Zivis un jūras veltes, protams, visgardākās ir tad, ja pagatavotas svaigas. Taču, ņemot vērā šo produktu īso derīguma termiņu, bieži vien izvēlamies tos iegādāties saldētus vai saldēt paši. Kā pareizi atkausēt, lai pēc pagatavošanas tā garšotu, kā svaiga?
To, ar kādas metodes palīdzību zivi atkausēt, jāizvēlas pēc produkta veida – jāņem vērā, vai tā ir vesela zivs vai zivs fileja. Vislabākais un vienkāršākais veids, kā atlaidināt veselu zivi vai tās fileju, ir ievietot saldēto produktu bļodā un ielikt ledusskapī. Tādā veidā zivs atkusīs vienmērīgā temperatūrā. Kad zivs būs atkususi, jānolej tikai liekais šķidrums un jānosusina.
Vēl viena metode – aukstā ūdens pelde. Lielā bļodā, kas piepildīta ar aukstu ūdeni, ievieto vakuumā sasaldētu zivi vai jūras produktus. Tāpat kā ledusskapī, arī aukstā ūdens peldē saldētie produkti atkusīs vienmērīgi. Jāņem vērā – lai ūdens neuzsiltu līdz istabas temperatūrai, to nepieciešams nomainīt ar atkal aukstu ik pēc 30 minūtēm, iesaka "Still Tasty".
Produktu atkausēšanai noderīga būs arī šim mērķim paredzētā mikroviļņu krāsns funkcija. Vienkārši ievieto saldētos produktus ierīcē, izvēlies atbilstošo mikroviļņu krāsns režīmu un ļauj tai izdarīt visu darbu. Ik pa laikam pārbaudi, cik atkusuši ir produkti, paretini zivs vai jūras velšu gabaliņus. Pēc atkausēšanas zivis un jūras produktus vienmēr gatavo uzreiz, lai nesabojātos.
Nekad neatkausē zivis vai jūras veltes istabas temperatūrā! Lai arī cik ļoti gribētos paātrināt atsaldēšanas procesu, nekādā gadījumā neatkausē zivis karsta ūdens peldē vai istabas temperatūrā, atstājot bļodu ar saldētajiem produktiem uz virtuves skapīša. Istabas temperatūrā ap zivju un jūras produktu ārējo slāni sāks vairoties baktērijas, kas, pateicoties saldēšanai, tika apturētas. Nepareizi atkausējot produktus tikai panāksi to, ka tie sabojāsies.
Grilēts jūras asaris Vidusjūras gaumē
Lai pagatavotu gardas, grilētas zivis, it nemaz nevajag daudz laika – atliek tikai izvēlēties garšaugus un eļļu marinādei, un nedaudz ļaut zivīm ievilkties. Ar citronu marinādi nenošausi greizi – to garša lieliski papildinās zivs fileju.
Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem
Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.
Zivju zupa ar papriku un tomātiem
Kreptīga zivju zupa, ko pagatavot no makšķernieka mājās pārnestajām zivīm. Zemledus makšķerēšanas laikā jo īpaši labi garšos asari un līdakas. Bet garšai un krāsai klāt pielikti arī tomāti un paprika.
Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem
Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Bujabēze - karaliska jūras velšu zupa franču gaumē
Bujabēze sākotnēji radās kā nabaga ļaužu ēdiens. Šo sātīgo zupu, kuras pamatā ir pamatīgs zivju buljons, sāka gatavot Marseļas zvejnieku sievas no svaigi nozvejotajām zivīm, kas nederēja tirdzniecībai. Garneles, mīdijas, astoņkājus un citas jūras veltes bujabēzei sāka pievienot krietni vēlāk un, ja tie neiet pie dūšas, bez šīm sastāvdaļām var tīri labi iztikt.
Zivju plācenīši no kartupeļiem un sardīnēm, pasniegti ar zirņu biezeni
Pavisam interesanta un viegli pagatavojama recepte – gardi zivs un kartupeļu plācenīši no sardīnēm, kurus pasniedz kopā ar zaļo zirnīšu biezeni. Vasaras sezonā noteikti izmanto svaigos zaļos zirnīšus, kā arī plācenīšus liec burgera maizītēs, kad dodies piknikā.
Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē
Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.
Grilētas tīģergarneles ar laimu un ķiplokiem
Mazliet pikantas garneles ar spirgtajiem laimiem – ideālā vasaras piknika maltīte grila ballītē. Pasniedz kopā ar svaigiem salātiem, majonēzes mērci vai kraukšķīgu bageti.
Makaronu sacepums ar lasi, garnelēm un zaļajiem zirnīšiem
"Laikam jau visvienkāršāk ir kaut ko pagatavot, par pamatu izmantojot makaronus," norāda receptes autors Aivars. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.
Šerijā novārītas mīdijas ar aioli mērci
Mīdijas nav pati tipiskākā pusdienu maltīte vai vakariņu pirmais ēdiens, taču gards gan! Pikanti pagatavotas, tās lieliski saderēs ar aioli mērci, un smaržos tā, ka atteikties būs grūti.
Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm
Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!
Risoto ar jūras veltēm un čorizo desu
Vidusjūras gaumē ieturēta, nedaudz izsmalcināta rīsu maltīte pusdienām vai vakariņām – risoto ar jūras ķemmītēm, garnelēm un čorizo desas gabaliņiem. Nedaudz pikantu garšu piešķirs drusciņa šerija, bet izteiksmīgā garša panākta ar zivju buljonu.
Siltie jūras ķemmīšu un bekona salāti
Vasarīgi un veikli pagatavojami salāti, kuros īpaši izceļas ne tikai jūras ķemmītes, bet arī gardais, kraukšķīgais bekons. Pagatavo siltos salātus pusdienās vai kā pirmo ēdienu vakariņās. Jūras velte būs lieliska jauna vēsma tavā virtuvē.
Kartupeļu un heka sacepums
Heks ir universāla, salīdzinoši lēta zivs ar maigu garšu, kas lieliski sader arī ar izteiksmīgas garšas sastāvdaļām ēdienos. Tieši tāpēc šis nedaudz pikantais sacepums būs ideāla maltīte tiem, kuri novērtē jūras veltes un tik vienkāršos kartupeļus.