It kā jau smilšu mīkla tiek uzskatīta par vienu no vieglāk pagatavojamām mīklām konditorejā, un tomēr, nereti tā neizdodas tik perfekta. Visbiežāk nav pieļautas rupjas kļūdas, bet vienkārši nav bijušas zināmas dažas nianses, piemēram, ka sviestam jābūt aukstam vai ka mīklai jāpastāv kādu laiku ledusskapī. Tieši tāpēc ''Tasty'' nāk talkā ar padomiem, ko un kā tad galu galā pareizi darīt ceļā uz ideālo smilšu mīklu.
Sastāvdaļas
Visupirms jāsaprot, kas ir pamatsastāvdaļas, bez kurām neiztikt. Un tie ir – milti (kviešu miltus var daļēji aizstāt ar auzu, griķu, rudzu un pat mandeļu miltiem), auksts sviests, nedaudz pūdercukurs vai sāls, ola un ēdamkarote piens vai ūdens, bet dažreiz bez tā var pat iztikt. Kas ir svarīgi – olai un sviestam obligāti jābūt ņemtam tikko no ledusskapja. Ja sviests būs jau pakusis un ola sasilusi, mīkla nepadosies mīcīšanai un tas rezultēsies gala iznākumā.
Gatavojot smilšu mīklu kādam saldajam pīrāgam, var pievienot arī kakao, piemēram, šokolādes tartei, tad arī mīkla būs brūna, bet tikpat labi var piebērt kanēli, kokosriekstu skaidiņas, magones vai ko citu. Saldajai mīklai pievieno tieši pūdercukuru, jo parastais cukurs būs par graudainu un mīkla izveidosies irdena. Sāļajā versijā nu jau pārbaudīta vērtība ir kaltēti garšaugi – smalki sakapā tos un pievieno sausajām sastāvdaļām. Sāļais kišs būs aromātiskāks un garšas ziņā citādāks.
Soli pa solim gatavošanā
Lai arī cik veikls tu būtu virtuvē, svarīgi visas sastāvdaļas iepriekš sagatavot, sasvērt un nolikt rokas stiepiena attālumā, lai negadās tā, ka mīklas mīcīšanas laikā, kad rokas aplipušas ar mīklu, vēl plauktā jāmeklē milti galda izkaisīšanai. Tātad katru sastāvdaļu liec savā trauciņā.
Lielākā bļodā ieber miltus (rupjāka maluma miltus labāk iepriekš izsijāt) un tad pievieno rupji sarīvētu vai smalkos gabaliņos sagrieztu sviestu. Dari to veikli, lai pirkstiem saskaroties ar sviestu, tas nesāktu kust. Lieki nekavējoties, ar sausām rokām veido drupačas – dažas var būt lielākas, dažas mazākas, bet katram sagrieztajam sviesta pikucim jābūt sasmalcinātam miltos mazākās daļās.
Kad drupačas izveidotas (to nevajadzētu darīt ilgi), pievieno sāli un pūdercukuru (sāļajā versijā nepievieno), un atkal iemaisi drupačās, bet šoreiz labāk ar dakšiņu, lai sviestu lieki nekausētu.
Tad jau laiks pievienot olu – iesit to pie drupačām un ar veiklām kustībām mīci to sausajās sastāvdaļās. Jau pēc mirkļa mīkla veidosies viendabīgāka un tas ir īstais brīdis, kad visas sastāvdaļas pārbērt uz galda, kas izkaisīts ar miltiem. Ar delnas palīdzību mīci mīklu, līdz visas sausās sastāvdaļas sajauktas viendabīgā mīklā. Ja nepieciešams, šajā brīdī pievieno ēdamkaroti, maksimums divas, aukstu pienu vai ūdeni. Tas palīdzēs mīklai savelties viendabīgā masā. Centies mīcīt veikli, mīklu nepārmīcot, citādi tā būs pārāk cieta, un noteikti dari to ar rokām, nevis koka karoti vai kādu lāpstiņu. Vajadzētu būt tā, ka no galda visas sausās sastāvdaļas ir iejaukušās mīklā.
Pagatavoto mīklu pēc tam savel bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz stundu. Šo posmu izlaist nevajadzētu, jo tas ievērojami ietekmē mīklas garšu. Ja laika nav tik daudz, pietiks ar 20 minūtēm, bet, ja laiks ir vēl mazāk, mīklu pēc izrullēšanas ieklāj formā un tad to liec ledusskapī atdzist uz dažām minūtēm.
Mīklas rullēšana un cepšana
Kad mīkla veiksmīgi pagatavota, tā jau ir puse no uzvaras. Uz galda izkaisi miltus, mīklu iztin no plēves un nedaudz paplacini ar rokām. Tad ar mīklas rulli izveltnē to plānāku. Ja mīklu vajag pavisam plānu, ņem talkā cepamo papīru – izklāj to gan mīklas apakšā, gan virspusē, un tad veltnē. Mīkla izrullēsies vienmērīgi, neplaisās un rullis neaplips ar mīklu. Optimālais biezums tartēm un cepumiem būs 5 mm.
Taču ar izrullēšanu un mīklas ieklāšanu paredzētajās formās nekas nebeidzas. Pirmkārt, formai pirms tam jābūt ietaukotai vai izklātai ar cepamo papīru. Otrkārt, mīkla pēc ieklāšanas jāsadursta ar dakšiņu, vai arī pa virsu jāizber keramiskās pupiņas. Tas vajadzīgs, lai mīkla cepšanas laikā nepūstos un neplaisātu.
Vai tās būtu tartes vai kūka, mīkla vienmēr atsevišķi nedaudz jāpacep, lai pildījums to nesamērcētu un tā nebūtu gluma, bet gan kraukšķīga. Mīklu atsevišķi cep 7-10 minūtes, līdz tā vairs nav jēla, bet bāla. Un tad jau var likt pildījumu, smērēt krēmu vai kā citādāk likt lietā.
Var arī mīklu nerullēt un ar pirkstiem izlīdzināt pa visu formu, bet tas būs laikietilpīgāk, turklāt mīkla no šīs mīcīšanas sāks sasilt par daudz, tāpat ar pirkstiem grūti izlīdzināt to vienādā biezumā, it īpaši, ja formai ir rievotas malas.