rukola arugula kastītē zaļumi
Foto: Shutterstock
Visiem zināms, ka pesto tiek gatavots no bazilika un šo mērci ir vērts virtuvē turēt pa rokai, jo tā ir izmantojama gan kā piedeva krēmzupai, gan krāsnī ceptas vistiņas, makaronu, picas un daudzu citu ēdienu garšas uzlabošanai. Izrādās, pesto var pagatavot ne tikai no bazilika, bet arī no visu gadu veikala plauktos pieejamās rukolas. Zaļumu un ķiploku kombinācija šajā svaigajā, pavasarīgajā mērcē būs lielisks palīgs imunitātes stiprināšanai un palīdzēs dot pretsparu vīrusiem.

Salīdzinājumā ar bazilika pesto, rukolas pesto ir maigāks un tam nepiemīt tik intensīva garša, tādēļ tas patiks gan bērniem, gan tiem, kas nav sajūsmā par bazilika specifisko aromātu.

Lai mājās pagatavotu rukolas pesto, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 120 g rukolas;
  • 60 g Indijas riekstu;
  • 50 g cietā siera;
  • 150 ml olīveļļas (ne "extra virgin", jo tā var piešķirt pesto rūgtenu garšu);
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • sāls pēc garšas;
  • malti melnie pipari pēc garšas.


Riekstus apgrauzdē uzkarsētā pannā, līdz tie iegūst viegli brūnu nokrāsu. Bazilika pesto parasti tiek izmantoti ciedru rieksti, bet rukolas pesto labāk pievieno grauzdētus Indijas riekstus – tie ir ne vien lētāki, bet riekstu patīkamais saldums lieliski palīdz nomākt rukolas sīvo piegaršu. Vēl maigāku pesto iegūsi, izmantojot grauzdētas, lobītas saulespuķu sēkliņas.

Ķiploka daiviņas nomizo, sieru sagriez nelielos gabaliņos vai, ja tavs virtuves kombains vai blenderis nav īpaši jaudīgs,– labāk sarīvē.

Tad visas sastāvdaļas (izņemot eļļu) liec blenderī un mal, pakāpeniski pievienojot eļļu, līdz iegūsti viendabīgas konsistences masu.

Ātrai realizēšanai paredzēto pesto pildi nelielās, aizskrūvējamās burciņās, un uzglabā ledusskapī aptuveni divas nedēļas.

Atlikušo pesto vari likt saldētavā un sasaldēt kubiņos, atkausējot tos pēc vajadzības.

Kur izmantot pesto

Foto: Shutterstock

Maigo rukolas pesto vari izmantot tieši tādos pašos veidos kā klasisko bazilika pesto.
Sāc ar brokastīm – vari droši pievienot dažas piles pesto omletei vai izmanto sāļo pankūku pasniegšanai.

Pesto ir ideāli piemērots arī salātu aizdaram – piejauc pesto mērcei nedaudz etiķa, iemaisi salātos un pat visvienkāršākie salāti iegūs pavisam jaunu garšu.

Ja gatavo picu vai sāļo plātsmaizi, vari izmantot pesto tomātu mērces vietā.

Iejauc pesto bezpiedevu jogurtā, skābajā krējumā un pagatavo mērci dārzeņu salmiņiem vai pievieno nedaudz pesto biezpienam. Pievienojot pesto krēmsieram, iegūsi gardu smēriņu, ko ziest uz maizes. Vai arī ņem grauzdētu maizi, uzsmērē uz tās pesto un virsū liec šķēlēs sagrieztu tomātu un mocarellu.

Ja tev garšo ķiploku maize, tad ķiploku sviesta vietā karstai maizītei vari pārziest pesto.

Foto: Vida Press
Vēlies pavisam ātri baudīt vakariņas? Pievienojot pesto novārītiem rīsiem, makaroniem, grūbām, kuskusam vai bulguram, iegūsi gardu pamatēdienu.

Krāsnī ceptus vai tvaicētus dārzeņus samaisi kopā ar karoti pesto. Tev garšo ugunskurā cepti kartupeļi folijā? Krējumā vietā pamēģini tos baudīt kopā ar pesto mērci.

Foto: Shutterstock
Nebaidies pesto pievienot arī gaļai un zivīm. Tā ir lieliska un ātra marināde, kā arī ideāla piedeva jau pagatavotai gaļai vai zivij. Ja gatavo gaļas bumbiņas, iemaisi pesto maltajā gaļā vai pievieno mērcei, ar ko tās tiks pārlietas.

Pesto labi saskan arī ar zupām un sautējumiem. Īpaši labi aromātiskais pesto "atdzīvinās" ziemas zupas, kad nav pieejami daudzi garšaugi.

Lai labi garšo!

Ātrās siermaizes ar šampinjoniem un pesto

Foto: Shutterstock

Kad laika gatavošanai nav daudz, bet uzkodās gribas pagatavot ko sātīgu un reizē neparastu, liec lietā šo recepti.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar turku zirņiem un citrusu pesto no Endija Vīnerta

Foto: Publicitātes attēls

"Zaļie salāti ir izcila izvēle, ja arī rudenī, kad lielākā daļa dārzeņu jau beiguši ražot, un ir sākusies graudaugu un sakņu sezona, vēlaties turpināt baudīt ko vieglu un veselīgu, izmantojot sezonalitātes priekšrocības. Lai arī uzturvielām bagāti, tie ir svaigi, tāpēc pēc maltītes nepārņems smaguma sajūta. Turklāt tos var ļoti viegli un ātri pagatavot," stāsta restorāna "Zoltners" šefpavārs Endijs Vīnerts. Par godu restorāna pirmajai dzimšanas dienai, viņš piedāvā salātu recepti arī "Tasty" lasītājiem.

Lasīt vairāk

Gardā maize ar pesto un ķirštomātiem

Foto: DELFI

Pašiem pagatavot maizi - tas itin nemaz nav tik sarežģīti kā sākotnēji varētu šķist, turklāt tā garšos neizsakāmi labāk par jebkuru veikalā iegādāto maizes klaipu. Šī recepte būs pa spēkam arī tiem, kas maizi nekad nav cepuši, jo grūtākais darbs ir sajaukt sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Ceptas baklažānu ripiņas ar zaļumu pesto

Foto: Shutterstock

Baklažānu ripiņas ar pesto, kam pievienots fetas siers – vieglām pusdienām vai kā piedeva gaļai vai zivij. Ja pesto nevilina, baklažānu šķēlītes lieliski garšos arī ar kādu krējuma vai jogurta mērci.

Lasīt vairāk

Sendvičs ar avokado, pesto un sieru

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei, vai tās būtu brokastis vai launags, piestāv pašgatavots sendvičs. Izmēģini šo recepti, kur sendvičs bagātīgi pildīts ar svaigiem un sātīgiem labumiem.

Lasīt vairāk

Sātīgie grauzdiņi ar steiku, tomātiem un pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas maizītes ar rikotas sieru, krāsnī ceptiem tomātiem, svaigu pesto un sulīga steika strēmelītēm. Brusketas maizītes būs ideāla uzkoda vēlās brokastīs, pusdienās, kā arī papildinās mājas branča galdu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts lasis ar pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

Pētersīļu pesto un dateļu jogurts salātiem no Artūra Taškāna

Foto: DELFI

Divas ārkārtīgi gardas mērces, kas papildinās jebkurus lapu salātus. Pesto garšas bagātību piešķirs pētersīļi un kale kāposts, bet saldenā jogurta un dateļu mērce ar to burvīgi kontrastēs. Mērces pasniedz kopā ar lapu salātiem (rukola, spināti, ledus salāti vai citi), mazliet ciedru riekstiem un marinētas skumbrijas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Vistas šnicele ar lociņu pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.

Lasīt vairāk

Pesto ar ķiploku

Foto: Shutterstock

Pesto ar ķiploku - gardam salātu aizdaram un uzkodām.

Lasīt vairāk

Lapu kāposta pesto

Lapu jeb Kale kāpostiem ir vairākas šķirnes, taču Latvijā visbiežāk nopērkami lillā un tumši zaļi kāposti ar krokotām lapām. Tie ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, tāpēc iekļaujot ikdienas uzturā kale kāpostu, stiprināsiet kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu. Turklāt šajos kāpostos ir zems kaloriju daudzums un augsts šķiedrvielu līmenis. Pesto recepti iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!