Maizīti, kūkas un bulciņas īpaši gaisīgas padara viena ne visai slepena sastāvdaļa – raugs. Taču kā zināt, kurš no rauga veidiem ir vispiemērotākais un vai svaigo raugu var aizvietot ar sauso? Lūk, neliels špikeris, kas liks saprast atšķirību starp rauga veidiem. Noderēs ne tikai tiem, kas cepšanā sper pirmos soļus, bet arī tiem, kas vairījušies dažādot sastāvdaļas.
Svaigais raugs – šis rauga veids ir viens no pazīstamākajiem. Svaigais, presētais rauga klucītis ne vienas vien saimnieces virtuvē ir goda vietā, jo to ir salīdzinoši viegli izmantot. Tas sastāv no 70 procentiem ūdens, bet pārējā daļa ir dzīvais raugs, kas patiesībā ir sakompresētas rauga šūnas. Mīksts un labi drūpošs, tas ir viegli izšķīdināms ar cukura un silta ūdens palīdzību. Pateicoties tam, ka tas vislabāk uzbriest un padara mīklas izstrādājumus īpaši gaisīgus, tā būs vislabākā izvēle, ja nebaida priekšdarbi. Tomēr šim rauga veidam ir arī savi mīnusi – tas ir jāizlieto līdz termiņa beigām un jāuzglabā ledusskapī, lai nesakaltu un nesabojātos. Svaigais raugs īpaši piemērots būs maizes un pīrāgu cepšanai.
Sausais raugs – ērtais produkts tiem, kam patīk visu gatavot ātri. Sausais raugs sastāv no granuliņām, kurās pēc apstrādes mitruma ir ļoti, ļoti maz. Tā kā šūnas sausajā raugā ir "jāpamodina", to pirms izmantošanas ieteicams izmērcēt ļoti karstā ūdenī vai citā šķidrumā.
Ātrais raugs – ļoti līdzīgs sausajam raugam, taču tā apstrāde ir pašam raugam saudzīgāka. Līdz ar to ātrais raugs nav īpaši jāmērcē pirms izmantošanas. Tāpēc to pārējām mīklas sastāvdaļām var pievienot uzreiz. Tas jo īpaši noderēs dažādu picu mīklu un bulciņu mīklu gatavošanai.
Kā pareizi aizvietot dažādus raugus receptēs
Ja recepte pieprasa svaigo raugu, bet mājās ir vien sausais vai ātrais raugs, tad to var aizvietot visai vienkārši. Galvenais atcerēties attiecību 2:1. Ja vajadzīgi 20 grami svaigā rauga, tad tā vietā var izmantot vienu paciņu (7 grami) ar ātro raugu, ko nav nepieciešams pirms tam izšķīdināt ūdenī, iesaka "Cook's Illustrated".
Bet, ja gadījies nopirkt sauso raugu, kas jāšķīdina, bet recepte pieprasa sauso ātro raugu, tad šķīdināmais sausais raugs būs vajadzīgs par ceturtdaļu vairāk. Situācijā, kad vajadzīgs pretējs efekts, attiecīgi izmanto par ceturtdaļu mazāk ātrā rauga.
Magoņmaizītes
Mīkstas un gardas magoņmaizītes, kas būs vēl jo gardākas, ja pašu ceptas. Ēd kamēr vēl siltas, klāt piedzerot kādu glāzi auksta piena.
Kārdinošās biezpienmaizītes
Rauga mīklas biezpienmaizītes ar kārdinošu pildījumu, kas garšos īpaši labi ar krūzīti silta kakao vai tējas.
Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu
Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!
Sāļais kēkss ar šķiņķi, sieru un olīvām
Ja garšas kārpiņas pieprasa Itālijas garšas, bet picu cept nav laika, pagatavo kēksu ar šķiņķi, sieru un olīvām. Tas ir vienkārši pagatavojams un ļoti gards.
