kārtainā mīkla smalkmaizītes
Foto: Shutterstock
Neviens eklērs nebūtu tik kārdinošs bez plaucētās mīklas palīdzības. Tas pats attiecas uz sāļajām plaucētās mīklas uzkodām un ar saldu krēmu pildītajām vēja kūkām. Lai nebaidītos šos gardumus gatavot mājās, jāpiešaujas un jāatrod īstā mīklas recepte.

Ideālie plaucētās mīklas kārumi, pēc izcepšanas krāsnī, kad tie piebriest un maina formu, ir čagani, ar tukšu vidu un tajos var iepildīt visdažādākos krēmus. Plaucētajai mīklai būs vajadzīgas pareizās sastāvdaļu proporcijas un pacietība, jo darba trauks šoreiz ir nevis bļoda un putojamā slotiņa, bet gan katliņš, kas uzlikts uz plīts.

Vajadzīgās sastāvdaļas:

  • 125 ml pilnpiens;
  • 250 ml ūdens;
  • 90 g sviests, sagriezts kubiņos;
  • Maza šķipsna sāls;
  • 155 g kviešu milti;
  • 4 olas.

1. solis – sagatavo cepeškrāsni un uzsildi šķidrumu

Cepeškrāsni laicīgi uzkarsē līdz 220 °C un ievieto tajā divas restes. Cepamās plātis izklāj ar cepampapīru.

Kad tas paveikts, katliņā ielej pienu, ūdeni un pieber sāli. Tad šķidrumā saber sviesta gabaliņus. Šķidrumu karsē uz mērenas uguns, līdz tas sāk vārīties un sviests izkusis.

2. solis – pievieno miltus

Kad sviests izkusis, katliņu noņem no plīts. Uzreiz šķidrumā ber visus miltus, kas nepieciešami. Sparīgi maisi sastāvdaļas ar koka karoti, līdz izveidojusies viendabīga masa.

3. solis – plaucē mīklu

Kad milti iejaukti un mīkla lielā kunkulī, katliņu atkal liec uz plīts, mērenas uguns. Turpini mīklu maisīt ar karoti un sildi, līdz tā atlec no katliņa malām un saveļas lielā pikucī. Tad katliņu noņem no plīts un 3 – 4 minūtes atdzesē (tās temperatūrai vajadzētu nokristies līdz 60°C).

Foto: Shutterstock

4. solis – olu pievienošana

Olas iesit nelielā bļodiņā un pārbaudi, vai nav čaumalu palieku. Tad pievieno mīklai katliņā vienu olu un kārtīgi iejauc masā. Turpinot sparīgi maisīt, pievieno mīklai arī pārējās trīs olas – pēc katras olas pievienošanas mīklu kuļ, līdz tā ir viendabīga. Kad darbiņš paveikts, mīklu atdzesē beidzamo reizi – apmēram 10 – 15 minūtes.

5. solis – pildīšana tūtā un kūciņu veidošana

Kad mīkla atdzisusi, to sapildi konditorejas tūtā ar parastu vai zvaigznītes uzgali. Ar zvaigznītes uzgali plaucētās mīklas kūciņas sanāk rievainākas. Tad mīklu spiež uz cepamajām plātīm.

Apaļām kūkām: mīklu izspiež apmēram vienas ēdamkarotes apjomā, tā, lai apaļais diametrs sasniegtu 5 centimetrus. Starp mīklas piciņām atstāj 5 centimetrus brīvas telpas – kūciņas cepšanas laikā krietni piebriedīs, tāpēc jāizvairās, lai tās nesaplūstu kopā.

Foto: Shutterstock

Eklēriem: ja paredzēts cept garenos eklērus, mīklu izspiež apmēram 10 centimetrus garos stienīšos, kas ir 2 – 3 centimetrus plati. Tāpat kā apaļajām kūkām, arī eklēriem nepieciešami 5 centimetri brīvas telpas, jo cepot tie arī uzbriedīs.

6. solis – cepšana

Kad mīklas piciņas izspiestas, cepamās plātis liek cepeškrāsnī un ļauj tām tapt par čauganām maizītēm. 15 minūtes kūciņas cep 220 °C, bet pēc tam samazina krāsns karstumu līdz 190 °C un turpina cept vēl 10 – 15 minūtes, līdz plaucētās mīklas gardumi ir zeltaini brūni.

