Nekas tā neliecina par vasaras sezonas sākumu, kā garie, skābenie rabarberu kāti, kas dārzā izstiepušies pudurī. Lai gan rabarberus varam ēst salīdzinoši ilgu laiku, par ļaunu nenāks tos noglabāt ziemas mēnešiem. Kā pareizi saldēt rabarberu kātus?
Rabarberi ir saldēšanai ļoti pateicīgs dārzenis (jā, tik tiešām dārzenis), tāpēc arī ziemā to var izmantot dažādu gardumu pagatavošanai. Protams, svaigus rabarberus var turēt ledusskapī tāpat, bet tad tie būs lietojami vien dažas dienas. Rabarberu mūžu var pagarināt konservējot, piemēram, gatavojot ievārījumu vai kompotu.
Kas jāzina par rabarberu saldēšanu? Vispirms jāizvēlas saldēšanai piemēroti rabarberu kāti – stingri, vēl kraukšķīgi. Saldēšanai nederēs rabarberu kāti, kas jau ir nedaudz apvītuši. Ja rabarberus plāno saldēt uzreiz pēc noplūkšanas, tiem nogriež lapas, bet, ja tos plānots vēl dienu vai divas turēt ledusskapī un tikai tad saldēt, rabarberu kātiem atstāj lapu aptuveni piecu centimetru augstumā, iesaka portāls RhubarbCentral.com. Tas nepieciešams, lai rabarberu kāti neizžūtu.
Kad rabarberi saplūkti, tiem apgriež galus, lai sagatavotu saldēšanai. Tad tos sagriež 2-4 centimetrus lielos gabaliņos un noskalo zem vēsa, tekoša ūdens. Rabarberu gabaliņus saber caurdurī un ļauj nožūt vismaz 20 minūtes, lai tie būtu sausi, bet tīri.
Pēc tam rabarberu gabaliņus saber saldēšanai paredzētos trauciņos vai maisiņos. Svarīgi – rabarberiem jābūt sausiem, lai neveidotos ledus kristāliņi. Kad rabarberi sapildīti trauciņos vai maisiņos, tos liek saldētavā un strauji sasaldē.
Mizot vai nemizot?
Saldējot rabarberus, var nomākt jautājums – vai tos pirms tam vajag nomizot? Ja ir vēlēšanās, to var darīt, tomēr rabarberu gabaliņi noturēs savu formu labāk tad, ja nebūs mizoti. Nomizoti rabarberu gabaliņi pēc atsaldēšanas mēdz izjukt pa šķiedrām.
Rabarberu želejas mērce ar brilē krēmu
Lielisks un īpatnējs veids, kā sagatavot rabarberus. Rabarberi daļēji tiek vārīti želejā un daļēji sīrupā, bet pēc tam samaisīti kopā, veidojot elegantu vasarīgu desertu kombinācijā ar krēmu brulē vai putukrējumu. Brilē krēma recepti var izlasīt šeit. Visērtāk rabarberu želeju vārīt iepriekšējā dienā, lai pa nakti želeja kārtīgi sastingtu ledusskapī.
Maigais rabarberu un vaniļas želeju kārtojums
Viens no skaistākajiem kārtainajiem desertiem, kas redzēts. Rabarberu želeja mijas ar vaniļas mērces želeju, kas kārtu pa kārtai pārsteidz ar saldo un nedaudz skābeno garšu.
Mutē kūstošas meringu bučas ar svaigā siera un rabarberu pildījumu
Fantastiski gardi meringu cepumi, kas pildīti ar saputotu svaigo sieru, kurā iemaisīti pavasara gardākie vēstneši – rabarberi. No nepieciešamajām sastāvdaļām sanāks aptuveni 30 gardās bučas. Brīdinām, šie saldumi būs tik gardi, ka gribēsies vēl un vēl!
Vasaras garša ziemā – tarte ar cukurotiem rabarberiem
Laiks izņemt no saldētavas vasarā noglabātos rabarberus un likt lietā garšīgā trauslas mīklas tartē! Nepieciešama būs sviesta mīkla, salds krēms, rabarberi un mazliet pacietības. Tarte garšos lieliski kā silta, tā pilnībā atdzesēta.
Lauku stila groziņi ar rabarberiem un zemenēm
Dobēs lapo rabarberi, nobriedušas pirmās zemenes un var izcept gardos lauku stila groziņus ar rabarberu un zemeņu pildījumu. Visērtāk groziņus veidot un pildīt uzreiz uz cepamplāts, lai tie vairs nebūtu jācilā.
Karstie rabarberi
Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu desertu receptes, kuras iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.
Vienkāršā un ātrā rabarberu biskvītkūka
Saldskābā rabarberu biskvītkūka būs ātri pagatavojams našķis gan pašu vēderpriekam, gan ciemiņiem, kas negaidīti pieteikušies.
Rabarberu sīrups bez vārīšanas
Lai gan nav nekā veldzējošāka par tīru ūdeni, arī rabarberu sula, kas pagatavota no sīrupa, būs labs spirdzinājums karstā vasaras dienā - arī tajā laikā, kad rabarberu sezona būs jau cauri. Šīs receptes priekšrocība - nav nepieciešams neko karsēt, sterilizēt vai pasterizēt.
Rabarberu ievārījums
Rabarberu sezona ir klāt! Piedāvājam recepti rabarberu ievārījumam, lai šos pavasara dārgumus sagatavotu uzglabāšanai ziemai. Lieliski derēs uzziešanai uz grauzdētas maizītes vai pīrāgu pildīšanai un desertu gatavošanai.
Biezpiena mīklas plātsmaize ar rabarberiem
Rabarberu laikā noteikti jācep rabarberu plātsmaizes un kūkas. Bet, ko darīt, ja ledusskapī aizķēries biezpiens un vēlies biezpiena kūku? Izmēģini šo recepti, kurā biezpiens veiksmīgi tiek izmantots mīklas pamatnē!