smilšu mīkla keramiskās pupiņas
Foto: Shutterstock
Recepte ar smilšu mīklu būs izdevusies tad, ja pati mīkla būs labi pagatavota. Tai jābūt trauslai, viegli kraukšķīgai, bet ne pārāk sausai un noteikti ne tik biezai, ka ar dakšiņu grūti nokniebt gabaliņu. Kā pagatavot ideālu smilšu mīklu? ''Tasty'' kā jau vienmēr noslēpumu nav.

It kā jau smilšu mīkla tiek uzskatīta par vienu no vieglāk pagatavojamām mīklām konditorejā, un tomēr, nereti tā neizdodas tik perfekta. Visbiežāk nav pieļautas rupjas kļūdas, bet vienkārši nav bijušas zināmas dažas nianses, piemēram, ka sviestam jābūt aukstam vai ka mīklai jāpastāv kādu laiku ledusskapī. Tieši tāpēc ''Tasty'' nāk talkā ar padomiem, ko un kā tad galu galā pareizi darīt ceļā uz ideālo smilšu mīklu.

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas


Visupirms jāsaprot, kas ir pamatsastāvdaļas, bez kurām neiztikt. Un tie ir – milti (kviešu miltus var daļēji aizstāt ar auzu, griķu, rudzu un pat mandeļu miltiem), auksts sviests, nedaudz pūdercukurs vai sāls, ola un ēdamkarote piens vai ūdens, bet dažreiz bez tā var pat iztikt. Kas ir svarīgi – olai un sviestam obligāti jābūt ņemtam tikko no ledusskapja. Ja sviests būs jau pakusis un ola sasilusi, mīkla nepadosies mīcīšanai un tas rezultēsies gala iznākumā.

Gatavojot smilšu mīklu kādam saldajam pīrāgam, var pievienot arī kakao, piemēram, šokolādes tartei, tad arī mīkla būs brūna, bet tikpat labi var piebērt kanēli, kokosriekstu skaidiņas, magones vai ko citu. Saldajai mīklai pievieno tieši pūdercukuru, jo parastais cukurs būs par graudainu un mīkla izveidosies irdena. Sāļajā versijā nu jau pārbaudīta vērtība ir kaltēti garšaugi – smalki sakapā tos un pievieno sausajām sastāvdaļām. Sāļais kišs būs aromātiskāks un garšas ziņā citādāks.

Soli pa solim gatavošanā


Foto: Shutterstock

Lai arī cik veikls tu būtu virtuvē, svarīgi visas sastāvdaļas iepriekš sagatavot, sasvērt un nolikt rokas stiepiena attālumā, lai negadās tā, ka mīklas mīcīšanas laikā, kad rokas aplipušas ar mīklu, vēl plauktā jāmeklē milti galda izkaisīšanai. Tātad katru sastāvdaļu liec savā trauciņā.

Lielākā bļodā ieber miltus (rupjāka maluma miltus labāk iepriekš izsijāt) un tad pievieno rupji sarīvētu vai smalkos gabaliņos sagrieztu sviestu. Dari to veikli, lai pirkstiem saskaroties ar sviestu, tas nesāktu kust. Lieki nekavējoties, ar sausām rokām veido drupačas – dažas var būt lielākas, dažas mazākas, bet katram sagrieztajam sviesta pikucim jābūt sasmalcinātam miltos mazākās daļās.

Kad drupačas izveidotas (to nevajadzētu darīt ilgi), pievieno sāli un pūdercukuru (sāļajā versijā nepievieno), un atkal iemaisi drupačās, bet šoreiz labāk ar dakšiņu, lai sviestu lieki nekausētu.

Tad jau laiks pievienot olu – iesit to pie drupačām un ar veiklām kustībām mīci to sausajās sastāvdaļās. Jau pēc mirkļa mīkla veidosies viendabīgāka un tas ir īstais brīdis, kad visas sastāvdaļas pārbērt uz galda, kas izkaisīts ar miltiem. Ar delnas palīdzību mīci mīklu, līdz visas sausās sastāvdaļas sajauktas viendabīgā mīklā. Ja nepieciešams, šajā brīdī pievieno ēdamkaroti, maksimums divas, aukstu pienu vai ūdeni. Tas palīdzēs mīklai savelties viendabīgā masā. Centies mīcīt veikli, mīklu nepārmīcot, citādi tā būs pārāk cieta, un noteikti dari to ar rokām, nevis koka karoti vai kādu lāpstiņu. Vajadzētu būt tā, ka no galda visas sausās sastāvdaļas ir iejaukušās mīklā.

