktus, pagriez plīts liesmu uz vidēju, ļaujot šķidrumam lēni burbuļot.
Uzliec katliņam vāku
Mammas bērnībā piekodinātais "Necilā katla vāciņu, kad vāra rīsus!" ir tīrā patiesība. Vārot graudaugus un to produktus, vienmēr uzliec katlam vāciņu! Tas nepieciešams, lai griķi, rīsi, bulgurs (vai jebkurš cits graudaugu produkts) ideāli izvārītos un maltītē būtu mīksti graudiņi, nevis viegli cieti rīsi. Pēc pagatavošanas dažas minūtes paturi vāku virsū, lai graudi piebriestu un būtu jānolej mazāk liekā šķidruma.
Izmērcē, kas izmērcējams
Nenāk par ļaunu sev atgādināt, pirms gatavo, piemēram, grūbu zupu, ka tās pirms vārīšanas vismaz dažas stundas nepieciešams izmērcēt. Bet pirms izmērcēšanas, grūbas noteikti noskalo vairākas reizes, līdz skalojamais ūdens ir dzidrs, citādi gatavotā maltīte būs ar tumšu nokrāsu. Kad grūbas pēc mērcēšanas trīskāršojušas savu apjomu, droši gatavo tās, kā iecerēts.
Nepārvāri!
Katra graudauga vai produkta gatavošana prasa uzmanību. Tiem ir ne tikai atšķirīgi gatavošanas laiki, bet jāuzmana, lai, piemēram, kvinoja netiktu vārīta par ilgu, līdz izšķīdusi. Rūpīgi izlasi, kas rakstīts uz paciņas un seko norādēm, lai nesanāktu tā, ka salātiem paredzētie savvaļas rīsi ir tā pārvārīti, ka izšķīduši.
Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu
Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.
Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem
Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.
Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado
Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.
Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru
Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.
Vistas buljonzupa ar grūbām
Nekas tā nesasilda kā vistas gaļas zupiņa. Pagatavo to no iepriekš novārīta buljona, pievieno dārzeņus un grūbas, bet izteiktākam aromātam pieber garšaugu rīvmaizi ar citrona miziņu.
Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru
Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.
Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu
Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.