Ideālie plaucētās mīklas kārumi, pēc izcepšanas krāsnī, kad tie piebriest un maina formu, ir čagani, ar tukšu vidu un tajos var iepildīt visdažādākos krēmus. Plaucētajai mīklai būs vajadzīgas pareizās sastāvdaļu proporcijas un pacietība, jo darba trauks šoreiz ir nevis bļoda un putojamā slotiņa, bet gan katliņš, kas uzlikts uz plīts.
Vajadzīgās sastāvdaļas:
- 125 ml pilnpiens;
- 250 ml ūdens;
- 90 g sviests, sagriezts kubiņos;
- Maza šķipsna sāls;
- 155 g kviešu milti;
- 4 olas.
1. solis – sagatavo cepeškrāsni un uzsildi šķidrumu
Cepeškrāsni laicīgi uzkarsē līdz 220 °C un ievieto tajā divas restes. Cepamās plātis izklāj ar cepampapīru.
Kad tas paveikts, katliņā ielej pienu, ūdeni un pieber sāli. Tad šķidrumā saber sviesta gabaliņus. Šķidrumu karsē uz mērenas uguns, līdz tas sāk vārīties un sviests izkusis.
2. solis – pievieno miltus
Kad sviests izkusis, katliņu noņem no plīts. Uzreiz šķidrumā ber visus miltus, kas nepieciešami. Sparīgi maisi sastāvdaļas ar koka karoti, līdz izveidojusies viendabīga masa.
3. solis – plaucē mīklu
Kad milti iejaukti un mīkla lielā kunkulī, katliņu atkal liec uz plīts, mērenas uguns. Turpini mīklu maisīt ar karoti un sildi, līdz tā atlec no katliņa malām un saveļas lielā pikucī. Tad katliņu noņem no plīts un 3 – 4 minūtes atdzesē (tās temperatūrai vajadzētu nokristies līdz 60°C).
4. solis – olu pievienošana
Olas iesit nelielā bļodiņā un pārbaudi, vai nav čaumalu palieku. Tad pievieno mīklai katliņā vienu olu un kārtīgi iejauc masā. Turpinot sparīgi maisīt, pievieno mīklai arī pārējās trīs olas – pēc katras olas pievienošanas mīklu kuļ, līdz tā ir viendabīga. Kad darbiņš paveikts, mīklu atdzesē beidzamo reizi – apmēram 10 – 15 minūtes.
5. solis – pildīšana tūtā un kūciņu veidošana
Kad mīkla atdzisusi, to sapildi konditorejas tūtā ar parastu vai zvaigznītes uzgali. Ar zvaigznītes uzgali plaucētās mīklas kūciņas sanāk rievainākas. Tad mīklu spiež uz cepamajām plātīm.
Apaļām kūkām: mīklu izspiež apmēram vienas ēdamkarotes apjomā, tā, lai apaļais diametrs sasniegtu 5 centimetrus. Starp mīklas piciņām atstāj 5 centimetrus brīvas telpas – kūciņas cepšanas laikā krietni piebriedīs, tāpēc jāizvairās, lai tās nesaplūstu kopā.
Eklēriem: ja paredzēts cept garenos eklērus, mīklu izspiež apmēram 10 centimetrus garos stienīšos, kas ir 2 – 3 centimetrus plati. Tāpat kā apaļajām kūkām, arī eklēriem nepieciešami 5 centimetri brīvas telpas, jo cepot tie arī uzbriedīs.
6. solis – cepšana
Kad mīklas piciņas izspiestas, cepamās plātis liek cepeškrāsnī un ļauj tām tapt par čauganām maizītēm. 15 minūtes kūciņas cep 220 °C, bet pēc tam samazina krāsns karstumu līdz 190 °C un turpina cept vēl 10 – 15 minūtes, līdz plaucētās mīklas gardumi ir zeltaini brūni.