Pagatavoto mīklu pēc tam savel bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz stundu. Šo posmu izlaist nevajadzētu, jo tas ievērojami ietekmē mīklas garšu. Ja laika nav tik daudz, pietiks ar 20 minūtēm, bet, ja laiks ir vēl mazāk, mīklu pēc izrullēšanas ieklāj formā un tad to liec ledusskapī atdzist uz dažām minūtēm.

Mīklas rullēšana un cepšana


Foto: Shutterstock

Kad mīkla veiksmīgi pagatavota, tā jau ir puse no uzvaras. Uz galda izkaisi miltus, mīklu iztin no plēves un nedaudz paplacini ar rokām. Tad ar mīklas rulli izveltnē to plānāku. Ja mīklu vajag pavisam plānu, ņem talkā cepamo papīru – izklāj to gan mīklas apakšā, gan virspusē, un tad veltnē. Mīkla izrullēsies vienmērīgi, neplaisās un rullis neaplips ar mīklu. Optimālais biezums tartēm un cepumiem būs 5 mm.

Taču ar izrullēšanu un mīklas ieklāšanu paredzētajās formās nekas nebeidzas. Pirmkārt, formai pirms tam jābūt ietaukotai vai izklātai ar cepamo papīru. Otrkārt, mīkla pēc ieklāšanas jāsadursta ar dakšiņu, vai arī pa virsu jāizber keramiskās pupiņas. Tas vajadzīgs, lai mīkla cepšanas laikā nepūstos un neplaisātu.

Vai tās būtu tartes vai kūka, mīkla vienmēr atsevišķi nedaudz jāpacep, lai pildījums to nesamērcētu un tā nebūtu gluma, bet gan kraukšķīga. Mīklu atsevišķi cep 7-10 minūtes, līdz tā vairs nav jēla, bet bāla. Un tad jau var likt pildījumu, smērēt krēmu vai kā citādāk likt lietā.

Var arī mīklu nerullēt un ar pirkstiem izlīdzināt pa visu formu, bet tas būs laikietilpīgāk, turklāt mīkla no šīs mīcīšanas sāks sasilt par daudz, tāpat ar pirkstiem grūti izlīdzināt to vienādā biezumā, it īpaši, ja formai ir rievotas malas.

Smilšu mīklas cepumi ar pekanriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Gardi un saldi cepumiņi ar pekanriekstiem. Cepumi būs patīkami kraukšķīgi, kā arī kusīs mutē, pateicoties smilšu mīklai un pūdercukuram.

Lasīt vairāk

Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock
Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto.

Lasīt vairāk

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock
Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Krēmīgais persiku pīrāgs

Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.

Lasīt vairāk

Sāļā tomātu un bazilika tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Sātīga, garda un aromātiska tarte no kraukšķīgas mīklas pamatnes. Sacepumā paslēpušies arī gardie ķiršu tomāti un baziliks, bet to visu satur kopā olas un saldā krējuma pildījums.

Lasīt vairāk

Mazās šokolādes tartes ar šķipsniņu zelta

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Saldākai dienai – ar šokolādi bagātīgas trauslās mīklas tartes. Īpaši smalku šo desertu padarīs drusciņa pārtikas zelta, kas kalpos kā izcils svētku reižu dekors. Gardēži novērtēs!

Lasīt vairāk

Dārzeņu tartalete – smilšu mīklas groziņš ar tomātiem

Foto: Privātais arhīvs
Garšīga alternatīva ierastajai brokastu omletei, kad gribas ko sātīgāku. Trauslās smilšu mīklas groziņos likti sulīgie tomāti un asie sīpoli, bet klāt pievienots arī tomātu pesto un čili mērce pikantumam. Receptes autore iesaka smilšu mīklas vietā pamēģināt arī mīklu, kam pievienots siers, lai garša būtu vēl izteiksmīgāka.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Foto: Shutterstock
Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Aromātiskā iesala ekstrakta tarte ar pildījumu

Foto: Vida Press
Lielisks papildinājums gardām pusdienām vai pēcpusdienas tējas malkošanai.

Lasīt vairāk

Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu

Foto: Privātais arhīvs
Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!