Kā skaidro paši eksperimenta veicēji, gaļas noturēšana ūdenī, kuram pievienota kāda tējkarote sodas, palielina gaļā esošo pH līmeni. Tas toties padara sarežģītāku gaļā esošo proteīnu sasaisti, līdz ar to gaļa paliek sulīga un mīksta pēc tās pagatavošanas. Tāpēc, ja zini, ka pirms gatavošanas tev būs vismaz pusstunda laika, lai gaļu noturētu, šis triks palīdzēs to iegūt patiesi sulīgu katru reizi.
Kas jādara? Traukā ielej remdenu ūdeni un pievieno apmēram tējkaroti sodas, to izšķīdinot šķidrumā. Sagrieztiem gaļas gabaliņiem, piemēram, vistas filejai vai liellopa stroganovam pietiks ar vienu tējkaroti. Bet veseliem gaļas gabaliņiem, kas ir smagāki, vajadzēs 2–3 tējkarotes sodas. Kad ūdens sagatavots, vienkārši ieliec tajā gaļu un noturi 15–45 minūtes, atkarībā no gaļas daudzuma.
Pēc tam, kad gaļa noturēta sodas ūdenī, to nosusini un gatavo, kā iecerēts – cepot uz pannas vai cepeškrāsnī, vai sautējot katlā. Iegūtajam efektam jābūt pavisam vienkāršam – gaļas gabaliņi būs sulīgi un mīksti.
Sacivi – vista ar valriekstu mērci gruzīnu gaumē
Sacivi ir gaļas uzkoda, ko pasniedz atdzesētu. Novārīta vista, kas sadalīta gabaliņos un noturēta aukstajā buljona un valriekstu mērcē. Recepti piedāvā restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili.
Liellopa gaļas un sēņu pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti
Sātīgs liellopa gaļas pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti. Ja to nevēlies pārlieku pikantu, izmanto mazāk piparus.
Lēni gatavots liellopa gaļas sautējums ar sarkanvīnu
Sātīgs liellopa gaļas sautējums ar dārzeņiem un sildošu porciju sarkanvīna. Gaļa būs izcili mīksta, jo sautējums gatavots nevis vienkārši uz plīts, bet gan cepeškrāsnī.
Vistas ruletītes ar datelēm un aprikozēm
Maigas vistas gaļas ruletes, kas pildītas ar aprikozēm un datelēm, bet apvīstītas ar bekona šķēlīti. Pasniedz ar svaigajiem salātiem vai dārzeņu biezeni.
Cūkgaļas sautējums ar burkāniem un zirnīšiem sinepju mērcē
Vienkārši pagatavojams, sātīgs un gards cūkgaļas sautējums ar burkāniem un zirnīšiem pikantā krējuma – sinepju mērcē. Garšos lieliski gan ar kartupeļiem, gan rīsiem, griķiem vai makaroniem.
Cālis 'cacciatore' mafijas gaumē
Gards un vienkāršs veids, kā pannā uztapināt sulīgu "cacciatore" jeb mednieku manierē sutinātu vistiņu, kas papildināta aromātiskiem itāļu tradicionālajiem garšaugiem – timiānu un salviju. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Gardais sēņu un vistas ragū
Sēņu un vistas ragū garšos lieliski gan ar nūdelēm, gan rīsiem, gan kartupeļu biezputru.
Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs
Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs izcilai ikdienas maltītei.
Sātīgais stroganovs krējuma-šampinjonu mērcē
Stroganovs ir izcili garda maltīte, par kuras gatavošanu diemžēl atceramies pārāk reti. Sātīgi un gardi!
Vistas žuljēns ar saldo krējumu un šampinjoniem
Vistas žuljēns ar saldo krējumu un šampinjoniem – garda un sātīga karstā uzkoda vai pusdienu maltīte.
Vistas žuljēns ar saldo krējumu un sviestu
Visiecienītākais veids, kā ēst šo žuljēnu mūsmājās, ir ar ar nūdeļu makaroniem. Bet vēl arī var taisīt šķidrāku un ēst kopā ar kviešu maizīti, stāsta receptes autore Mārīte. Lai gan nosaukums žuljēns šķiet kaut kas smalks, patiesībā tas ir vienkāršs ēdiens, kura noslēpums saistīts ar to, kā produkti ir sagriezti.
Harčo ar liellopa gaļu
Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.