taukšķēti pelēkie zirņi
Foto: Shutterstock
Var jau nopirkt veikalā novārītus vai tvaicētus pelēkos zirņus, taču krietni izdevīgāk būs novārīt tos pašiem, turklāt tieši tik mīkstus, kādus paredzēts izmantot receptē. Zirņu pikām vajadzēs mīkstākus, bet, ja plānots tos pasniegt ar krēmīgu mērci, nedaudz cietākus un irdenākus.

Ja kartupeļus vienkārši nomizo, liek katliņā ar aukstu ūdeni un vāra, līdz gatavi, zirņi tomēr prasīs nedaudz vairāk laika un arī zināšanu. Vispirms zirņus pirms mērcēšanas vajag pārlasīt, jo bojātos, ieplaisājušos zirņus un citus gružus, kas pa starpai iemaldījušies iepakojumā, vārīt nevajadzētu. Pārlasītos zirņus noskalo aukstā ūdenī, vislabāk caurdurī, bet tā pamatīgi, lai katrs zirnītis būtu rūpīgi apskalots. Tad saber bļodā, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti samirkt. Ņem vērā, ka ūdenī zirņi uzbriedīs, tāpēc traukam jābūt lielākam un ūdenim ne līdz malām ielietam.

Nākamajā dienā no zirņiem nolej ūdeni, kārtīgi noskalo tos vēlreiz un visbeidzot liek katliņā ar tīru ūdeni, un vāra uz lēnas uguns aptuveni 1,5–2 stundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!