Vienkāršā čabatas maize bez mīcīšanas
Daudziem ir maldīgs uzskats, ka maizes cepšana ir piņķerīgs un laikietilpīgs pasākums, kas nav ieguldīto pūļu vērts. Jāatzīst, ka šis pieņēmums nav gluži bez pamata, jo ir daudzas receptes, kas paredz maizes mīcīšanu līdz septītajiem sviedriem, vairākkārtēju raudzēšanu un dažnedažādas citas izdarības, kas bieži vien, jau buroties cauri receptei, aizdzen jebkādu vēlmi tikt pie gardi smaržojoša pašcepta maizes klaipiņa. Bet ir arī tādas receptes kā šī, ko vienreiz izmēģinot, nākas secināt, ka ne vienmēr izcils rezultāts panākams tikai ar nogurdinošu darbu.
Gardā maize ar pesto un ķirštomātiem
Pašiem pagatavot maizi - tas itin nemaz nav tik sarežģīti kā sākotnēji varētu šķist, turklāt tā garšos neizsakāmi labāk par jebkuru veikalā iegādāto maizes klaipu. Šī recepte būs pa spēkam arī tiem, kas maizi nekad nav cepuši, jo grūtākais darbs ir sajaukt sastāvdaļas.
Mājās cepta saldskābmaize
Kas gan var būt labāks par siltu, pašceptu saldskābmaizes riecienu, kam tikko pakusis garšaugu sviestiņš? Īsta Latvijas garša.
Rauga pankūkas
Rauga pankūkas – pufīgas un gardas brokastis vai launags. Pankūkas var pasniegt kā ar ievārījumu, tā skābo krējumu, šokolādes mērci vai saldu sīrupu.
Saldā pīne ar kanēli un rozīnēm
Mājās cepta saldā maize ar rozīnēm, kanēli un spožu pūdercukura glazūru. Ideāli garšos pie kādas tējas tases, maizes riku apziežot ar sviestu, ievārījumu vai medu.
Virtuļi ar kanēli un pūdercukuru
Silti, smaržīgi un, ak, cik kārdinoši – mājās gatavoti virtuļi. No rauga mīklas pagatavotos gardumus pēc novārīšanas eļļā pārkaisa ar pūdercukura un kanēļa maisījumu. Pasniedz, kamēr vēl silti, tad tie garšos debešķīgi.
Gardā magoņu rulete
Ļoti mīksta, pūkaina magoņmaizīte, kuras gaisīgumu nodrošina samērā slapjā rauga mīkla. Tādējādi maizītei ir gandrīz kūkas tekstūra. Magoņu vietā var izmantot arī kapātus riekstus.
Rupjmaize ar sīpoliem
Pikanta ceptu sīpolu rupjmaize ar malta koriandra un melno piparu piedevu. No dotā daudzuma sanāks četri nelieli klaipiņi.
Maize ar valriekstiem un sieru
Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.
Kanēļmaizītes ar gardu krēmsiera glazūru
Ļoti smaržīga, garda smalkmaizīte, kas aplieta ar krēmsiera glazūru, iekarojusi pasauli ar nosaukumu "Cinnabon". Šīs slavenās bulciņas cepēji gan neatklāj nevienam savus cepšanas noslēpumus, bet tu vari izmēģināt savus spēkus tās atdarināšanā. Šai maizītei ir jābūt mīkstai un pūkainai, to pasniedz vēl siltu, pārlietu ar gardo krēmsiera glazūru. No mūsu receptē piedāvāto sastāvdaļu dotā daudzuma iznāks 12 kanēļmaizītes.
Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes
Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.
Mājās ceptas beigeļu maizītes
Maltīte būs daudz gardāka, ja sviestmaize, kuru pagatavosi, būs no pašceptas maizītes. Izrādās, arī apaļos beigeļus izcept nemaz nav tik grūti, to pufīgums slēpjas gatavošanas niansē - maizītes pirms cepšanas tiek pavisam īsu mirkli apvārītas ūdenī. Ir vērts pamēģināt!
Ideālās picas mīklas recepte
Gardas picas noslēpums ir izdevusies picas mīkla, tāpēc izmanto šo recepti, kā atskaites punktu ceļā uz ideālu mājās gatavotu picu.