Tiklīdz kūciņas gatavas, tās izņem no krāsns un nogriež tām virsu (ja vēja kūkas) vai iegriež pamatnē. Liek plaucētās mīklas izstrādājumus atpakaļ izslēgtā cepeškrāsnī, kas vēl ir silta, un ļauj tām apžūt apmēram 10 minūtes. Pēc tam izņem no krāsns, atdzesē un sapilda, kā iecerēts.

Saldās un sāļas garšu variācijas

Ja plaucētā mīkla paredzēta saldajiem konditorejas izstrādājumiem, tad pašā pirmajā solī, katliņā ar šķidrumu var pievienot arī garšvielas un aromatizētājus. Piemēram, tējkaroti vaniļas ekstrakta, vaniļas cukura, citrona miziņu, sarīvētu muskatriekstu, kanēli vai ko citu.

Sāļajiem konditorejas izstrādājumiem var pievienot ko citu garšai. Piemēram, sarīvētu cieto sieru, kas labi izkusīs mīklā vai svaigi maltus piparus. Var eksperimentēt arī ar kaltētiem garšaugiem un kādu paprikas pulveri, taču atceries to pievienot pavisam nedaudz – kādu nelielu šķipsnu.

Gaisīgās vēja kūkas

Foto: Shutterstock

Gaisīgās vēja kūkas ar biezpiena un putukrējuma pildījumu.

Lasīt vairāk

Kūciņas 'Vecrīga'

Foto: Shutterstock

Īpašajam cienastam kūciņas 'Vecrīga'. Gatavotas no gaisīgas plaucētās mīklas. Kūkas pilda ar biezpiena putukrējumu un pārklāj ar izkausētu šokolādi.

Lasīt vairāk

Franču virtuves klasika – Onorē kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiska franču kulinārijas recepte, kas nosaukta Svētā Onorē (St. Honoré) vārdā, kurš ir konditoru un šefpavāru patrons. Lai gan sarežģīti pagatavojama, šī kūka, gluži kā teju jebkura franču virtuves smalkmaizīte, būs izcili garda.

Lasīt vairāk

Kārdinošie plaucētās mīklas gredzeni ar šokolādes krēmu un zemenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grēcīgi gards plaucētās mīklas našķis, kas pildīts ar saldu šokolādes krēmu un zemeņu šķēlītēm. Pa virsu kraukšķīgajai mīklai uzbārstītās mandeļu skaidiņas un pūdercukurs pāršķeltai vēja kūkai līdzīgo gardumu padarīs izcili pievilcīgu. Šokolāde un zemenes tomēr ir garšu kombinācija, kurai grūti pretoties.

Lasīt vairāk

Šokolādes eklēri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!

Lasīt vairāk

Plaucētā mīkla

Foto: Shutterstock

Plaucētā mīkla gan saldajiem, gan sāļajiem izstrādājumiem.

Lasīt vairāk

Eklēri ar zemenēm un pistācijām

Foto: Shutterstock

Eklēri ar zemenēm un pistācijām - lai gardēži novērtē.

Lasīt vairāk

Eklēri ar biezpiena krēmu

Foto: Shutterstock

Eklēri ar gaisīgu biezpiena krēmu - gards jo gards kārums.

Lasīt vairāk

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša un diļļu plaucētās mīklas uzkoda

Foto: Shutterstock

Gaisīgas un gardas plaucētās mīklas bumbiņas, kurās paslēpušies gardi kūpināta laša gabaliņi un dilles. Uzkodas pasniedz kopā ar kādu sinepju, diļļu, jogurta vai krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Apsnigušās vēja kūkas ar banānu krēmu

Vēja kūkas ar banānu krēmu un pūdercukura 'sniega' kārtiņu - gardums, kas ir katras darbošanās minūtes vērts.

Lasīt vairāk

Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'

Foto: Privātais arhīvs

Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Eklēri ar biezpiena krēmu

Foto: Shutterstock

Vienurīt pamodos ar skaidru domu - gribu eklērus. Pašceptus. Taču te bija viena neliela problēma. Man mājās nebija konditorejas šprice, jo iepriekšējā reizē es sabeidzu šprici un arī pašus eklērus. Iedvesmojoši vai ne? Bet nolēmu noriskēt. Uz akciju nopirku vienreizlietojamās konditorejas tūtas. Tā teikt - kas būs, būs. Un kā testētājus, pieaicināju draugu ģimeni. Galarezultāts pazuda nepilnās piecās minūtēs... laikam bija garšīgi!

Lasīt vairāk

Vējakūkas

Gaisīgās un gardās vējakūkas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!