stroganovs gaļas gabaliņi pusdienas
Foto: Shutterstock
Ikvienai saimniecei (vai saimniekam) ir skaidrs, ka ideālais ceptas vai sautētas gaļas gabaliņš ir tāds, kas sulīgs un mutē kūstošs. Ja ir gadījies izmēģināt neskaitāmas receptes un gaļa tāpat nesanāk tik sulīga, kā vēlētos, var noderēt kāda viltība, ko piedāvā kulinārie eksperti no izdevuma "Cook's Illustrated" – gaļas noturēšana ūdenī, kas sajaukts ar cepamo sodu.

Kā skaidro paši eksperimenta veicēji, gaļas noturēšana ūdenī, kuram pievienota kāda tējkarote sodas, palielina gaļā esošo pH līmeni. Tas toties padara sarežģītāku gaļā esošo proteīnu sasaisti, līdz ar to gaļa paliek sulīga un mīksta pēc tās pagatavošanas. Tāpēc, ja zini, ka pirms gatavošanas tev būs vismaz pusstunda laika, lai gaļu noturētu, šis triks palīdzēs to iegūt patiesi sulīgu katru reizi.

Kas jādara? Traukā ielej remdenu ūdeni un pievieno apmēram tējkaroti sodas, to izšķīdinot šķidrumā. Sagrieztiem gaļas gabaliņiem, piemēram, vistas filejai vai liellopa stroganovam pietiks ar vienu tējkaroti. Bet veseliem gaļas gabaliņiem, kas ir smagāki, vajadzēs 2–3 tējkarotes sodas. Kad ūdens sagatavots, vienkārši ieliec tajā gaļu un noturi 15–45 minūtes, atkarībā no gaļas daudzuma.

Pēc tam, kad gaļa noturēta sodas ūdenī, to nosusini un gatavo, kā iecerēts – cepot uz pannas vai cepeškrāsnī, vai sautējot katlā. Iegūtajam efektam jābūt pavisam vienkāršam – gaļas gabaliņi būs sulīgi un mīksti.

Sacivi – vista ar valriekstu mērci gruzīnu gaumē

Foto: DELFI

Sacivi ir gaļas uzkoda, ko pasniedz atdzesētu. Novārīta vista, kas sadalīta gabaliņos un noturēta aukstajā buljona un valriekstu mērcē. Recepti piedāvā restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un sēņu pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs liellopa gaļas pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti. Ja to nevēlies pārlieku pikantu, izmanto mazāk piparus.

Lasīt vairāk

Lēni gatavots liellopa gaļas sautējums ar sarkanvīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs liellopa gaļas sautējums ar dārzeņiem un sildošu porciju sarkanvīna. Gaļa būs izcili mīksta, jo sautējums gatavots nevis vienkārši uz plīts, bet gan cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Vistas ruletītes ar datelēm un aprikozēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigas vistas gaļas ruletes, kas pildītas ar aprikozēm un datelēm, bet apvīstītas ar bekona šķēlīti. Pasniedz ar svaigajiem salātiem vai dārzeņu biezeni.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sautējums ar burkāniem un zirnīšiem sinepju mērcē

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams, sātīgs un gards cūkgaļas sautējums ar burkāniem un zirnīšiem pikantā krējuma – sinepju mērcē. Garšos lieliski gan ar kartupeļiem, gan rīsiem, griķiem vai makaroniem.

Lasīt vairāk

Cālis 'cacciatore' mafijas gaumē

Foto: Shutterstock

Gards un vienkāršs veids, kā pannā uztapināt sulīgu "cacciatore" jeb mednieku manierē sutinātu vistiņu, kas papildināta aromātiskiem itāļu tradicionālajiem garšaugiem – timiānu un salviju. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Gardais sēņu un vistas ragū

Foto: Shutterstock

Sēņu un vistas ragū garšos lieliski gan ar nūdelēm, gan rīsiem, gan kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs

Foto: Shutterstock

Liellopa gaļas un dārzeņu gulašs izcilai ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Sātīgais stroganovs krējuma-šampinjonu mērcē

Foto: Shutterstock

Stroganovs ir izcili garda maltīte, par kuras gatavošanu diemžēl atceramies pārāk reti. Sātīgi un gardi!

Lasīt vairāk

Vistas žuljēns ar saldo krējumu un šampinjoniem

Foto: Shutterstock

Vistas žuljēns ar saldo krējumu un šampinjoniem – garda un sātīga karstā uzkoda vai pusdienu maltīte.

Lasīt vairāk

Vistas žuljēns ar saldo krējumu un sviestu

Foto: Shutterstock

Visiecienītākais veids, kā ēst šo žuljēnu mūsmājās, ir ar ar nūdeļu makaroniem. Bet vēl arī var taisīt šķidrāku un ēst kopā ar kviešu maizīti, stāsta receptes autore Mārīte. Lai gan nosaukums žuljēns šķiet kaut kas smalks, patiesībā tas ir vienkāršs ēdiens, kura noslēpums saistīts ar to, kā produkti ir sagriezti.

Lasīt vairāk

Harčo ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!