tortiljas ar tunci un avokad
Foto: Shutterstock
Ar gaļu vai zivs gabaliņiem, salātiem, sulīgiem dārzeņiem un gardām mērcēm pildīts tortiljas vai lavaša vīstoklītis ir patīkami sātīgs un apetītlīgs un gana vienkārši pagatavojams un ērti apēdams, tādēļ ne viens vien gardēdis to ierindojis savu iecienītāko ēdienu saraksta augšgalā. Tieši tādēļ šoreiz skaidrosim, kā mājās pagatavot visgardākās tortiljas ar tādām sastāvdaļām, ko sirds kāro.

Nav noslēpums, ka tradicionāli apaļajās tortiljas loksnēs tiek vīstīta uz pannas apcepta gaļa, kas papildināta ar dārzeņiem un pupiņām vai kukurūzu. Tomēr bez tā, tortiljās var ievīstīt arī konservēta tunča gabaliņus un pavisam vienkāršus svaigus dārzeņus un lapu salātus vai arī salātus, kas pagatavoti no avokado un vārītām olām. Tāpat, tortiljās vari salikt arī brokastu olu kulteni, kā to dara meksikāņi, kad gatavo brokastu kesadiljas.

Šajā rakstā atklājām, kā pavisam vienkārši mājās izcept tortilju plāceņus, bet, lasot tālāk, uzzināsi idejas pildījumiem, mērcēm un pamācību, kā tortiljas pareizi savīstāmas, lai bagātīgais pildījums nepilētu ātā no plāceņa un nenotašķītu drēbes.

Izvēlies pildījumu

Foto: Shutterstock

Viena no gardākajām un vienkāršākajām tortiljas pildījuma izvēlēm ir vistas fileja. Ar vistas gaļu pildītās tortiljas vari pagatavot gan aukstas, gan siltas. Aukstajā variantā tortiljas pildījumā saliec iepriekš apceptus vistas filejas gabaliņus. Taču vairāk izpausties ļaus siltais vistas gaļas pildījums. Uzkarsē pannā eļļu, saber tajā nelielos gabaliņos sagrieztu fileju. Tad pievieno garšvielas pēc paša vēlēšanās – tie var būt speciāli tortilju vrapiem un kebabiem paredzēti garšvielu maisījumi, asais paprikas pulveris vai kāda cita garšviela. Pannā klāt vistai vari pievienot arī gabaliņos sagrieztu papriku un tomātus. Bet, ja tortiljas vēlies padarīt kraukšķīgākas – pildi tajās paša gatavotus vistas nagetus rīvmaizē.

Vēl viens pildījuma variants ir liellopa gaļa vai cūkgaļa. Arī tad izvēlies maigākos filejas gabaliņus, kas apcepšanas laikā nekļūs sīksti. Atšķirībā no vistas, tortiljām labāk derēs gaļas gabaliņi, kas iepriekš apkaisīti ar garšvielām un apcepti uz pannas gluži kā steiki. Kad gaļa apcepta, to mazliet atpūtina un sagriež nelielākās šķēlēs. Tad pilda tortiljās, pievienojot svaigus dārzeņus – gurķus, tomātus, papriku – un garšaugus vai salātu lapas.

Gaļas cienītājiem ērtākais pildījuma veids varētu likties maltā gaļa – un tā patiesi ir. Izvēlies jaukto, liellopa vai cūkas malto gaļu un apbrūnini pannā, pievienojot pikantas garšvielas un mazliet sāli. Ja vēlies maltīti sātīgāku, maltajai gaļai pannā pieber arī konservētas pupiņas. Un gatavs!

Interesantas tortiljas sanāks, ja to pildījumā liksi zivs gabaliņus. Tam izvēlies kādas baltās zivs fileju (piemēram, mencu) un apcep uz pannas, līdz gatava. Vai apviļā olā un rīvmaizē un sacep uz pannas vai cepeškrāsnī. Tas tortiljām piešķirs mazliet kraukšķīguma.

Taču visvieglākais no visiem ir veģetārais tortilju variants. Atliek vien sagatavot dārzeņus, garšaugus, lapu salātus vai pākšaugus, piemēram, pupiņas, un sapildīt plakanajā maizītē. Arī šajā opcijā ir divi varianti – pagatavo pildījumu siltu, apcepot dārzeņus uz pannas, vai svaigu – smalkos gabaliņos sagrieztās sastāvdaļas tortiljā ievīstot tāpat.

Nākamais solis – mērce labākai garšai

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad pildījums tortiljai sagatavots, vajadzētu padomāt arī par pienācīgu mērcīti. Tas vajadzīgs, lai tortiljas kabatiņa pēc nokošanas neliktos par sausu. Kā arī – mērce var palīdzēt nomākt asās garšvielas, kas pievienotas gaļai. Kādu mērci tad likt tortiljās?

Viens no variantiem ir klasiskā meksikāņu avokado mērce – gvakamole. To gatavo no svaigiem, izgrebtiem avokado, kam pievienota mazliet laima vai citrona sula, svaigs čili pipars, kāda ķiploka daiviņa. Maigākai mērcei pievieno arī vienu sasmalcinātu tomātu. Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisa un gatavs.

Vēl viens ātri pagatavojams variants – krējuma vai jogurta mērce. Tās pagatavošanai vajadzēs treknu krējumu vai grieķu jogurtu. Izteiksmīgākai garšai var pievienot sarīvētu gurķi, sakapātus garšaugus, piemēram, lociņus, kinzu vai pētersīļus. Un, protams, nedrīkst aizmirst par mazliet sāli un pipariem.

Taču nekas nav akmenī kalts un nav teikts, ka mērce obligāti jāgatavo pašam. Tortiljām derēs arī gatavās mērces, piemēram, tomātu mērce, majonēze, ķiploku mērce, uzkodu dresingi, gatavā gvakamole un daudz kas cits.

Pēdējais solis – tortiljas ievīstīšana

Foto: Shutterstock

Kad pildījums sagatavots un mērce izvēlēta, laiks tortiljas vīstīt. Šis ir viens no jautrākajiem tortilju gatavošanas elementiem, jo katrs to dara, kā nu patīk un sanāk. Pirms tam gan nedrīkstētu aizmirst par vienu lietu – tortiljas sloksnes pirms pildīšanas nedaudz uzsilda uz sausas pannas vai mikroviļņu krāsnī.

Jo lielāka tortilja, jo vieglāk to būs savīstīt – tāds ir vienkāršais likums. Novieto tortiljas sloksni un, ja vēlies, izklāj tajā kādu salātlapu. Tad ar karoti uzliec nelielu tiesu pildījuma nedaudz uz leju no tortiljas centra. Ja pildījumā ir silta gaļa – pārkaisi to ar sarīvētu sieru. Tas izkusīs un garšos pasakaini!

Kad tas izdarīts, pievieno arī piedevas, piemēram, mērci, svaigi sakapātus garšaugus vai dārzeņus. Pēc tam, kad tortiljā pildījums ielikts, aizloki abas tās malas vienādā platumā, lai tās tik tikko pārklātos. Tad ar īkšķu palīdzību aizloki tortiljas apakšu pāri atlocītajām sānu malām. Cieši aizvīsti tortiljas apakšējo daļu un aizrullē ciet tortilju, virzienā uz augšu. Tā cieši rullē, līdz esi nonācis līdz tortiljas galam. Pārliecinies, lai tortiljas malas nekarājas un viss – nelielais tortiljas vraps gatavs!

Savukārt tortilju pareizai ievīstīšanai soli pa solim var izsekot, noskatoties šo īso video pamācību.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!