Ērkšķainais ceļš līdz nevainojamām kotletēm sākas ar gaļas izvēli. Šajā brīdī nekādā gadījumā nevajadzētu nokļūdīties, jo tad viss tālākais darbs būs vējā. Lai nāktu tev talkā, uzklausījām virtuves guru Mārtiņa Sirmā viedos padomus par to, kas būtu jāņem vērā, izvēloties malto gaļu. Šaja noderīgajā rakstā uzzināsi, kādēļ viņš iesaka labāk malt gaļu pašam un kādai vajadzētu izskatīties kvalitatīvai maltajai gaļai, ko droši var nest mājās no veikala vai tirgus.
Maisā, uz cepamā papīra vai pannā – vai zini, kā izcept visgardākās kotletes? Lai darītu galu kaismīgajiem strīdiem par to, kā tad tās būtu pareizi gatavojamas, "Tasty" komanda nolēma veikt kotlešu eksperimentu. Rezultāts bija visai negaidīts un pierādīja, ka ne vienmēr tas, kas acij tīkamāks un pierastāks, ir arī garšīgāks. Vairāk par šo neparasto eksperimentu un mūsu secinājumiem uzzināsi šajā rakstā.
Gatavojot kotletes, nekādā gadījumā nevajadzētu aizmirst mērci, jo tieši tā piešķir zeltainajām gaļas bumbiņām īpašu sulīgumu un jaunas garšas nianses. Kotletes vari gan pārliet ar mērci tieši pirms pasniegšanas, gan iegremdēt tās karstajā mērcītē un pirms baudīšanas vēl pāris minūtes pasutināt. Lai iedvesmotu arī tevi pacelt kotlešu garšas īpašības jaunā līmenī, piedāvājam iepazīties ar šiem padomiem par garšīgām un vienkārši pagatavojamām kotlešu mērcēm.
Tagad laiks tev, iedvesmojoties no mūsu padomiem, apsiet priekšautu, uzlocīt piedurknes un apņēmīgi soļot uz virtuvi, lai pagatavotu patiešām izcilas kotletes, ko apskaudīs ne vien tava omīte, bet arī mamma, suns, kaķis un visi pārējie mājinieki.
Lai veicas un labi garšo!
Septiņas vienkārši pagatavojamas mērces, kas padarīs kotletes sulīgākas un gardākas
Sulīgas kotletes ar gardu mērcīti nu reiz ir tas ēdiens, kas smeķē teju visiem gaļēdājiem. Mērce piešķir zeltainajām gaļas bumbiņām īpašu sulīgumu un jaunas garšas nianses. Kotletes vari gan pārliet ar mērci tieši pirms pasniegšanas, gan likt tās karstajā mērcē un pirms baudīšanas vēl pāris minūtes pasutināt. Lai iedvesmotu arī tevi pacelt kotlešu garšas īpašības jaunā līmenī, piedāvājam septiņas "Notefood" noskatītas variācijas par kotlešu mērces tēmu.
Kotlešu eksperiments: maisā, uz cepamā papīra vai pannā – kā izcept visgardākās?
Sulīgas kotletes ar zeltaini kraukšķīgu garoziņu ir daudzu iecienīts ēdiens gan ikdienā, gan svētku reizē. Laiki iet un mainās, bet to cilvēku loks, kuriem kotlešu cepšanas noslēpumi ir aktuāli, ir stabils un nemainīgs – liecina "Tasty" komandas novērojumi. Un tikpat nemainīga, kā interese par kotlešu cepšanu, ir kaismīgi strīdi par to, kā tās būtu pareizi gatavojamas, jo katram ir sava ideālā recepte.
Ātrās cepšanas jeb pannā sautēšanas māksla – viss, kas jāzina
Gatavošanas pamatu pamati ir pielietotās produktu apstrādes tehnikas – vārīšana, cepšana, sautēšana, karsēšana un citas. Franču kulinārijas pamatos bieži vien tiek pieminēta ātra sastāvdaļu apcepšana uz pannas jeb sautēšana, ko dēvē par "sauté". Tā kā šī ir māksla, kas lieti noderēs ikdienas gatavošanā un reizēs, kad nākas gatavot pēc sarežģītākām receptēm angļu valodā, iztirzāsim svarīgāko, kas par sautēšanu pannā jāzina.
