Ja kartupeļus vienkārši nomizo, liek katliņā ar aukstu ūdeni un vāra, līdz gatavi, zirņi tomēr prasīs nedaudz vairāk laika un arī zināšanu. Vispirms zirņus pirms mērcēšanas vajag pārlasīt, jo bojātos, ieplaisājušos zirņus un citus gružus, kas pa starpai iemaldījušies iepakojumā, vārīt nevajadzētu. Pārlasītos zirņus noskalo aukstā ūdenī, vislabāk caurdurī, bet tā pamatīgi, lai katrs zirnītis būtu rūpīgi apskalots. Tad saber bļodā, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti samirkt. Ņem vērā, ka ūdenī zirņi uzbriedīs, tāpēc traukam jābūt lielākam un ūdenim ne līdz malām ielietam.
Nākamajā dienā no zirņiem nolej ūdeni, kārtīgi noskalo tos vēlreiz un visbeidzot liek katliņā ar tīru ūdeni, un vāra uz lēnas uguns aptuveni 1,5–2 stundas.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit