Salīdzinājumā ar bazilika pesto, rukolas pesto ir maigāks un tam nepiemīt tik intensīva garša, tādēļ tas patiks gan bērniem, gan tiem, kas nav sajūsmā par bazilika specifisko aromātu.
Lai mājās pagatavotu rukolas pesto, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 120 g rukolas;
- 60 g Indijas riekstu;
- 50 g cietā siera;
- 150 ml olīveļļas (ne "extra virgin", jo tā var piešķirt pesto rūgtenu garšu);
- 2 ķiploka daiviņas;
- sāls pēc garšas;
- malti melnie pipari pēc garšas.
Riekstus apgrauzdē uzkarsētā pannā, līdz tie iegūst viegli brūnu nokrāsu. Bazilika pesto parasti tiek izmantoti ciedru rieksti, bet rukolas pesto labāk pievieno grauzdētus Indijas riekstus – tie ir ne vien lētāki, bet riekstu patīkamais saldums lieliski palīdz nomākt rukolas sīvo piegaršu. Vēl maigāku pesto iegūsi, izmantojot grauzdētas, lobītas saulespuķu sēkliņas.
Ķiploka daiviņas nomizo, sieru sagriez nelielos gabaliņos vai, ja tavs virtuves kombains vai blenderis nav īpaši jaudīgs,– labāk sarīvē.
Tad visas sastāvdaļas (izņemot eļļu) liec blenderī un mal, pakāpeniski pievienojot eļļu, līdz iegūsti viendabīgas konsistences masu.
Ātrai realizēšanai paredzēto pesto pildi nelielās, aizskrūvējamās burciņās, un uzglabā ledusskapī aptuveni divas nedēļas.
Atlikušo pesto vari likt saldētavā un sasaldēt kubiņos, atkausējot tos pēc vajadzības.
Kur izmantot pesto
Maigo rukolas pesto vari izmantot tieši tādos pašos veidos kā klasisko bazilika pesto.
Sāc ar brokastīm – vari droši pievienot dažas piles pesto omletei vai izmanto sāļo pankūku pasniegšanai.
Pesto ir ideāli piemērots arī salātu aizdaram – piejauc pesto mērcei nedaudz etiķa, iemaisi salātos un pat visvienkāršākie salāti iegūs pavisam jaunu garšu.
Ja gatavo picu vai sāļo plātsmaizi, vari izmantot pesto tomātu mērces vietā.
Iejauc pesto bezpiedevu jogurtā, skābajā krējumā un pagatavo mērci dārzeņu salmiņiem vai pievieno nedaudz pesto biezpienam. Pievienojot pesto krēmsieram, iegūsi gardu smēriņu, ko ziest uz maizes. Vai arī ņem grauzdētu maizi, uzsmērē uz tās pesto un virsū liec šķēlēs sagrieztu tomātu un mocarellu.
Ja tev garšo ķiploku maize, tad ķiploku sviesta vietā karstai maizītei vari pārziest pesto.
Krāsnī ceptus vai tvaicētus dārzeņus samaisi kopā ar karoti pesto. Tev garšo ugunskurā cepti kartupeļi folijā? Krējumā vietā pamēģini tos baudīt kopā ar pesto mērci.
Pesto labi saskan arī ar zupām un sautējumiem. Īpaši labi aromātiskais pesto "atdzīvinās" ziemas zupas, kad nav pieejami daudzi garšaugi.
Lai labi garšo!
Ātrās siermaizes ar šampinjoniem un pesto
Kad laika gatavošanai nav daudz, bet uzkodās gribas pagatavot ko sātīgu un reizē neparastu, liec lietā šo recepti.
Svaigie salāti ar turku zirņiem un citrusu pesto no Endija Vīnerta
"Zaļie salāti ir izcila izvēle, ja arī rudenī, kad lielākā daļa dārzeņu jau beiguši ražot, un ir sākusies graudaugu un sakņu sezona, vēlaties turpināt baudīt ko vieglu un veselīgu, izmantojot sezonalitātes priekšrocības. Lai arī uzturvielām bagāti, tie ir svaigi, tāpēc pēc maltītes nepārņems smaguma sajūta. Turklāt tos var ļoti viegli un ātri pagatavot," stāsta restorāna "Zoltners" šefpavārs Endijs Vīnerts. Par godu restorāna pirmajai dzimšanas dienai, viņš piedāvā salātu recepti arī "Tasty" lasītājiem.
Gardā maize ar pesto un ķirštomātiem
Pašiem pagatavot maizi - tas itin nemaz nav tik sarežģīti kā sākotnēji varētu šķist, turklāt tā garšos neizsakāmi labāk par jebkuru veikalā iegādāto maizes klaipu. Šī recepte būs pa spēkam arī tiem, kas maizi nekad nav cepuši, jo grūtākais darbs ir sajaukt sastāvdaļas.
Ceptas baklažānu ripiņas ar zaļumu pesto
Baklažānu ripiņas ar pesto, kam pievienots fetas siers – vieglām pusdienām vai kā piedeva gaļai vai zivij. Ja pesto nevilina, baklažānu šķēlītes lieliski garšos arī ar kādu krējuma vai jogurta mērci.
Sendvičs ar avokado, pesto un sieru
Vieglai maltītei, vai tās būtu brokastis vai launags, piestāv pašgatavots sendvičs. Izmēģini šo recepti, kur sendvičs bagātīgi pildīts ar svaigiem un sātīgiem labumiem.
Sātīgie grauzdiņi ar steiku, tomātiem un pesto
Kraukšķīgas maizītes ar rikotas sieru, krāsnī ceptiem tomātiem, svaigu pesto un sulīga steika strēmelītēm. Brusketas maizītes būs ideāla uzkoda vēlās brokastīs, pusdienās, kā arī papildinās mājas branča galdu.
Krāsnī cepts lasis ar pesto
Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.
Svaigs bazilika pesto
Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.
Pētersīļu pesto un dateļu jogurts salātiem no Artūra Taškāna
Divas ārkārtīgi gardas mērces, kas papildinās jebkurus lapu salātus. Pesto garšas bagātību piešķirs pētersīļi un kale kāposts, bet saldenā jogurta un dateļu mērce ar to burvīgi kontrastēs. Mērces pasniedz kopā ar lapu salātiem (rukola, spināti, ledus salāti vai citi), mazliet ciedru riekstiem un marinētas skumbrijas gabaliņiem.
Vistas šnicele ar lociņu pesto
Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.
Pesto ar ķiploku
Pesto ar ķiploku - gardam salātu aizdaram un uzkodām.
Lapu kāposta pesto
Lapu jeb Kale kāpostiem ir vairākas šķirnes, taču Latvijā visbiežāk nopērkami lillā un tumši zaļi kāposti ar krokotām lapām. Tie ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, tāpēc iekļaujot ikdienas uzturā kale kāpostu, stiprināsiet kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu. Turklāt šajos kāpostos ir zems kaloriju daudzums un augsts šķiedrvielu līmenis. Pesto recepti iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.