Ir ierasts, vārot kartupeļus, tos vienmēr nomizot. Bet, piemēram, ābolus var ēst ar visu miziņu, ja vien tos kārtīgi nomazgā. Kāpēc un kuri ir tie dārzeņi un augļi, ko pirms gatavošanas var nenomizot? Atbildi uz šo jautājumu sagatavojuši portāla Thekitchn.com speciālisti.
Ja dārzeņus, piemēram, burkānus un bietes, pirms gatavošanas kārtīgi nomazgā, tad tiem var atstāt arī miziņu. Nebūt nav jāuztraucas, vai dārzenis ir ekoloģiski audzēts vai nē, jo miziņas sastāvā ir daudz organismam vērtīgo vielu, kas pēc nomizošanas, tiek zaudētas. Piemēram, dārzeņu miziņās bieži vien ir daudz organismam vērtīgo šķiedrvielu.
Dārzeņu miziņas, tāpat kā augļu, piešķir izteiksmīgāku garšu maltītēm. Piemēram, gurķi bez to plānās un kraukšķīgās miziņas nebūtu iedomājami. Arī cepeškrāsnī gatavoti kartupeļi ir daudz, daudz garšīgāki, ja tiem ir atstāta miziņa. Burkāni garšos tieši tāpat, ja to miziņa nebūs nogriezta – tāpēc pirms pievieno tos maltītei, vienkārši kārtīgi noberz ar dārzeņu mazgājamo birstīti.
Izņēmums gan ir reizes, kad no dārzeņiem tiek gatavotas krēmzupas vai biezeņi. Tad gan tos nepieciešams mizot, jo maltīti sabojās to piegarša. Ja gatavo kartupeļu biezeni, tad dārzeņus mizo pēc to izvārīšanas.
Iegaumē! Ja kartupeļi ilgi nostāvējuši pieliekamajā vai pagrabā, un to miza kļuvusi cieta un raupja, tad pirms gatavošanas tos obligāti jānomizo. It īpaši tad, ja uz pavasara pusi tie sākuši jau dzīt asnus.
Augļi un dārzeņi, kurus var nemizot:
- Kartupeļi;
- Baklažāni;
- Saldie kartupeļi;
- Burkāni;
- Gurķi;
- Pastinaki;
- Āboli;
- Bietes;
- Persiki;
- Kabači;
- Cukīni;
- Tomāti.
Augļi un dārzeņi, kurus vienmēr vajag mizot:
- Ķirbji;
- Citrusaugļi (miziņu gan var nedaudz norīvēt un izmantot mērcēs un saldo ēdienu gatavošanā);
- Melones;
- Arbūzi;
- Sīpoli;
- Ķiploki;
- Ananasi;
- Banāni.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Kartupeļu un kukurūzas biezzupa jeb čauders
Par čauderu amerikāņi sauc biezu zupu, un to tradicionāli ēd vēsā laikā. Tas var būt gan veģetārs, gan papildināts ar gaļu, gan zivīm un jūras veltēm, tomēr čaudera sastāvā vienmēr ir siers un saldais krējums. Šoreiz kartupeļu un kukurūzas čauders ar ceptiem bekona gabaliņiem.
Kartupeļu rulete ar dārzeņiem
Burvīga un kārdinoša kartupeļu rulete, kas pildīta ar apceptiem dārzeņiem. Pildījumu vari gatavot ļoti dažādu, atkarībā no sezonas. Tie var būt arī spināti, sēnes, kāposti un citi dārzeņi.
Ratatouille, kas pārsteigs ikvienu
Šis ēdiens ir lieliski piemērots nesteidzīgiem brīvdienu vakariem, jo tā cepšana aizņem daudz laika, tomēr rezultāts ir brīnišķīgs! Pārsteigsiet ikvienu savu draugu un ģimenes locekli! Tā mums raksta receptes autore Anita Marija Podniece, piesakoties Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.
Krāsnī ceptu tomātu biezzupa ar grauzdiņiem un baziliku
Aromātiska, karsta un nedaudz pikanta biezzupa ar kraukšķīgiem maizes gabaliņiem. Tieši tas, kas vajadzīgs vējainā ziemas dienā, lai sasildītos!
Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums
Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.
Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī
"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!
Kraukšķīgie dārzeņu 'čipsi' ar saldo čili mērci
Kraukšķīgi dārzeņi mīklas mētelītī, kas izvārīti karstā eļļā. Lieliska uzkoda parasto kartupeļu čipsu vietā, kurai asumiņu piešķirs saldā čili mērce.
Ābolu deserts ar riekstu drumstalām
Ziemas deserts ar gardajiem āboliem – to, cik salds vai skābens tas būs, noteiks tas, no kādiem āboliem saldais ēdiens tiks gatavots. Receptes autore Ance Anna Šternberga norāda, ka ābolu vietā var izmantot arī bumbierus, vai pusi ābolu un pusi bumbieru. Šo un citas receptes meklē nesen izdotajā grāmatā "Topi vesels. Pavārgrāmata".
Ceptā siera kūka ar āboliem un brūklenēm
Tiklīdz kā domājam par svētku galdu, skaidri zinām vienu – galdā pavisam noteikti jāliek fantastiski garda kūka, kas vakariņu noslēgumu padarīs pasakainu. Īpašu recepti speciāli Ziemassvētkiem ir sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.