Pats labākais – kad apgūta pamatrecepte, iespējams variēt ar sviesta krēma garšām. Pievienojot izkausētu un atdzesētu šokolādi, iegūsi šokolādes sviesta krēmu. Bet ar kokosriekstu, mandeļu vai kādu citu ekstraktu iegūsi šīs garšas. Svarīgākais, ko der atcerēties, pirms vispār ķeries pie darba – visām mitrajām sastāvdaļām jābūt vienādas temperatūras. Ja kāda no tām būs siltāka par sviestu, tas izkusīs un sviesta krēms nebūs vienmērīgs, ieteikts grāmatā "Ēdiena gatavošana. Veidi & piederumi" (Zvaigzne, 2010).
Šim sviesta krēma variantam vajadzēs ne vien sviestu, bet arī cukura sīrupu (ierastā pūdercukura vietā), kā arī olu baltumus. Tas tāpēc, ka šādā veidā sviesta krēms veidojas vienmērīgāks.
Sviesta krēmam nepieciešamās sastāvdaļas:
- 155 g + 2 ĒK cukurs;
- 60 ml ūdens;
- 1 ĒK kukurūzas sīrups;
- 3 olu baltumi (atdzesēti);
- Šķipsna vīnakmens cepamais pulveris vai briežraga sāls;
- 315 g sviests (istabas temperatūras);
- 1 ĒK vaniļas ekstrakts.
Vispirms gatavo cukura sīrupu – nelielā katliņā, kam ir biezs dibens, ieber cukuru (155 g), pievieno ūdeni un kukurūzas sīrupu. Ja mājās ir speciālais virtuves termometrs, to piesprauž katliņa malai, iegremdējot šķidrumā. Sīrupu karsē uz nelielas uguns apmēram 5 minūtes, līdz tas izšķīst. Laiku pa laikam sīrupu apmaisa, lai visi cukura kristāli būtu izkusuši. Pēc tam palielina liesmu un karsē sīrupu vēl 5 minūtes nemaisot, līdz tas ir sabiezējis, bet joprojām dzidrs un caurspīdīgs. Termometram būtu jārāda 116°C. Pēc tam katliņu noņem no plīts.
Pēc tam puto olu baltumus – tos ievieto sausā bļodā, pievieno atlikušo cukuru un vīnakmens pulveri. Puto ar mikseri apmēram 1 minūti, līdz masa kļūst gaisīga. Pēc tam samazina miksera ātrumu uz vidēju un puto baltumus vēl 2–3 minūtes, līdz olbaltumu putas ir stingras. Kad tas izdarīts, olbaltumiem lēni un vienmērīgi pielej cukura sīrupu, lai tas pārāk nešļakstītos. Tad ar mikseri turpina putot baltumus vēl 5 minūtes.
Un nu beidzamais solis – olbaltumu masai pakāpeniski, pa nelielam gabaliņam, pievieno sviestu. Sviestu kuļ baltumos, pievienojot nākamo porciju sviesta tikai tad, kad iepriekšējā iekulta masā. Sviestu ieteicams dalīt apmēram četrās porcijās. Kad viss sviests iekults, pievieno maisījumam vaniļas ekstraktu un īsu mirkli sakuļ, lai veidotos vienmērīga masa.
Gatavajam krēmam vajadzētu būt mīkstam, gaisīgam, bet ne tekošam. Tādam, lai to varētu labi ziest. Ja sviests pārāk auksts, to var nedaudz noturēt siltākā vietā. Bet, ja krēms pārāk mīksts – to var uz dažām minūtēm ievietot ledusskapī un pirms lietošanas pāris minūtes saputot.
Fotorecepte: 'Dinozaura Denisa' vaniļas biskvīta torte bērnu ballītei
Torte – ballītes zvaigzne. Vaniļas biskvīts, kam apkārt uzziests gards sviesta krēms, ietērpts dinozaura izskatā, noteikti patiks mazajam jubilāram un ballītes viesi kāri notiesās katru kūkas gabaliņu. Pats jaukākais – itin visu, kas ir uz kūkas un tās pamatnes, var nogaršot!
