Varētu domāt, ka sacept zeltainus un kraukšķīgus sīpolus ir ļoti vienkārši. Tomēr tie mēdz piedegt un kļūt rūgti vai arī tie sasūt, ne tuvu nekļūstot kraukšķīgi un zeltaini. Kā tikt galā ar šo vienkāršo uzdevumu, skaidro portāla Food52 autori.
Sīpolu cepšana
Vispirms sagriež sīpolus plānos gredzenos. Jo plānāki būs gredzeni, jo kraukšķīgāki būs sīpoli.
Cepšanai izmanto neitrālu eļļu, kas ļaus izcelties sīpolu dabīgajai garšai. Pannā ielej eļļu un, nesākot to karsēt, uzreiz eļļā ieber sīpolus. Tad strauji uzkarsē pannu, ļaujot sīpoliem eļļā uzvārīties. Gar sīpolu ripiņām eļļā veidosies burbulīši. Kādu brīdi burbulīšu daudzums pieaugs, jo izgaros no sīpoliem iztecējusī sula.
Pēc mirkļa samazina karstumu līdz vidēji karstam līmenim un turpina karsēt sīpolus, tos apmaisot. Kad pārstās izdalīties burbulīši, tad sīpoli būs jau kļuvuši arī zeltaini brūni.
Cepto sīpolu uzglabāšana
Tos noņem no pannas un liek uz papīra dvieļa, lai nosusinātu lieko eļļu. Izmanto pēc vajadzības. Šādi saceptus sīpoliņus var noglabāt noslēdzamā traukā un ielikt ledusskapī, lai izmantotu kā piedevu pie sviestmaizēm, ceptas olas vai, lai pabeigtu krēmzupu.
No Tasty pavārgramatas piedāvājam vairākas receptes, kurās lieliski iederēsies zeltaini kraukšķīgie sīpoliņi.
Ar karamelizētiem sīpoliem un kausētu sieru pildīta saldskābmaize
Saldskābmaize kopā ar īpaši pagatavotiem sīpoliem būs garda delikatese baudīšanai kā ikdienā, tā svētku reizēs. Vēl jo labāk maizīte garšos kopā ar glāzi putojoš un auksta alus. Tieši kausētais siers padara maltīti īpašu – tas ir patīkami izkusis un smeķīgs. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Bukstiņputra jeb miežu putraimu biezputra ar kartupeļiem
Garda tradicionālā miežu biezputra, kuru šoreiz papildina arī burkānu gabaliņi. Recepti piedāvā Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs
Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu
Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.
Ķirbju krēmzupa ar žāvētu gaļu un čili
Šī tik rudenīgā zupa gan krāsas, gan garšas ziņā ir mūsu ģimenei īpaši iecienīta, jo gandrīz visas receptei nepieciešamās sastāvdaļas atrodamas pašu dārzā – tā par garšīgo šedevru stāsta receptes autori. Garšīgā un veselīgā zupa ir gatavotāju autordarbs no A līdz Z, un to Tasty.lv lasītājiem piedāvājam "Zupas konkursa" ietvaros.
Sildoša sēņu zupa ar kazas sieru
Maiga biezzupa ar izteikti bagātīgu daudzumu sēnēm – zupai pievienotas žāvētas baravikas, kārtīga porcija atmatenes un citas meža sēnes. Lieliska, lai sāktu iztukšot ziemai noglabātos sēņu krājumus.