Karsti kūpoša, pildīta līdaka, kas tikko izņemta no cepeškrāsns. Skan varen garšīgi, piekritīsiet? Pildītas zivis pēdējā laikā ir nepamatoti aizmirsta maltīte, it īpaši steidzīgajā ēst gatavošanas laikā. Tāpēc Tasty.lv aicina pavadīt kaut stundiņu virtuvē, lai pagatavotu garšīgu, pildītu līdaku, jūras asari vai kādu zivi, no kuras paceļas citronu un piparu aromāts. Kas jāņem vērā, gatavojot pildītu zivi?
Tradicionālā veselas zivs pildīšana, saliekot pildījuma sastāvdaļas pārgrieztā zivī, lai gan nav nepareiza, tomēr sarežģī ēšanu. Zivs sagriešana pārvēršas par nekārtību, pildījums birst ārā, bet ēdājiem jācīnās ar filejā iestrēgušām asakām. Lai rezultāts būtu vēl garšīgāks un ēdot nevajadzētu saskarties ar asakām, zivi pirms gatavošanas vajag atbrīvot no centrālās asakas. Ir divi zivs tīrīšanas varianti – asakas izņemšana caur zivs vēderu un asakas izņemšana caur tās muguru.
Centrālās asakas izņemšana caur muguru
Ja veselai zivij, ko gatavojies izmantot pildīšanai, nav iztīrītas iekšas, tad centrālo asaku izgriež no zivs muguras. Zivi nogulda uz virtuves dēlīša. Izmanto asu nazi un iedur to zivs mugurā, vietā zem centrālās asakas. Gluži kā izgriežot filejas gabaliņu, ar nazi griež visā zivs garumā, lai tas slīdētu gar centrālo asaku.
Pēc tam zivi apgriež otrādi un atkārto to pašu, aso nazi iegriežot gar otru centrālās asakas pusi visā garumā. Rezultātā asaka būs izgriezta līdzīgi kā plāns filejas gabaliņš. Ar asām šķērēm nokniebj centrālo asaku pie astes un pie zivs galvas daļas. Kad tas izdarīts, no zivs vēdera izlasa liekākās redzamās asakas un izskalo zivs vēderu ar ūdeni.
Centrālās asakas izņemšana no zivs vēdera
Ja zivs, kas paredzēta pildīšanai, pirms tam ir iztīrīta no iekšām, tad tai centrālo asaku izņem caur vēderu. Vispirms zivi atpleš vēdekļa izskatā. Ar asu filejas nazi asakas izgriež, nazi slidinot zem tām, lai nekas nepaliktu filejā. Vispirms gar vienu pusi, pēc tam gar otru. Sakļaujot abas nogrieztās puses kopā, tā lai centrālā asaka tiktu sakļauta kopā, ar asām šķērēm nokniebj asaku pie zivs galvas un astes.
Pēc tam, ja filejā palikušas lielās asakas, tās ar virtuves šķērēm izņem no zivs. Kā arī izgriež nevajadzīgās zivs daļas, lai pildīšanai paliktu skaista fileja.
Ar ko pildīt zivi un kā gatavot?
Pildīšanai vispiemērotākās būs tās zivis, kurām ir lielas asakas – karpas, līdakas, lasis, foreles, jūras asari, kā arī zandarti, kuriem ir īpaši maz asaku. Visgaršīgākā pildītā zivs būs tāda, kurā ieliktās sastāvdaļas būs pietiekami vienkāršas. Piemēram, citrona šķēlītes, sakapāti garšaugi, ķiploki, sīpoli, kā arī garšvielas. Zivīm piestāvēs dilles, lociņi, majorāns, piparmētras, pētersīļi, rozmarīns un timiāns.
No garšvielām zivi var apkaisīt ar kajēnas pipariem, čili pulveri, koriandru, karija pulveri, ingveru, sinepju pulveri, dažādiem pipariem. Bet kā piedevas pildījumā lieliski garšos citronu sula un miziņa, puravi, fenheļa gabaliņi. Zivi var apslacīt arī ar baltvīnu.
