Lēcas ir viens no pākšaugiem, kas līdzinās zirņiem un pupām. Lēcu sēkliņas ir apaļas formas un bieži vien kulinārijā tiek lietotas, lai pagatavotu zupas, sautējumus, kā arī citus pamatēdienus. To kultivēšana ir sena – lēcas audzētas gan Senajā Romā, gan Senajā Ēģiptē. Lēcas visvieglāk ir atšķirt pēc to krāsas, jo tās ir gan brūnas un zaļas, gan dzeltenas un sarkanas, gan pavisam tumši melnas.
Augs, no kura iegūst lēcas, ir viengadīgs un izstiepjas aptuveni 40 centimetru augstumā. Lielākās lēcu audzētājvalstis pasaulē ir Kanāda, Indija un Turcija, kā norādīts ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas mājaslapā. Kvalitatīvas lēcas visas ir aptuveni vienāda izmēra un krāsas. Tām ir vairāki desmiti šķirņu, bet galvenokārt tās apzīmē pēc dažādajām krāsām. Tāpēc šoreiz iepazīstināsim ar sešiem lēcu veidiem, kurus iekļaut ikdienas ēdienkartē.