Ja tieši ierauga gatavošana līdz šim ir atturējusi no maizes cepšanas mājās, tad nav ko vairīties no šī budža! Ieraugu pagatavot nav tik sarežģīti, kā varētu likties, vajag tikai sekot līdzi norādēm. Lūk, kā to izdarīt!
Rauga uzbriedināšana
Ja izmanto sauso raugu: raugu ber bļodiņā, kur atrodas silts ūdens (ap 40°C, ne vairāk par 46°C). Ja izmanto svaigo raugu: svaigo raugu iedrupini remdenā šķidrumā (līdz 38°C). Tad ļauj raugam izšķīst. Ja ūdens būs pārāk karsts, tas nobendēs rauga baktēriju un nekas nesanāks. Tāpat, ja ūdens ir pārāk auksts, raugs neaktivizēsies.
Rauga uzbriešanu var veicināt ar cukuru vai medu, pievienojot to pavisam nedaudz. Raugam šķidrumā jābriest apmēram 5–10 minūtes, līdz tajā parādās burbulīši. Ja raugs kāda iemesla dēļ nebriest, sāc no jauna.
Ierauga gatavošana
Kad raugs uzbriedināts, var ķerties pie ierauga gatavošanas. Ieraugs ir miltu, šķidruma un rauga maisījums, kas uzlabo mīklas izstrādājumu garšu un konsistenci. Līdz ar to maizītei tas nāks tikai par labu.
Lielajā bļodā ievietotam uzbriedinātam raugam pievieno miltus un citas sastāvdaļas, kas norādītas receptēs, ko izmanto pa pamatu maizes gatavošanai. Parasti uzbriedinātajam raugam pievieno miltus un ūdeni attiecībā 1:1. Kad milti un ūdens pievienoti, bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj istabas temperatūrā uz vismaz 3 stundām. Tad izmanto uzreiz vai ieliek ledusskapī līdz nākamajai dienai.
Gatavajam ieraugam jābūt divreiz lielākam apjomā, ar burbulīšiem un skābenu smaržu. Ja ieraugu tikko izņem no ledusskapja, pirms mīklas gatavošanas to noturi stundu istabas temperatūrā.
Svarīgi! Ieraugs nav obligāti jāizmanto viss uzreiz. Ja to plāno izmantot ilgākā laika posmā, vienkārši ik pārdienas "pabaro" to ar miltiem un viegli siltu ūdeni. Ieraugu vari droši glabāt ledusskapī.
Kabaču maize
Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.
Gardā maize ar pesto un ķirštomātiem
Pašiem pagatavot maizi - tas itin nemaz nav tik sarežģīti kā sākotnēji varētu šķist, turklāt tā garšos neizsakāmi labāk par jebkuru veikalā iegādāto maizes klaipu. Šī recepte būs pa spēkam arī tiem, kas maizi nekad nav cepuši, jo grūtākais darbs ir sajaukt sastāvdaļas.
Mājās cepta saldskābmaize
Kas gan var būt labāks par siltu, pašceptu saldskābmaizes riecienu, kam tikko pakusis garšaugu sviestiņš? Īsta Latvijas garša.
Brioša maize
Izcili gaisīga un sviestaina rauga mīklas maizīte –
franču brokastu klasika. Pasniedz briošu (brioche), kamēr vēl maize silta, kopā ar iecienītāko ievārījumu.
Saldā pīne ar kanēli un rozīnēm
Mājās cepta saldā maize ar rozīnēm, kanēli un spožu pūdercukura glazūru. Ideāli garšos pie kādas tējas tases, maizes riku apziežot ar sviestu, ievārījumu vai medu.
Banānmaize ar avenēm un mellenēm
Nedaudz salda brokastu maize ar vieglu ogu skābumu – tas pateicoties avenēm un mellenēm. Baudi ar tasi kafijas vai ar dažādiem garnējumiem - krēmsieru, ricotta sieru, banāniem, ogām, apelsīna šķēlēm un daudz ko citu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru
Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.
Ķirbju un alus maize
Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.
Īru sodas maize jeb baltmaize bez rauga
Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.
Dzērveņu maizītes
Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.
Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru
Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Maize ar valriekstiem un sieru
Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.
Klasiskā banānmaize
Banānmaizei vai kēksam ar banāniem ir ļoti daudz variāciju. Šī recepte ir ļoti klasiska un sviesta kēksa mīklu aromatizē tikai ar banāniem. Tā kā banāni ir saldi, banānmaizei pievieno daudz mazāk cukura nekā citām kēksu mīklām.
Fotorecepte: Prāvā ražas svētku maize
Tā kā augusts ir laiks, kad uz laukiem tiek novākti graudi, īstā lieta, ar ko šo notikumu svinēt, ir maizīte. Vadoties pēc attēlos redzamās pamācības, arī mājās iespējams izcept lielu un izskaistinātu kviešu baltmaizes kukulīti. Vajadzīgi vien milti, pacietība un uzticama cepeškrāsns.
'Peshwari Naan' apaļā maize indiešu gaumē
Garda plakanā maizīte ar saldu kokosriekstu skaidiņu un rozīņu pildījumu indiešu gaumē – "Peshwari Naan". To var ēst gan pie pamatēdieniem, gan saldajiem, apziežot maizīti ar ievārījumu, džemu vai čatniju.
Maize ar kraukšķīgo garoziņu 'ciabatta'
Gardā Vidusjūras maizīte ciabatta jeb latviski dēvēta par čabatu garšos ikvienā maltītē. No kviešu miltiem gatavotās mīklas sanāks divi maizes klaipiņi, kurus baudīt siltus kopā ar olīveļļu, balzamiko etiķi vai sviestu.
Krējuma bezrauga maizītes
Ļoti viegli pagatavojamas krējuma maizītes. To galvenās sastāvdaļas - milti un saldais krējums - ņemti vienādās svara proporcijās (1:1). Tās pasniedz ar tēju vai kafiju, griežot vai laužot uz pusēm. Uz maizītēm smērē sviestu un liek ievārījumu, bet īpašos gadījumos sviestu aizvieto ar putukrējumu.
Mājās ceptas beigeļu maizītes
Maltīte būs daudz gardāka, ja sviestmaize, kuru pagatavosi, būs no pašceptas maizītes. Izrādās, arī apaļos beigeļus izcept nemaz nav tik grūti, to pufīgums slēpjas gatavošanas niansē - maizītes pirms cepšanas tiek pavisam īsu mirkli apvārītas ūdenī. Ir vērts pamēģināt!
Ātrā ķiploku un garšaugu bagete
Tik vienkāršs un ātri pagatavojams ēdiens, ar ko palutināt sevi un savējos - māju piepildīs patīkama tikko ceptas maizītes smarža. Sviests šajā receptē ir karalis, jo visparastākajam baltmaizes klaipiņam piešķir raksturu un izsmalcināti bagātīgu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.