Viena krūze rīsu, divas krūzes ūdens. Šo der ielāgot vienmēr, vārot rīsus – graudaugu un ūdens attiecība vienmēr būs 1:2. Tādā veidā vārīšanas laikā rīsi uzņems visu nepieciešamo ūdeni un nepārvārīsies. Šī attiecība derēs jebkuriem baltajiem gargraudu rīsiem.
Neaizmirsti sāli. Sāls izceļ ēdiena garšu, tāpēc pēc tam, kad rīsi sabērti katliņā un pārlieti ar ūdeni, pievieno arī šo garšvielu.
Vispirms strauji uzvāri ūdeni, tad vāri uz vienmērīgas uguns. Kad katliņš ar rīsiem uzlikts uz plīts (neaizmirsti par katliņa vāku), ļauj strauji uzvārīties ūdenim. Kad ūdens burbuļo, liesmu nedaudz samazini. Tad rīsus vāri apmēram 10 minūtes. Necilā vāku!
Pēc tam, kad rīsi būs tiktāl izvārījušies, ka viss ūdens iztvaikojis, rīsos veidosies sīkas bedrītes. Tad ar dakšiņu rīsus apmaisi un tie būs gatavi pasniegšanai.