Gaļas gatavības noteikšana slēpjas ne vien vizuālajā izskatā un sulu krāsā, bet arī iekšējā temperatūrā. Kulinārie speciālisti no "Cook's Illustrated" izstrādājuši precīzu tabulu, pēc kuras noteikt katra gaļas veida ideālo pasniegšanas temperatūru. Jānorāda, ka to noteikt palīdzēs virtuves termometrs ar adatu – tas ir lielisks palīgrīks gatavošanai, kas pateiks priekšā temperatūru ne tikai gaļai, bet arī konditorejas krēmiem un pat ievārījumiem.
Jēra un liellopa gaļa:
- Jēla (rare) – 50°C
- Vidēji jēla (medium-rare) – 54-55°C
- Vidēja (medium) – 60°C
- Vidēji gatava (medium-well) – 65-66°C
- Gatava (well-done) – 70°C
Liellopa un jēra gaļu gatavo pēc katra gaumes – citam steiki patīk vidēji gatavi, citiem gandrīz jēli.
- Maltā gaļa – 70°C
Malto gaļu nemēdz atstāt pusjēlu, tāpēc maltās gaļas plācenīša iekšējai temperatūrai jābūt vienmērīgai.
Cūkgaļa:
- Vidēja – 60°C
- Gatava – 75°C
Vistas gaļa:
- Baltā gaļa – 60°C
- Tumšā gaļa – 80°C
Baltā gaļa vistai ir vietās, kur ir tīra fileja, bet tumšā gaļa meklējama citos izcirtumos.
Kā mērīt gaļas temperatūru?
Steikiem un karbonādēm termometru dur gabaliņa sānos. Šādā pašā veidā mēra temperatūru vistas gaļas gabaliņiem – stilbiņiem (kājiņās), filejai. Maltās gaļas plāceņiem, burgeriem termometru iedur līdz vidum. Cepešiem temperatūru mēra, iedurot virsmā, slīpā leņķī. Veselam putna cepetim temperatūru mēra divās vietās – krūtiņā un stilbā –, lai pārliecinātos, ka gaļa gatava ēšanai.
Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē
Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.
Mandeļu skaidiņās panētas vistas filejas karbonādes
Vistas filejas karbonāde miltu panējumā ir garda, bet dažkārt kārojas kaut kas citādāks, tad nu šādās reizēs ierasto rīvmaizi var aizstāt ar mandeļu skaidiņām.
Pildīta vistas fileja ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Kārdinoši kūpošas vistas filejas, kas pildītas ar svaigiem tomātiem, kūstošu mocarellas sieru un zaļo baziliku. Pabaros gan tāpat, gan ar svaigajiem lapu salātiem.
Krāsnī cepta jēra gaļa ar tomātiem
Pavisam vienkārši – ņemam labu jēra gaļas cirtuma gabaliņu, iemarinējam un cepam. Sulīgās gaļas šķēles garšos lieliski ar kādu mērcīti vai svaigajiem salātiem. Siltajā laikā to noteikti var pamēģināt pagatavot uz labi iekurta grila, nevis cepeškrāsnī, apvienojot ēst gatavošanu ar atpūtu svaigā gaisā.
Teļa gaļas šnicele ar gurķu salātiem
Gardām pusdienām un vakariņām pietiek vien ar kārtīgi saceptu karbonādi. Tāpēc teļa gaļas šnicele būs lieliska izvēle. Pasniedz to kopā ar svaiga gurķa salātiņiem, kas sajaukti ar jogurta mērci.
Ceptas jēra ribiņas ar sinepēm un piparmētru mērci
Krāsnī ceptās jēra ribiņas būs lieliskas kā pamats greznākās pusdienās vai vakariņās. Gaļu pasniedz ar salātiem vai krāsnī ceptiem kartupelīšiem.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Rozmarīnā un ķiplokos marinēts cepetis apelsīnu mērcē
Sulīgs, aromātisks un garšām bagāts cepetis svētku reizēm. Pat ja kakla karbonādes marinēšana šķiet ilga, rezultāts noteikti būs tā vērts! Recepti iesūtījusi Luīze, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Cūkgaļas ribiņas ar tomātu un krējuma mērci
Kārtīgi apceptas un pēc tam novārītas cūkgaļas ribiņas, kas pasniegtas ar pašu gatavotu konservētu tomātu mērci. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Liene, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Liellopa fileja ar šokolādes mērci
Gards un izcils ēdiens īpašiem gadījumiem, turklāt tik viegli un ātri pagatavojams. Gatavojot liellopa fileju, pirms to liec uz pannas, sasildi gaļu istabas temperatūrā vismaz 15-30 minūtes un sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C.