Tiklīdz kūciņas gatavas, tās izņem no krāsns un nogriež tām virsu (ja vēja kūkas) vai iegriež pamatnē. Liek plaucētās mīklas izstrādājumus atpakaļ izslēgtā cepeškrāsnī, kas vēl ir silta, un ļauj tām apžūt apmēram 10 minūtes. Pēc tam izņem no krāsns, atdzesē un sapilda, kā iecerēts.
Saldās un sāļas garšu variācijas
Ja plaucētā mīkla paredzēta saldajiem konditorejas izstrādājumiem, tad pašā pirmajā solī, katliņā ar šķidrumu var pievienot arī garšvielas un aromatizētājus. Piemēram, tējkaroti vaniļas ekstrakta, vaniļas cukura, citrona miziņu, sarīvētu muskatriekstu, kanēli vai ko citu.
Sāļajiem konditorejas izstrādājumiem var pievienot ko citu garšai. Piemēram, sarīvētu cieto sieru, kas labi izkusīs mīklā vai svaigi maltus piparus. Var eksperimentēt arī ar kaltētiem garšaugiem un kādu paprikas pulveri, taču atceries to pievienot pavisam nedaudz – kādu nelielu šķipsnu.
Gaisīgās vēja kūkas
Gaisīgās vēja kūkas ar biezpiena un putukrējuma pildījumu.
Kūciņas 'Vecrīga'
Īpašajam cienastam kūciņas 'Vecrīga'. Gatavotas no gaisīgas plaucētās mīklas. Kūkas pilda ar biezpiena putukrējumu un pārklāj ar izkausētu šokolādi.
Franču virtuves klasika – Onorē kūka
Klasiska franču kulinārijas recepte, kas nosaukta Svētā Onorē (St. Honoré) vārdā, kurš ir konditoru un šefpavāru patrons. Lai gan sarežģīti pagatavojama, šī kūka, gluži kā teju jebkura franču virtuves smalkmaizīte, būs izcili garda.
Kārdinošie plaucētās mīklas gredzeni ar šokolādes krēmu un zemenēm
Grēcīgi gards plaucētās mīklas našķis, kas pildīts ar saldu šokolādes krēmu un zemeņu šķēlītēm. Pa virsu kraukšķīgajai mīklai uzbārstītās mandeļu skaidiņas un pūdercukurs pāršķeltai vēja kūkai līdzīgo gardumu padarīs izcili pievilcīgu. Šokolāde un zemenes tomēr ir garšu kombinācija, kurai grūti pretoties.
Šokolādes eklēri
Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!
Plaucētā mīkla
Plaucētā mīkla gan saldajiem, gan sāļajiem izstrādājumiem.
Eklēri ar zemenēm un pistācijām
Eklēri ar zemenēm un pistācijām - lai gardēži novērtē.
Eklēri ar biezpiena krēmu
Eklēri ar gaisīgu biezpiena krēmu - gards jo gards kārums.
Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu
Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.
Kūpināta laša un diļļu plaucētās mīklas uzkoda
Gaisīgas un gardas plaucētās mīklas bumbiņas, kurās paslēpušies gardi kūpināta laša gabaliņi un dilles. Uzkodas pasniedz kopā ar kādu sinepju, diļļu, jogurta vai krējuma mērci.
Apsnigušās vēja kūkas ar banānu krēmu
Vēja kūkas ar banānu krēmu un pūdercukura 'sniega' kārtiņu - gardums, kas ir katras darbošanās minūtes vērts.
Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'
Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.
Foto recepte: Eklēri ar biezpiena krēmu
Vienurīt pamodos ar skaidru domu - gribu eklērus. Pašceptus. Taču te bija viena neliela problēma. Man mājās nebija konditorejas šprice, jo iepriekšējā reizē es sabeidzu šprici un arī pašus eklērus. Iedvesmojoši vai ne? Bet nolēmu noriskēt. Uz akciju nopirku vienreizlietojamās konditorejas tūtas. Tā teikt - kas būs, būs. Un kā testētājus, pieaicināju draugu ģimeni. Galarezultāts pazuda nepilnās piecās minūtēs... laikam bija garšīgi!
Vējakūkas
Gaisīgās un gardās vējakūkas.