Pirms ķerties pie riekstu malšanas, jāsaprot, kādam mērķim tie tiks izlietoti. Ja mandeļu miltus pielietosi kūkās un biskvītos, kur nav svarīgi, lai mīkla būtu ar precīzām proporcijām, bet milti balināti, tad riekstus pirms tam vari neapstrādāt. Bet, ja mandeļu milti paredzēti smalkāku cepumu pagatavošanai, tad tos pirms tam vajadzēs noblanšēt. Lūk, divas mandeļu miltu gatavošanas metodes!
Parastie mandeļu milti
Šim darbiņam tev vajadzēs 200 gramus mandeles un jaudīgu virtuves kombainu. Mandeles vienkārši saber virtuves kombainā un samal, līdz iegūta miltiem līdzīga konsistence (tam nevajadzētu aizņemt ilgāk par 15 sekundēm, ja virtuves kombains ir jaudīgs). Galvenais riekstus ir nepārsmalcināt, citādi tie izdalīs pārāk daudz riekstos esošo eļļu un pārvērtīsies riekstu sviestā. Ja mandeļu miltus vajag nedaudz, mandeles vari samalt arī kafijas dzirnaviņās. Kad milti pagatavoti, tos pārber cieši noslēdzamā traukā un uzglabā vēsā un tumšā vietā vismaz mēnesi.
Mandeļu milti no blanšētām mandelēm
Atslēgvārdiem "blanšētas mandeles" nevajadzētu baidīt – tas nozīmē vien to, ka mandeles pirms tālākas izmantošanas ir izmērcētas karstā ūdenī, lai tām vieglāk varētu noņemt miziņas. Turklāt speciālisti tic, ka riekstu izmērcēšana izvilina no riekstiem labās uzturvielas. Kas attiecas uz mandeļu miltiem – no blanšētajām mandelēm tie sanāks gaišāki un ar izteiksmīgāku tekstūru.
Mandeles pirms samalšanas miltos ūdenī notur vismaz uz nakti. Tad tām noloba miziņas un ļauj nedaudz nožūt, lai rieksti nebūtu pārāk slapji, bet samaltie milti nesaliptu, iesaka "Simplywholefoods". Kad rieksti gatavi malšanai, tos saber virtuves kombainā vai kafijas dzirnaviņās, ja porcija neliela, un samaļ dažas sekundes, līdz iegūti gaisīgie milti. Blanšēto mandeļu miltus glabā cieši noslēgtā traukā, ieteicams ledusskapī, lai nesabojātos, un izlieto trīs nedēļu laikā. Tie īpaši noderēs smalko mandeļu cepumu pagatavošanai.
Mandeļu miltu kūka ar mandarīnu biezeni
Ja negribas neko treknu, krēmīgu un smagnēju, šī kūka ir kā radīta svētku izskaņai. Viegla, mitra un patīkami atsvaidzinoša, turklāt ar mandarīnu garšu un smaržu. Mandarīnus var aizstāt ar apelsīniem, bet daļu mandeļu miltu sajaukt ar mandeļu skaidiņām, lai kūkas konsistence būtu vēl irdenāka.
Mandeļu miltu kēkss ar aveņu glazūru
Gaisīgs un ļoti gards kēkss ar mandeļu miltiem. Papildini kēksa kukulīti ar aveņu un pūdercukura glazūru, lai būtu vēl gardāk.
Melleņu un baltās šokolādes mafini bez glutēna
Gardi melleņu mafini, kas būs īpaši piemēroti tiem ēdājiem, kas izvairās no glutēna.
Mazās ķiršu un mandeļu kūciņas
Nekas tā neiepriecinās garšas kārpiņas vasarā, kā sezonas ogu gardumi. Tāpēc ir vērts pagatavot šīs smilšu mīklas mazās kūciņas, kas pildītas ar ķiršiem, mandeļu miltiem un mandeļu skaidiņām. Baudi siltas kopā ar kādu krūzi piena.
Mandeļu miltu un olīveļļas kūka
Gaisīga un garda kūka, kurā nav ne kripatiņas parasto miltu. No mandeļu miltiem un olām gatavotais biskvīts būs maigs, un to varēs baudīt arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.
Mandeļu biskvīts ar ābolu krēmu
Burvīgs un gaisīgs kārums, kura gatavošanai netiek izmantoti nedz milti, nedz cukurs, nedz taukvielas. Saldumu dos medus, bet sakulto olu kopā saturēs mandeļu milti.
Melleņu un mandeļu miltu pīrāgs
Smalka kūka, kas gatavota pēc vislabākajām konditoru tradīcijām. Melleņu tarte lieliski iekļausies ogu sezonas ēdienkartē. Īpašu maigumu un garšu piešķirs ne tikai sastāvā esošais sviests, bet arī gardie mandeļu milti.