Foto: Shutterstock
Tuvojoties gada lustīgākajiem svētkiem, kļūst arvien aktuālāks jautājums – ko celt Jāņu galdā. Kā jau vienmēr, viena no neatņemamām svētku galda sastāvdaļām ir cepta gaļa. Tās gatavošana uz atklātas uguns ir sena kā pasaule, tomēr, lai pārsteigtu Jāņa bērnus ar izcilu šašliku, ir jāņem vērā daži noteikumi.

Rimi Gardēži komandas uztura speciāliste Inga Pūce ir pārliecināta, ka izcili garda šašlika pagatavošana balstās uz četriem pīlāriem, kur katram ir būtiska nozīme procesā.

Piemērotākā gaļas gabala izvēle

Parasti cepšanai uz atklāta uguns izvēlas jēra, cūkas un putnu gaļu, taču grilēšanai izmanto arī liellopa gaļu. Vislabāk izvēlēties to gabalu, kas izvietots gar mugurkaulu kakla rajonā – kakla karbonādi. Filejas gaļu nav ieteicams izvēlēties cepšanai uz uguns, jo tad šašliks iznāk ciets un sauss. Gaļas sulīgums ir atkarīgs no tā, vai gaļa nāk no jaunlopa – jo jaunāka gaļa, jo gala rezultātā būs sulīgāka. Tikko kauta dzīvnieka gaļu parasti neizmanto, jo tā būs negaršīga un cieta. Tai parasti ir jāstāv vismaz 24 stundas.

Savukārt ar zivīm ir pretēji – jo tās ir svaigākas, jo garšīgākas. Vairāk par zivju izvēli un gatavošanu lasi šeit.

Gaļas glabāšana, apstrāde un sagatavošana

Izcila šašlika noslēpums neslēpjas vien svaigā gaļā un marinādē. Arī šie faktori ir svarīgi, tomēr būtiski novērtēt, kā gaļa tiks apstrādāta un sagriezta, kur un kā tiks uzglabāta.

Mazgāt gaļu var tikai gadījumā, ja tas ir liels gabals, lai neaizskalotu gaļas sulu. To var darīt ar siltu (25 – 30°) ūdeni, pēc tam noskalojot ar aukstu. Taču, darot tā, ir jāpatur prātā, ka mazgāta gaļa sliktāk uzglabājas.

Sasaldēta un pēc tam atkausēta gaļa nekad nebūs tik sulīga kā svaigā.

Vasarā svaigu gaļu var uzglabāt 1 – 2 dienas bez sasaldēšanas, ja to ietin salvetē, kas piesūcināta ar etiķi un noliek vēsā vietā. Ja tomēr bez sasaldēšanas neiztikt, tad tā ir jāatkausē lēni, vislabāk 10 – 12 stundas turot to ledusskapī pie temperatūras ne vairāk kā + 5 grādi.

Lai gaļa būtu mīkstāka, tā jāgriež perpendikulāri muskuļa šķiedrām 3 – 4 cm lielos kubiņos, savukārt spraust gaļas gabalus uz iesma vajag pa 5 - 6 gabaliem uz viena iesma paralēli gaļas šķiedrām.

Lai uz gaļas veidotos plāna garoziņa, iesmu ar gaļu var iemērkt aukstā ūdenī, tad veidosies garoziņa, kas ļaus gaļas gabaliem nezaudēt savu sulu.

Izcilas marinādes noslēpumi

"Galvenais marinādes uzdevums ir padarīt gaļu sulīgāku, mīkstāku un piešķirt tai īpašu garšu. Tā parasti sastāv no trīs pamata komponentiem: augu eļļas, kas gaļu padara sulīgu, organiskās skābes, piemēram, citronskābes, vīnskābes vai etiķskābes, kas gaļu padara mīkstāku, un garšvielām, kas sniedz attiecīgo aromātu," stāsta Inga Pūce.

Parasti kā garšvielas gaļas marinādēm izmanto ķiplokus, sīpolus, majorānu, oregano, rozmarīnu, baziliku, dilles un pētersīļus. Ierasts, ka gaļu marinādē turam vien dažas stundas, bet vecmeistari iesaka to darīt vismaz 24 stundas, vai pat līdz divas dienām, lai organiskā skābe paspēj mīkstināt olbaltumvielas, bet garšvielas – veidot spēcīgu garšas buķeti. Tradicionālākās marinādes sastāvā ietilpst sāls, pipari un sīpoli, taču sāls gaļas mīkstumam ir ļoti kaitīgs, jo izvelk ārā visu šķidrumu. Tāpēc sāli iesaka likt pašās beigās vai tikai ēdot.

Ieteikumi pareizai gaļas cepšanai

Cepiet gaļu sākumā uz karstas uguns un kādas 5 – 7 minūtes nepārtraukti to apgroziet. Vēlāk iesmus var novietot tālāk no liesmas. Kad ogles jau ir nedaudz izdegušas, gaļu var apgrozīt retāk.

Uz viena iesma nekad nespraudiet pamīšus gaļas, speķa, tomāta un sīpola gabalus, jo speķis iztecēs uz oglēm un radīs nepatīkamu aromātu.

Lai pārbaudītu, vai gaļa gatava, nogrieziet gabaliņu un, ja iekšā nav asiņu, bet suliņa ir balta, tā ir gatava.

Cūkgaļas šašliks vīna etiķa marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks ir kā radīts brīvdienu maltītei, kas pagatavota uz grila. Pamēģini šo vienkāršo recepti, kur cūkgaļa iemarinēta sīpolos un vīna etiķī.

Lasīt vairāk

Ātrais - klasiskais šašliks

Foto: Shutterstock

Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!

Lasīt vairāk

Tītara gaļas iesmiņi ar zemesriekstu sviesta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi tītara filejas iesmiņi, kas marinēti saldajā čili mērcē un zemesriekstu sviestā. Lieliska uzkoda ballītei vai labs papildinājums vakariņu salātiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Rabarberu sulā marinēta vistas gaļa grilam vai cepeškrāsnij

Foto: Shutterstock

Marinējot vistas gaļu rabarberu sulā, sanāk interesants, nedaudz saldskābs un ļoti sulīgs šašliks.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock

Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

'Tandoori' jēra šašliks

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.

Lasīt vairāk

Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Šašliks burkā bez grila

Foto: Shutterstock

Neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausā 3 litru burkā. Recepte jau ilgāku laiku klejo interneta vidē dažādās blogeru lapās. Nolēmu, ka arī latviešu lasītājiem tā ir jāizmēģina. Vienā burkā varēs ielikt 4 - 5 iesmiņus.

Lasīt vairāk

Buka šašliks kivi marinādē

Foto: Shutterstock

Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks riekstu marinādē

Foto: Shutterstock

Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!