Vislabāk mērci gatavot tajā pašā traukā, kurā gatavotas kotletes. Šādi tā būs aromātiskāka un garšīgāka.
Lai milti, ko pievieno mērces iebiezināšanai, neveidotu kunkuļus, labāk tos pirms tam iejaukt nelielā daudzumā ūdens vai buljona, kārtīgi izmaisīt un tikai tad liet klāt pannas saturam. Ja tomēr mērcē ir redzami miltu kunkulīši, tad šo problēmu var viegli labot, izkāšot un iztrinot mērci caur sietiņu.
Ja mērces receptē paredzēta tomātu pastas pievienošana, vari to aizstāt ar svaigiem vai konservētiem tomātiem.
Kā piedevas pie kotletēm un mērces parasti pasniedz vārītus rīsus, griķus, kartupeļu biezeni, makaronus vai tvaicētus dārzeņus.
- Tautas padomus un ieteikumus, kā uzcept gardum gardas kotletes, atklājām jau iepriekš – šajā rakstā, savukārt, izlasot šo rakstu, uzzināsi, kādas setiņas liktenīgas kļūdas nevajadzētu pieļaut, cepot kotletes
Nu pienācis laiks uzzināt septiņu gardu mērču receptes, kas tavas jau tā lieliskās kotletes padarīs vēl gardākas un sulīgākas nekā parasti.
Ātrā kotlešu mērce
Mērces pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 30 g tomātu pastas;
- viens sīpols;
- 3 ķiploka daiviņas;
- 2 ĒK miltu;
- viens burkāns;
- 220 ml ūdens;
- šķipsniņa melno piparu;
- sāls pēc garšas;
- 1 TK ķimeņu;
- augu eļļa cepšanai.
Gatavošanas laiks: aptuveni 30 minūtes
100 grami mērces satur aptuveni 110 kilokalorijas.
Mērces gatavošana soli pa solim:
- Sīpolu nomizo, sagriež nelielos kubiņos;
- Ķiplokus nomizo, sagriež plānās plāksnītēs;
- Burkānus nomazgā, nomizo, sarīvē uz rupjās rīves;
- Pannā uzkarsē eļļu, liek cepties sīpolus pāris minūtes, ik pa laikam apmaisot;
- Kad sīpoli kļūst zeltaini, pievieno burkānus un turpina cept vēl 3–4 minūtes;
- Pievieno dārzeņiem ķiplokus, sāli un cep vēl 2–3 minūtes, ik pa laikam apmaisot;
- Liek klāt tomātu pastu, piparus, ķimenes un visu samaisa;
- Pakāpeniski pievieno un iemaisa miltus;
- Pievieno ūdeni un maisa, līdz mērce ir vēlamajā konistencē;
- Vāra mērci uz lēnas uguns apmēram 5 minūtes.
Kā pagatavot gardu krējuma mērcīti kotletēm
Mērces pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 120 ml skābā krējuma;
- 100 ml saldā krējuma;
- 300 ml dārzeņu buljona;
- 70 grami miltu;
- 50 g sviesta;
- sāls pēc garšas;
- šķipsniņa balto piparu.
Gatavošanas laiks: aptuveni 20 minūtes
100 grami mērces satur aptuveni 130 kilokalorijas.
Mērces gatavošana soli pa solim:
- Saldo krējumu lej bļodiņā un liek tvaika peldē, lai uzsildītu;
- Sagatavo buljonu – var izmantot gan svaigu, gan saldētu buljonu, gan no "kubiņa" gatavotu;
- Lej buljonu katliņā, liek karsēt, iemaisa buljonā saldo krējumu;
- Pievieno pusi sviesta un maisa, līdz tas izkusis;
- Liek klāt sāli, piparus, iemaisa, turpina karsēt uz lēnas uguns;
- Pannā izkausē atlikušo sviestu, pievieno miltus un maisa, līdz tie sāk apbrūnēt;
- Nepārtraukti maisot, pievieno pannas saturam katliņa saturu un turpina maisīt, līdz mērce sabiezē;
- Ja tā šķiet pārāk bieza, pievieno vēl nedaudz buljona.
Smeķīgas sēņu mērces pagatavošanas knifi
Mērces pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 500 g šampinjonu;
- viens sīpols;
- 300 ml saldā krējuma;
- sāls pēc garšas;
- timiāns pēc garšas;
- 1 ĒK augu eļļa cepšanai;
- 1 ĒK sviesta cepšanai.
Gatavošanas laiks: aptuveni 30 minūtes
100 grami mērces satur aptuveni 115 kilokalorijas.
Mērces gatavošana soli pa solim:
- Sēnes notīra, sagriež šķēlēs;
- Sīpolu nomizo, sakapā;
- Pannā uzkarsē eļļu un sviestu, liek cepties sīpolus, kad tie kļūst zeltaini, pievieno sēnes un turpina cept 5–6 minūtes, ik pa laikam apmaisot;
- Tad ber visu blenderī un samaļ līdz viendabīgai konistencei;
- Lej masu atpakaļ pannā, pievieno saldo krējumu, timiānu, sāli, piparus, samaisa mērci un sautē 5–6 minūtes uz lēnas uguns.
