vārītais krēms
Foto: Shutterstock
Vārītais krēms ir viens no konditorejas zināšanu svarīgākajiem elementiem. Ja kaut reizi dzīvē plānots pagatavot eklērus, vēja kūkas vai ogu tarti, kuras pamatnē ir šis krēms, tad tā pagatavošanas mākslu ir vērts apgūt.

Svarīgākais, kas jāzina par vārītā krēma gatavošanu – viss ir jādara secīgi, klausot receptes norādījumiem. Tā panāksi, ka krēms izdosies ideāls un nesaies kunkuļos. Kad klasiskā vārītā krēma māksla būs apgūta, varēsi eksperimentēt un pagatavot šokolādes vārīto krēmu vai citronu krēmu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 375 ml pilnpiens
  • 1 vaniļas pāksts
  • 4 olu dzeltenumi
  • 125g cukurs
  • 2 ĒK kukurūzas ciete
  • 2 ĒK sviests (ist. temp.)

1. solis – piena uzsildīšana


Vispirms sagatavo vaniļas pāksti – to pārgriež ar nazi gareniski un izkasa sīkās sēkliņas. Sagatavo katliņu ar biezu dibenu, ielej tajā pienu un saber vaniļas sēkliņas, kā arī pievieno vaniļas pāksti, lai tā pienā mērcētos. Pienu sildi uz plīts, vidējas liesmas, līdz gar katliņa malām parādās nelieli burbulīši. Pēc tam katlu noņem no plīts un atstāj divas minūtes vaniļas pākstij ievilkties.

2. solis – olu dzeltenumu putošana


Lielā bļodā, kas ir karstumizturīga, saputo olu dzeltenumus kopā ar cukuru. Kad tie saputoti, pievieno kukurūzas cieti un turpini putot, lai veidotos viendabīga un gluda masa.

3. solis – piena pievienošana


Kad dzeltenumi saputoti, tiem, nepārtraukti putojot ar putojamo slotiņu, pakāpeniski pievieno vēl silto pienu (no kura izzvejota vaniļas pāksts). Ievēro – šajā solī pievieno olu dzeltenumiem tikai trešdaļu no piena!

4. solis – gatavo vārīto krēmu


Katliņā, kur ir atlikušais vaniļas piens, pārlej olu dzeltenumu masu un, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu, karsē uz vidējas uguns 2–3 minūtes. Šeit jāuzmana, lai maisījums sabiezētu un uzvārītos.

5. solis – notecini krēmu


Kad vārītais krēms gatavs, to izkāš tīrā bļodā caur smalku metāla sietiņu. Kad vārītais krēms nokāsts, tam pievieno sviestu. Sviestu krēmā viegli iemaisa, lai tas izkustu. Gatavo krēmu apklāj ar pārtikas plēvi, lai tā pieskartos virsmai. Tad izdur plēvē dažus caurumiņus, lai siltums iztvaikotu, un atdzesē ledusskapī apmēram 2 stundas.

Kā pagatavot šokolādes un citronu vārītos krēmus?


Sekojot šīm norādēm, itin viegli var pagatavot arī šokolādes vai citronu vārītos krēmus. Lai pagatavotu šokolādes krēmu, 5. solī kopā ar sviestu krēmā iemaisa arī apmēram 180 gramus smalki sarīvētu šokolādi. Krēmu maisa, līdz šokolāde tajā izkūst. Bet, lai pagatavotu citronu krēmu, 2. soļa laikā pie olu dzeltenumiem un cukura pievieno apmēram 2 tējkarotes sarīvētas citrona miziņas.

Augļu un ogu kārtojums ar šokolādes vārīto krēmu

Foto: DELFI

Laikā, kad svaigas ogas jau esam pieēdušies un gribas meklēt jaunas iespējas, kā palutināt saldās garšu kārpiņas, pagatavo šo desertu, kura pamatā ir svaigas ogas, šokolādes biskvīts un šokolādes vārītais krēms.

Lasīt vairāk

Vēja kūkas ar vārīto krēmu un banāniem

Foto: Shutterstock

Vēja kūkas ar vārīto krēmu un banāniem - būs katra gatavošanas mirkļa vērtas.

Lasīt vairāk

Zemeņu tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Vasaras sezonā, kad pieejamas zemenes, kāda kūka ar sārtvaidzītēm noteikti jāpagatavo, un šī recepte ar kraukšķīgu smilšu mīklas pamatni, skābenu citronu krēmu un saldām zemenēm pa virsu būs kā radīta svētkiem un saldai ikdienai.

Lasīt vairāk

Šokolādes eklēri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!

Lasīt vairāk

Vārītā krēma kūka ar avenēm

Foto: Shutterstock

Grūti iedomāties vēl vasarīgāku kūku, kā groziņu ar vārīto krēmu, kas rotāts ar svaigajām avenēm. Dotais krēma daudzums sanāks, lai piepildītu apmēram 20 cm lielu tartes groziņu. Ja vēlies, vārīto krēmu vari sajaukt ar sakultu putukrējumu, līdz attiecībām 1:1.

Lasīt vairāk

Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto. Citronu krēmu būtu ieteicams iepriekš sagatavot, jo tam jābūt atdzisušam.

Lasīt vairāk

Mazās šokolādes tartes ar šķipsniņu zelta

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldākai dienai – ar šokolādi bagātīgas trauslās mīklas tartes. Īpaši smalku šo desertu padarīs drusciņa pārtikas zelta, kas kalpos kā izcils svētku reižu dekors. Gardēži novērtēs!

Lasīt vairāk

Klasiskā citronu tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.

Lasīt vairāk

Zemeņu un olu krēma tarte

Karaliskā zemeņu tarte, kas pildīta ar aromātisku vaniļas un olu krēmu rotās jebkuru svinību galdu. Olu krēma recepti pildījumam atradīsi šeit.

Lasīt vairāk

Vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm

Foto: Vida Press

Lai pagatavotu vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm, vajadzīgas zināmas virtuves iemaņas - gan plaucētās mīklas, gan vārītā krēma pagatavošanai ir savi knifiņi, tomēr tas ir to vērts, īpaši, ja vēlies kādu īpaši iepriecināt vai pārsteigt. Reti kurš spēs atteikties no tāda grēcīga kāruma!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!