Ja neievērosi vairākus svarīgus priekšnosacījumus, cerētā maltīte var izpalikt, jo sausais, pelēkais atkausētās gaļas gabals nebūs izmantojams pat kaķa vakariņu tiesai. Uzzini, kā gaļu pareizi sasaldēt, cik ilgi to drīkst uzglabāt un kā rīkoties, lai, atkausējot saldētu gaļu, zudumā ietu pēc iespējas mazāk sulas un citu vērtīgu vielu.
Kā pareizi sagatavot gaļu saldēšanai?
Ja gaļa būs nepareizi vai nepilnīgi iesaiņota, iespējams, ka tā tiks apsaldēta – virsmu sabojās ledus kristāliņi. Ja gaļu iemetīsi saldētavā, pavirši ieliktu celofāna maisiņā, tai pēc laika mainīsies garša un tekstūra. Lai gan tas nav veselībai bīstami, produkts nedz izskatīsies, nedz arī garšos tā, kā vajadzētu. Atsaldēta šāda gaļa var izrādīties pārāk sausa, ar nepievilcīgu, pelēcīgu nokrāsu.
Jo ātrāk gaļu sasaldēsi, jo mazāka varbūtība, ka tā vai tās garša sabojāsies. Ja iekārtai ir vairākas saldēšanas pakāpes, izvēlies ātrāko no tām!
Cik ilgi gaļu drīkst uzglabāt saldētavā?
Ja gaļā ir baktērijas, uzglabājot to saldētavā, tās neattīstās, bet arī neiet bojā. Ja gaļu uzglabā ilgāk, nekā ieteicams, tā nekļūst nelietojama vai veselībai bīstama, taču tās garša vairs nav tik laba. Pareizi iepakotu gaļu saldētavā drīkst uzglabāt:
- liellopa gaļu 9 – 12 mēnešus;
- cūkgaļu 4 – 6 mēnešus;
- jēra gaļu 6 – 9 mēnešus;
- vistas gaļu 8 mēnešus;
- malto gaļu līdz 3 mēnešiem.
Kā gaļu pareizi atlaidināt?
Lai pagatavotu ēdienu no saldētiem produktiem, gatavošanas process ir savlaicīgi jāieplāno, jo gaļas atkausēšana ir visai laikietilpīgs process. Ņem vērā, jo lēnāk gaļa atkusīs, jo mazāk sulas tā zaudēs.
Izrādās, ka vislabākā vieta, kur atkausēt no saldētavas izņemtu gaļu, ir ledusskapis. Nelieliem gaļas gabaliem, lai tie atkustu, būs nepieciešams ledusskapī atrasties vismaz diennakti, tādēļ ieteicams gaļu tur ievietot jau iepriekšējās dienas vakarā.
Atsaldēšanai var izmantot arī krāsni vai mikroviļņu krāsni, uzstādot to speciāli gaļas atkausēšanai paredzētā režīmā. Atsalšanas procesu iespējams paātrināt, gaļu ar visu iepakojumu iegremdējot aukstā ūdenī. Jāatceras gan, ka, izmantojot šādu paņēmienu, ļoti iespējams, cietīs gaļas garšas īpašības. Un jāņem vērā, ka šāda rīcība var veicināt mikrobu vairošanos un līdz ar to arī strauju gaļas bojāšanos.
Vārīšanai paredzētu gaļu vari sagriezt mazākos gabaliņos un vēl sasalušu likt katliņā. Tādējādi gaļa labāk izvārīsies, nezaudējot vērtīgās uzturvielas
Cepšanai paredzēta gaļa gan noteikti ir jāatkausē, jo cept sasaldētas gaļas šķēles verdošā eļļā vai citā taukvielā nav prāta darbs – šādi rīkojoties, tu riskē gūt apdegumus. Sulu, kas izdalījusies, gaļai atkūstot, nelej ārā – to vari izmantot mērces pagatavošanai.
Teļa gaļas šnicele ar gurķu salātiem
Gardām pusdienām un vakariņām pietiek vien ar kārtīgi saceptu karbonādi. Tāpēc teļa gaļas šnicele būs lieliska izvēle. Pasniedz to kopā ar svaiga gurķa salātiņiem, kas sajaukti ar jogurta mērci.
Sātīgā ungāru gulašzupa
Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.
Vistas filejas karbonāde ar citronu un kaperu mērci
Gardas vistas karbonādes ar interesantu buljona un citronu mērci, kurai pievienoti kaperi. Karbonādes pasniedz ar svaigiem salātiem vai kādu citu piedevu.
Sidrā sautēta cūkgaļa ar žāvētām aprikozēm
Pavisam mīksti pagatavotas cūkgaļas karbonādes ar kauliņu. Protams, var izvēlēties tādus gaļas gabaliņus, kuriem kaula nav, bet tas piedod gaļai īpašu garšu. Maltīti patīkami papildinās sidrs un dārzeņi.
Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā
Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.
Sātīgais stroganovs krējuma-šampinjonu mērcē
Stroganovs ir izcili garda maltīte, par kuras gatavošanu diemžēl atceramies pārāk reti. Sātīgi un gardi!
Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs
Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs izcilai ikdienas maltītei.
Gardais teļa gaļas sīpolklopsis
Kas ir sīpolklopsis? Tie ir gaļas gabaliņi ar mērci un daudz ceptiem sīpoliem. Oriģinālrecepte paredz gatavošanai izmantot teļa gaļu, bet vari to droši aizstāt un šādā veidā gardi pagatavot arī vistas, cūkas, liellopa vai jebkādu citu sev tīkamu gaļu. Lai recepti saglabātu autentiskāku, atļāvāmies saglabāt tās autora oriģinālo rakstīšanas stilu.
Sulīgi tefteļi mafijas gaumē
Citējot mafijas bosu Džo Espozito no "Mafijas pavārgrāmatas": "Ģeniāli vienkārša recepte, kuras dēļ nebūtu žēl pat mirt."
Liellopa steiks tekilas un laima marinādē
Perfektam steikam nevajag daudz – atliek vien doties pie draudzīga miesnieka, kas ieteiks vislabāko gabaliņu un izvēlēties marinādi. Šoreiz – liellopa gaļas steiks tekilas un laima marinādē, īstenā Meksikas noskaņā. Recepti piedāvā Viktorija, kas piedalās portāla "Viņa" grila meistardarbu konkursā.