Krēmīga kotlešu mērce ar cietā siera piedevu kotlešu sutināšanai
Mērces pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 250 ml saldā krējuma ar tauku saturu 10%;
- 1 ĒK (ar kaudzi) miltu;
- 1 liels sīpols;
- 4 ĒK sausā baltvīna;
- 100 g cietā siera;
- 220 ml ūdens vai buljona;
- 50 g sviesta.
Gatavošanas laiks: aptuveni 30 minūtes
100 grami mērces satur aptuveni 110 kilokalorijas.
Mērces gatavošana soli pa solim:
- Sīpolu nomizo, sīki sakapā;
- Sieru sarīvē uz smalkās rīves;
- Pannā izkausē sviestu, liek cepties sīpolus un cep 3–4 minūtes, līdz tie ir caurspīdīgi;
- Pakāpeniski pievieno miltus un iemaisa;
- Lej klāt saldo krējumu, turpinot aktīvi maisīt, lai neveidojas kunkuļi;
- Kad mērce sāk burbuļot, pievieno vīnu, sāli un, ik pa laikam apmaisot, tvaicē 4–5 minūtes;
- Ja šķiet, ka mērce ir pārāk bieza, pievieno ūdeni vai buljonu;
- Mērcē liek kotletes, pārber tās ar sieru:
- Uzliek pannai vāku un sautē kotletes uz nelielas uguns, līdz siers izkusis.
Kā pagatavot gardu Holandes mērci zivju kotlešu pasniegšanai
Mērces pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 3 olu dzeltenumi;
- 150 ml ūdens;
- 1 citrons;
- 40 g sviesta;
- sāls pēc garšas;
- 1/2 TK oregano.
Gatavošanas laiks: aptuveni 30 minūtes
100 grami mērces satur aptuveni 80 kilokalorijas.
Mērces gatavošana soli pa solim:
- Sviestu izkausē;
- Olu baltumus atdala no dzeltenumiem;
- Dzeltenumiem pievieno aukstu ūdeni, citrona sulu, oregano, sāli un sakuļ ar mikseri, līdz masa ir kļuvusi gaišāka un ir viendabīga;
- Lielā katlā uzkarsē ūdeni, tajā liek bļodu ar sakultajiem dzeltenumiem un gatavo mērci ūdens peldē;
- Mērci maisa, līdz tā sāk sabiezēt;
- Tad pakāpeniski, tievā strūkliņā sāk pievienot kausēto sviestu un turpina maisīt;
- Kas mērce sāk burbuļot, tā ir gatava.
Garda kausētā siera mērce kotlešu pārliešanai
Mērces pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- paciņa kausētā siera;
- 1 TK kaltētu garšaugu (pētersīļi, dilles, oregano);
- 100 grami selerijas saknes;
- 2 ĒK miltu;
- 300 ml ūdens vai buljona;
- 50 g sviesta:
- ceturtdaļa pāksts čili;
- šķipsniņa melno piparu;
- sāls pēc garšas.
Gatavošanas laiks: aptuveni 30 minūtes
100 grami mērces satur aptuveni 120 kilokalorijas.
Mērces gatavošana soli pa solim:
- Seleriju nomizo, sarīvē uz smalkās rīves;
- Čili smalki sakapā;
- Pannā izkausē sviestu, liek cepties čili 1–2 minūtes, tad pievieno seleriju un turpina, ik pa laikam apmaisot, cept vēl 4–5 minūtes;
- Pievieno garšaugus, sāli;
- Pa porcijām iemaisa miltus;
- Maisot sāk pievienot buljonu vai ūdeni;
- Kad mērce ir tīkamā konsistencē, pievieno kausēto sieru un rūpīgi iemaisa;
- Ļauj mērcei uz nelielas uguns gatavoties vēl 3–4 minūtes.
Vienkāršā kotlešu mērcē – gluži kā bērnudārzā vai skolas ēdnīcā
Mērces pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 3 lielas ĒK biezas tomātu pastas;
- 2 ĒK miltu;
- 250 ml buljona vai ūdens;
- sāls pēc garšas;
- šķipsna piparu;
- augu eļļa.
Gatavošanas laiks: aptuveni 20 minūtes
100 grami mērces satur aptuveni 80 kilokalorijas.
Mērces gatavošana soli pa solim:
- Uzkarsē ūdeni vai buljonu, līdz tas ir verdošs;
- Pannā uzkarsē eļļu;
- Eļļā ber miltus un maisa, līdz milti kļūst zeltaini;
- Pievieno tomātu pastu un samaisa ar miltiem;
- Buljonu vai ūdeni tievā strūkliņā sāk liet klāt pannas saturam, strauji un nepārtraukti maisot;
- Maisa, līdz iegūst viendabīgu, sev tīkamas konsistences mērci bez miltu kunkulīšiem;
- Pievieno sāli, piparus, iemaisa un uz mazas uguns turpina gatavot mērci vēl 4–5 minūtes.