plaucēta ola, grauzdiņš, maizīte, avokado, uzkoda, launags
Foto: Shutterstock
Karstā ūdenī novārīta ola ar mīkstu jo mīkstu dzeltenumu, kas tiek pagatavota bez čaumalas, vairs jau nav tikai modes kliedziens, bet teju ierasta ēdienu sastāvdaļa. Plaucēto olu arī vairs nevaram ietilpināt vienos noteiktos rāmjos, jo tā ir lieliska baudīšanai ne vien brokastīs un launagā, bet pat pusdienās, un ja ir radoša pieeja ēst gatavošanai, arī vakariņās. Kas jāņem vērā, lai to pagatavotu ideālu – ar stingru baltumu un plūstošu dzeltenumu?

Galvenais princips ir pavisam vienkāršs – jēlo olu iesit vai ielej verdošā ūdeni, kas neburbuļo. Pirms olu ievieto katliņā, ūdeni iegriež virpulītī, lai ola neizplūstu. Ja plaucētās olas baltumu gribas stingrāku, tad ūdenim pievieno pavisam nedaudz etiķi, bet bez tā var arī iztikt.

Olu ūdenī vāra aptuveni trīs minūtes (var arī nedaudz ilgāk, ja dzeltenumu negribas izteikti mīkstu). Pēc tam ar putu karoti olu izņem no katliņa. Tālāk ir divi varianti – olu var atdzesēt ledusaukstā ūdenī vai vienkārši nosusināt ar papīra dvieli. Ievietošana aukstā ūdenī apturēs olas vārīšanās procesu un tā būs mīksta, bet nosusināšana saglabās to vēl siltu un līdz ar to olas dzeltenums nebūs tik ļoti šķidrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!