Svarīgākais, kas jāzina par vārītā krēma gatavošanu – viss ir jādara secīgi, klausot receptes norādījumiem. Tā panāksi, ka krēms izdosies ideāls un nesaies kunkuļos. Kad klasiskā vārītā krēma māksla būs apgūta, varēsi eksperimentēt un pagatavot šokolādes vārīto krēmu vai citronu krēmu.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 375 ml pilnpiens
- 1 vaniļas pāksts
- 4 olu dzeltenumi
- 125g cukurs
- 2 ĒK kukurūzas ciete
- 2 ĒK sviests (ist. temp.)
1. solis – piena uzsildīšana
Vispirms sagatavo vaniļas pāksti – to pārgriež ar nazi gareniski un izkasa sīkās sēkliņas. Sagatavo katliņu ar biezu dibenu, ielej tajā pienu un saber vaniļas sēkliņas, kā arī pievieno vaniļas pāksti, lai tā pienā mērcētos. Pienu sildi uz plīts, vidējas liesmas, līdz gar katliņa malām parādās nelieli burbulīši. Pēc tam katlu noņem no plīts un atstāj divas minūtes vaniļas pākstij ievilkties.
2. solis – olu dzeltenumu putošana
Lielā bļodā, kas ir karstumizturīga, saputo olu dzeltenumus kopā ar cukuru. Kad tie saputoti, pievieno kukurūzas cieti un turpini putot, lai veidotos viendabīga un gluda masa.
3. solis – piena pievienošana
Kad dzeltenumi saputoti, tiem, nepārtraukti putojot ar putojamo slotiņu, pakāpeniski pievieno vēl silto pienu (no kura izzvejota vaniļas pāksts). Ievēro – šajā solī pievieno olu dzeltenumiem tikai trešdaļu no piena!
4. solis – gatavo vārīto krēmu
Katliņā, kur ir atlikušais vaniļas piens, pārlej olu dzeltenumu masu un, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu, karsē uz vidējas uguns 2–3 minūtes. Šeit jāuzmana, lai maisījums sabiezētu un uzvārītos.
5. solis – notecini krēmu
Kad vārītais krēms gatavs, to izkāš tīrā bļodā caur smalku metāla sietiņu. Kad vārītais krēms nokāsts, tam pievieno sviestu. Sviestu krēmā viegli iemaisa, lai tas izkustu. Gatavo krēmu apklāj ar pārtikas plēvi, lai tā pieskartos virsmai. Tad izdur plēvē dažus caurumiņus, lai siltums iztvaikotu, un atdzesē ledusskapī apmēram 2 stundas.
Kā pagatavot šokolādes un citronu vārītos krēmus?
Sekojot šīm norādēm, itin viegli var pagatavot arī šokolādes vai citronu vārītos krēmus. Lai pagatavotu šokolādes krēmu, 5. solī kopā ar sviestu krēmā iemaisa arī apmēram 180 gramus smalki sarīvētu šokolādi. Krēmu maisa, līdz šokolāde tajā izkūst. Bet, lai pagatavotu citronu krēmu, 2. soļa laikā pie olu dzeltenumiem un cukura pievieno apmēram 2 tējkarotes sarīvētas citrona miziņas.
Augļu un ogu kārtojums ar šokolādes vārīto krēmu
Laikā, kad svaigas ogas jau esam pieēdušies un gribas meklēt jaunas iespējas, kā palutināt saldās garšu kārpiņas, pagatavo šo desertu, kura pamatā ir svaigas ogas, šokolādes biskvīts un šokolādes vārītais krēms.
Vēja kūkas ar vārīto krēmu un banāniem
Vēja kūkas ar vārīto krēmu un banāniem - būs katra gatavošanas mirkļa vērtas.
Zemeņu tarte ar citronu krēmu
Vasaras sezonā, kad pieejamas zemenes, kāda kūka ar sārtvaidzītēm noteikti jāpagatavo, un šī recepte ar kraukšķīgu smilšu mīklas pamatni, skābenu citronu krēmu un saldām zemenēm pa virsu būs kā radīta svētkiem un saldai ikdienai.
Šokolādes eklēri
Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!
Vārītā krēma kūka ar avenēm
Grūti iedomāties vēl vasarīgāku kūku, kā groziņu ar vārīto krēmu, kas rotāts ar svaigajām avenēm. Dotais krēma daudzums sanāks, lai piepildītu apmēram 20 cm lielu tartes groziņu. Ja vēlies, vārīto krēmu vari sajaukt ar sakultu putukrējumu, līdz attiecībām 1:1.
Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu
Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto. Citronu krēmu būtu ieteicams iepriekš sagatavot, jo tam jābūt atdzisušam.
Mazās šokolādes tartes ar šķipsniņu zelta
Saldākai dienai – ar šokolādi bagātīgas trauslās mīklas tartes. Īpaši smalku šo desertu padarīs drusciņa pārtikas zelta, kas kalpos kā izcils svētku reižu dekors. Gardēži novērtēs!
Klasiskā citronu tarte
Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.
Zemeņu un olu krēma tarte
Karaliskā zemeņu tarte, kas pildīta ar aromātisku vaniļas un olu krēmu rotās jebkuru svinību galdu. Olu krēma recepti pildījumam atradīsi šeit.
Vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm
Lai pagatavotu vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm, vajadzīgas zināmas virtuves iemaņas - gan plaucētās mīklas, gan vārītā krēma pagatavošanai ir savi knifiņi, tomēr tas ir to vērts, īpaši, ja vēlies kādu īpaši iepriecināt vai pārsteigt. Reti kurš spēs atteikties no tāda grēcīga kāruma!