Kazas piena siers latviešu tradicionālajā virtuvē jau sen vairs nav nekāds jaunums. To labi pazīstam un esam tiktāl izkopuši siera gatavošanas prasmi, ka varam lepoties ar Latvijā ražotām kazas siera bumbām, kuras pievienot salātiem, un svaigo kazas sieru, no kura var pat gatavot kūkas. Pavasara vēsmas gaisā ir vēl viens mudinājums ēst veselīgāk, tāpēc kazas siera iekļaušana ēdienkartē būs tieši tas, kas vajadzīgs!
Atšķirībā no govs piena, kazas pienā ir vairāk kalcija, A un D vitamīna, līdz ar to tas ir daudz veselīgāks. Tāpēc arī govs piena siera aizvietošana ar kazas piena sieru organismam un figūrai nāks krietni vien par labu, jo kazas piena produkti organismā pārstrādājas ātrāk.
Kazas sierus iedala negatavinātos un gatavinātos sieros. Negatavinātie jeb svaigie kazas sieri ir mīksti un mazliet atgādina biezpienu – tas ir kazas piena fetas siers, svaigais kazas siers, jau pieminētās kazas siera bumbas jeb sniega bumbas. Negatavinātie kazas sieri būs lieliska piedeva svaigajiem salātiem, piemēram, grieķu, maizītēm un pat karstajām picām.
Gatavinātos kazas sierus iedala divās apakškategorijās – ar baktērijām gatavinātajos sierus un ar pelējumu vai glemi gatavinātos sieros. Tādi ir, piemēram, kazas piena brī sieri, zilie kazas sieri un citi. Pelējuma kazas sieri ir mīksti, bet ar baktērijām gatavinātie ir puscieti vai pat cieti. Tāds ir, piemēram, Carrota šķirnes kazas piena siers.
Kā gatavot kazas piena sierus dažādos ēdienos?
Pirmkārt, izmanto svaigo kazas sieru salātos. Kad pagatavoti lapu salāti ar dārzeņiem vai augļiem (bumbieri garšo pasakaini), aplej tos ar mērci un pārkaisi ar sadrupinātu kazas piena fetas sieru vai svaigajām siera bumbām. Kazas siers piešķirs salātiem mazliet sātīguma.
Nogatavinātos un cietākos kazas piena sierus var grilēt un apcept eļļā, kā arī panēt tempuras mīklā vai rīvmaizē. Karstais siers pēc tam liekams pie salātiem, uz maizītēm vai ēdams kā uzkoda kopā ar krēmīgu mērci.
Bet, ja ir vēlēšanās klasisko siera kūku atsvaidzināt un piešķirt tai citādākas, izteiktākas garšas noti, aizvieto pusi no nepieciešamā krēmsiera ar svaigo kazas piena sieru. Rezultātā kūka būs nedaudz smagāka, bet tikpat garda.
Kādu vīnu dzert pie kazas piena siera ēdieniem? Svaigie kazas piena sieri lieliski saskanēs ar baltvīnu, tāpēc izvēlies Sauvignon Blanc, Chardonnay, Albarino vai Chenin Blanc. Bet, ja baudi nogatavinātu zilo kazas piena sieru, teicama izvēle būs Riesling vīns.
Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku
Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.
Ciabata ar picas virskārtu
Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.
Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām
Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".
Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši
Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.
Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē
Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.
Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm
Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.
Cukīni un avokado krēmzupa ar kazas sieru
Esmu pārliecināta, ka neko tādu no cukīni nebūsiet gaidījuši! Ļoti krēmīga un maiga zupa ar patīkamu kazas siera garšu. Ja gribās vieglāku zupiņu, var gatavot arī bez avokado, joprojām būs garšīgi!
Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru
Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.
Grilēta kazas siera un bumbieru salāti ar valriekstiem
Kā zināms, sieri izcili sader ar dažādiem augļiem, tā ir daudzu iecienīta kombinācija desertiem un uzkodām. Bet tikpat labi šo savienību var izmantot arī salātos kā, piemēram, šajā receptē.
Citronu un kazas siera kūka ar ogām
Neticami gardā kazas siera kūka, kuru atsvaidzina ar dažādām sezonas ogām un piparmētras lapiņām. Pasniedzot apkaisa ar pūdercukuru. Šai kūkai visērtāk izmantot izjaucamo kūkas formu vai vairākas nelielas, izjaucamas kūku formiņas. Var izmantot arī kēksiņu papīra formiņas.
Ceptas sēnes ar kazas sieru un spinātiem
Skaista un sātīga uzkoda, kurā draudzīgi savienojušies smalki pagatavoti komponenti. Uz vienkārša grauzdiņa virsū liktas skaistas, apceptas sēnes ar kazas sieru, sviestā sutinātiem spinātiem, un gardu bazilika mērci. Būs ideāli piemērota pie kādas vasarīgas dārzeņu zupas.
Kārtainās mīklas smalkmaizītes ar papriku, kazas sieru un tomātiem
Smalkmaizītēm ne vienmēr jābūt saldām. Šīs sirds formas sāļās maizītes piestāvēs kādai īpašai reizei. No malas skatoties pat nesaprast, ka uz garduma izlikti tomāti, konservēta paprika un ķiplociņš, bet vidū paslēpies maigs fetas siers.
Brusketas ar vītinātu šķiņķi, kazas sieru un marinētām paprikām
Lieliska, pikanta uzkoda ar bagātīgu garšas buķeti, ko baudīt vakarā ar glāzi sarkanvīna. Saderēsies ar dažādām Vidusjūras stila uzkodām.
Ceptas dateles ar kazas sieru un bekonu
Neparasta ideja vieglai uzkodai, kas nākusi no vīna un tapu bāra "D'vine" pavāru Līgas Podkaļukas un Viktora Manuela Barahasa Garsijas krājumiem. Izmēģini!
Baklažānu rullīši ar kazas sieru
Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.
Karstie šampinjonu salāti ar kazas sieru, rukolu un valriekstiem
Cepti, ar kazas sieru pildīti šampinjoni, svaiga rukola un ķiploku mērce, ko papildina kraukšķīgi valrieksti un bekons. Īsta ziemas garša, tām reizēm, kad gribas apēst ko neikdienišķu.
Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto
Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.
Vieglie un veselīgie pavasara salāti ar kazas sieru
Tuvojoties gada siltajai sezonai, aktuāla kļūst fiziskās formas uzlabošana, kā arī organisma attīrīšana. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā to paveikt, ir, pielāgojot ēdienkarti un ietverot tajā vairāk zaļumu un olbaltumvielu. Šai sakarā lieti noderēs veselīgu un pavasarīgu salātu recepte, kas ir piemērota gan vieglām pusdienām, gan sātīgām brokastīm.
Panēts siers ar salātiem
"Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses," par salātiem stāsta restorāna "Laivas" šefpavārs Jānis Eislers.