Kad zivs sapildīta un gatava cepšanai, visērtākais variants būs gatavošana cepeškrāsnī. Saliec sapildītās zivis uz cepamās pannas, virsū liec garšaugus, citrona šķēlītes, ķiploka gabaliņus un visu citu, ko sirds kāro. Zivi cep aptuveni 190 grādu temperatūrā gandrīz stundu (mazāk, ja zivis ir nelielas). Vasaras sezonā izmanto iespēju pildītās zivis grilēt.
Zivju plācenīši no kartupeļiem un sardīnēm, pasniegti ar zirņu biezeni
Pavisam interesanta un viegli pagatavojama recepte – gardi zivs un kartupeļu plācenīši no sardīnēm, kurus pasniedz kopā ar zaļo zirnīšu biezeni. Vasaras sezonā noteikti izmanto svaigos zaļos zirnīšus, kā arī plācenīšus liec burgera maizītēs, kad dodies piknikā.
Laša rullīši ar kaperiem un rukolu
Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.
Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē
Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.
Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem
Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.
Cepta pildīta līdaka
Līdaka, kas pildīta ar zivs gaļu un baltmaizi garšos visai ģimenei un lieliski bagātinās jūsu svētku galdu.
Ar valriekstiem pildīta karpa
Daudzās ģimenēs tradicionālais Ziemassvētku vai Vecgada vakara ēdiens ir cepta karpa. Šim gadam iesakām izmēģināt ar valriekstiem un olām pildītu karpu.
Plātsmaize ar ceptām reņģēm
Vienkārša un garda ziemeļu sāļā plātsmaize - cepeškrāsnī ceptas reņģes ar tomātu mērci uz kraukšķīgas kārtainās maizītes.
Zivju zupa ar papriku un tomātiem
Kreptīga zivju zupa, ko pagatavot no makšķernieka mājās pārnestajām zivīm. Zemledus makšķerēšanas laikā jo īpaši labi garšos asari un līdakas. Bet garšai un krāsai klāt pielikti arī tomāti un paprika.
Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī
Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.
Cepeškrāsnī cepta citronbute ar fenheļiem
Piedāvājam brīnišķīgu Vidusjūras recepti vieglām vakariņām - cepeškrāsnī ceptai citronbutei ar fenheļiem, olīvām un mazajiem tomātiņiem. Citronbutei ir ļoti patīkama, maiga garša, turklāt kombinācijās ar dažādiem dārzeņiem un garšaugiem tā nezaudē savu īpašo, saldi maigo aromātu. Ar citronbuti saderēsies dažādi sausie baltie vīni, piemēram, Chardonnay un Chablis.
Cepts jūras asaris ar fenheli un ķirštomātiem
Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam mazāk, nekā vajadzētu, tāpēc šī viegli īstenojamā recepte ir vēl viens atgādinājums tam, ka zivis var pagatavot ļoti dažādi un garšīgi. Šai receptei piemīt Vidusjūras noskaņa, ko piešķir pesto, ķirštomāti un olīvas, tāpēc tā lieliski piestāv šai sezonai, kad saules siltums mūs vēl pilnībā nelutina.
Grilēta forele ar ķiploku sviestu
Pavasarīgi garda ideja piknikam vai dārza ballītei - grilēta forele ar ķiploku sviestu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Zandarta fileja ar sviesta-mārrutku mērci un jaunajiem dārzeņiem
Sviests lieliski sader ar mārrutkiem - maigais kopā ar stipro padara zivs garšu pilnīgu un aromātisku. Pasniedz kopā ar sautētiem dārzeņiem pēc savas gaumes, un tavs šķīvis būs krāsu un aromātu pilns. Recepti piedāvā Linda Telgrena, kulinārā bloga "LindasVirtuve.lv" autore.
Grilēts jūras asaris ar grieķu mērci
Brīnišķīgs veids, kā pagatavot svaigu jūras asari. Mērce ēdienam piedos īpašu dienvidniecisku raksturu.