Nav noslēpums, ka pirms pārliešanas ar ūdeni, dažus dārzeņus zupas katla pamatnē kādu brīdi pasutinām, lai izvilinātu labāku garšu. Tie būs dārzeņi, kuriem zemāk redzamajā špikerī, kuru sagatavojuši "Seriouseats" speciālisti, ir vislielākais gatavošanas laiks – sīpoli, puravi, selerijas, burkāni, kartupeļi un citi. Kad nedaudz pasutinātie dārzeņi pārlieti ar ūdeni, pēc špikera skaties, ko labāk zupā pievienot nākamo. Princips pavisam vienkāršs – atrodi dārzeni, tam atbilstošāko gabaliņu lielumu un minimālo laiku, cik ilgi tas būtu jāgatavo. Tā zināsi, ka dārzeņi zupā neizjuks un patiesi burkāns garšos pēc burkāna, bet kāposti – pēc kāpostiem. Sarakstā bez dārzeņiem iekļauti arī daži pākšaugi, kas mēdz būt neatņemama zupu sastāvdaļa.
Dārzenis (pākšaugs) – gabaliņu lielums – minimālais gatavošanas laiks:
- Burkāni – centimetru lieli gabaliņi – 20 minūtes
- Ziedkāposti – sadalīti gabaliņos – 20 minūtes
- Selerijas kāti – plānās šķēlītēs – 20 minūtes
- Selerijas sakne – centimetru lieli kubiņi – 20 minūtes
- Puravi – šķēlītēs – 20 minūtes
- Sīpoli – sasmalcināti – 20 minūtes
- Pastinaki – centimetru lieli kubiņi – 20 minūtes
- Kolrābji – centimetru lieli kubiņi – 20 minūtes
- Kartupeļi – nelieli kubiņi – 20 minūtes
- Redīsi – sagriezti ceturtdaļās – 20 minūtes
- Saldie kartupeļi (batātes) – nelieli kubiņi – 20 minūtes
- Brokoļi – sadalīti gabaliņos – 10 minūtes
- Sīkstākas zaļumu lapas (kāposti, kale kāposti) – smalkāk sagriezti – 10 minūtes
- Zaļo pupiņu pākstis – sagrieztas smalkākos gabaliņos – 10 minūtes
- Ķirbis – centimetru lieli kubiņi – 10 minūtes
- Cukīni, kabači – centimetru lieli kubiņi – 10 minūtes
- Salātlapas (spināti, rukola, kreses, skābenes) – saplucinātas – 5 minūtes
- Briseles kāposti – sadalīti lapiņās – 5 minūtes
- Saldēti zaļie zirnīši – uzreiz no saldētavas – 5 minūtes
- Konservētas pupiņas – noskalotas – 5 minūtes
- Kukurūza – sadalīta graudiņos – 5 minūtes.
Dārzeņu zupa Toskānas gaumē ar plaucētu olu
Īpaši izsmalcinātai maltītei – garda dārzeņu zupa Toskānas gaumē, kura, pateicoties plaucētajai olai un cietā siera piedevai, ir īpaši krēmīga un sātīga. Tradicionāli šo zupu pasniedz ar zeltaini apceptu baltmaizes grauzdiņu.
Minestrone mājas gaumē
Kad aukstums aiz loga pieņēmies spēkā, gribas tikai ko sildošu, tāpēc zupa viennozīmīgi ir šīs sezonas labākā izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No tā, kas bija mājās, arī tapa šī variācija par minestroni, bet neliegšos teikt – izdevās lieliska!
Sātīgā svaigu kāpostu zupa ar rāceņiem
Pagatavo lielo katlu ar svaigu kāpostu zupu, ar ko varēsiet mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo uzsildot tā būs vēl garšīgāka.
Sildošā marokāņu zupa ar turku zirņiem
Marokas virtuvei raksturīgas asas un intensīvas garšas. Šī tradicionālā zupa ar turku zirņiem dos siltumu, asās garšvielas stiprinās imunitāti. Šis ēdiens, kas apgādā organismu ar olbaltumvielu rezervēm, ir īpaši piemērots vēsiem vakariem.
Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām
Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.
Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām
Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.
Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu
Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.
Dārzeņu zupa ar divu veidu sieriem
"Pavisam vienkārša, garšīga un pat viegli sātīga veģetārā zupa vakariņām," tā par savu recepti stāsta tās autore Marta Bērziņa. Viņa konkursam piedāvā bagātīgu dārzeņu zupu ar diviem sieriem – kausēto sieru un Krievijas sieru, kas karstajā zupā patīkami izkūst.
Burkānu un tomātu zupa ar kokosriekstu pienu
Saulaina rudens zupa, kas sildīs vēsākās dienās. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Ilze Liepiņa. Viņas ģimenei tā ir iecienīta zupa visas aukstās sezonas garumā.
Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm
Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.
Pupiņu un lapu kāpostu zupa
Ja ir vēlme atsvaidzināt savu ēdienkarti, tad tradicionālā zupa, kuras sastāvā ir neparastās kale jeb lapu kāposta lapas, būs īstā izvēle. Zaļais kāposts kombinācijā ar pupiņām zupu padarīs krāsainu, bet Parmezāns finālā tai piešķirs nedaudz pikantāku garšu.
Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem
Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.
'Minesotas' zupa tievētājiem
Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.
Pavasarīgā brokoļu un spinātu zupa ar redīsu dīgstiem un sieru
Brokoļi, spināti, nedaudz sīpolu un selerijas sakne - to visu papildinot ar svaigiem redīsu dīgstiem, var sanākt ļoti pavasarīga zupa. Recepti iesaka Agnese Kvedere.
Dārzeņu zupa ar nūdelēm
Zupa ar nūdelēm daudziem asociējas ar bērnību. Klasiskajā versijā to gatavo vistas buljonā, pievienojot gaļas gabaliņus. Šajā reizē - gavēņa zupa, kas garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Papildu sātīgumam zupai var pievienot apceptu tofu sieru.
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām garšo gan lieliem, gan maziem.