Kārdinošā kakao un apelsīnu biskvīta torte ar sviesta krēmu
Toršu daudzveidība nudien nebeidz pārsteigt – šī kārdinošā kūka no ārpuses izskatās kā vienkārša kakao krēma kūka. Bet vidū paslēpusies salda apelsīnu biskvīta rulete. Lai gan kūkas pagatavošana nav visai vienkāršs process, rezultāts noteikti būs nelielo pūļu vērts!
Koši punktainā biskvīta torte ballītei
Torte, kas būs katra estēta sapnis. It īpaši mazāko un kritiskāko ēdāju, kas vispirms kūkas novērtē ar acīm. Krāsainā un košā torte būs lieliski piemērota kā dzimšanas dienas ballītēm, tā citām svinībām.
Raibā biskvīta torte ar šokolādes dražejām
Torte – izcili jautras ballītes kulminācija. Kūka atgādinās pinjatas rotaļlietu (papīra turza, kuru ballītē sadauza, lai iegūtu konfektes) – pirmais grieziens tajā liks izsprukt krāsainām šokolādes dražejām. Lai sviesta biskvīta torte garšotu lieliski, gatavo to dienā, kad grasies pasniegt gaviļniekam.
Fotorecepte: Pūce Olīvija – vaniļas biskvīta torte
Brīnumaini daiļa dzimšanas dienas torte mazajiem gaviļniekiem. Kūkas izdaiļošana prasa rūpību un laiku, bet ko gan bērnu dēļ neizdarīsi?! Lūk, ideja ballītes saldajam ēdienam.
Smaidīgie cepumi ar džema un sviesta krēma pildījumu
Kas var būt jaukāks par našķi, kas uzlabo omu? Šie cepumi būs kārums, kas ēdājā raisīs smaidu, bet katrs kumoss būs bauda garšas kārpiņām.
Kārdinošie saulespuķu kēksiņi ar sviesta krēma glazūru
Nekas tā neatgādina par vasaras sauli un siltumu, kā lielās saulespuķu galvas. Tāpēc, lai drēgnajā rudenī iepriecinātu ne tikai sevi, bet arī tuvākos, – pagatavo košas kūciņas ar sviesta krēma saulespuķēm.
Klasiskas glazūrkūciņas ar šokolādes standziņām
Klasiska vienkāršas mīklas kapkeiku recepte, kuriem pa virsu ziesta olu un sviesta krēma glazūra. Bet, lai gardumus padarītu kaut nedaudz īpašākus, lai atšķirtos lielajā glazūrkūciņu garšu klāstā, tos dekorē ar piena šokolādes standziņu.
Kēksiņi ar cukura lodīšu taureņiem
Pavisam daiļi kapkeiki, kas piestāvēs kādam īpaši meitenīgam pasākumam vai svinībām. Tos var pagatavot, ejot uz raudzībām, pasniegt mazas dāmas svētkos vai likt uz galda tādā skaistā pasākumā kā kāzas.
Piemīlīgās kūciņas ar sviesta glazūru
Jauka izskata glazūrkūciņas, kuru notiesāšanai vajadzēs vien mirkli. Kumosa lieluma kūciņas pasniedz viesībās vai kādā ballītē, kad zini, ka būs daudz ēdāju.
Šokolādes mafini ar aromātisku sviesta glazūru
Neticami gardas kūciņas, kuras paspilgtina burvīga sviesta glazūra, kurai pievienota slepena sastāvdaļa smaržai – kanēlis. Perfekti lietainās dienās pie tējas, vai saulainās ārpus mājas – pavadot laiku kādā parkā vai citur pie dabas.
Grēcīgās šokolādes glazūrkūciņas
Sulīgas un gardas glazūrkūciņas jeb kapkeiki, kuriem pa virsu ziesta olbaltumu un sviesta glazūra, kurai pievienota aromātiskā tumšā šokolāde. Kūciņas būs lielisks našķis dzimšanas dienā, kārums kādā bērnu ballītē vai noderēs kā garšīga, paša gatavota dāvana.