Soli pa solim: kā izcept supersulīgas un mīkstas kotletes, kuras apskaustu pat tava vecmāmiņa
Lai gan varētu šķist, ka nav vienkāršāka ēdiena par daudzu iecienītajām kotletēm, ne vienmēr un ne visiem izdodas tās izcept sulīgas un gardas. To, ka kotletes ir visai kaprīzs ēdiens, var apliecināt ne viena vien pieredzējusi saimniece, jo, ja rīkosies neprasmīgi, tās padosies sausas, bezgaršīgas un nepievilcīgi pelēkas. Tādēļ ir pienācis laiks uzzināt, kas tad jāņem vērā, lai izceptu supersulīgas un mīkstas kotletes, kuras apskaustu pat tava vecmāmiņa.
Mērcē sutinātas gaļas bumbiņas ātrām vakariņām: 17 receptes un padomi izsalkušajiem
Darbdienu vakariņās visi grib baudīt ko garšīgu, bet vienkārši un ātri pagatavojamu. Tā vien šķiet, ka atrast tādu salikumu ir gluži vai neiespējamā misija, tomēr viss nav tik bezcerīgi. Ja ņemsi talkā malto gaļu, tad drīz vien visa ģimene varēs sēsties pie vakariņu galda, lai baudītu gardu, sātīgu un sildošu maltīti. Šoreiz piedāvāju izsalkušos ēdājus iepriecināt ar ātri pagatavojamām gaļas bumbiņām, kas pārlietas ar aromātisku mērci, vai sutinātas tajā.
Piecas lietas, kas jāzina par malto gaļu
Maltā gaļa ir viens no ērtākajiem gaļas produktiem, ko pagatavot ikdienā. No tās sanāk gan lieliskas kotletes vai frikadeles zupām, gan garda un kreptīga mērce, ko ēst ar kartupeļiem, rīsiem vai griķiem. Tomēr ir dažas lietas, ko der atcerēties par tik labi pazīstamo produktu.
Soli pa solim: Kā mājās pagatavot visgardākās Kijivas kotletes
Viena no padomju laiku virtuves klasiskākajām receptēm ir pildītās vistas filejas jeb Kijivas kotletes. Ar zaļumiem un sviestu pildīto vakariņu gardumu bērnībā gatavoja ne viena vien vecmāmiņa – ja uz galda bija Kijivas kotletes, tas nozīmēja svētkus. Tomēr, lai cik vienkārši receptes nosaukums skanētu, pildīto kotlešu pagatavošanā arī ir vajadzīga zināma pacietība.
Sirmais iesaka, kā izvēlēties malto gaļu
Maltā gaļa noteikti ir viens no daudzveidīgāk pagatavojamiem un arī latviešu iecienītākajiem produktiem. Cūkas, liellopa, tītara, vistas, jēra vai teļa – katram maltās gaļas veidam ir savas īpašības un savi labākie izmantojumi ēdienos, tāpēc iepazīsties, kā iegādāties labāko malto gaļu un kā pēc tam to izmantot mājas virtuvē.
Kā sacept sulīgas un gardas kotletes? Tautas metodes un padomi
Kārtīgā latviešu gaļēdāju virtuvē bez kotletēm neiztikt – tās cepa mūsu vecvecmāmiņas, vecmāmiņas, mammas un mēs paši. Tāpat kā kotlešu cepēji, arī receptes ir visdažādākās. Kāds tās cep ar cūkgaļas malto gaļu, cits sajauc ar liellopa, vēl kāds kotletes gatavo tik vien, kā no vistas vai tītara gaļas.
Kotlešu cepšanas noslēpumi
Kotletes vai maltās gaļas kukulīši ir ļoti ierasti ēdieni. Labas kotletes ir sulīgas, smaržīgas un, tās atceroties, mutē saskrien siekalas, bet reizēm tās ir sausas un drupenas. Ko vajadzētu ievērot, lai kotletes vienmēr būtu sulīgas un neaizmirstamas? Lūk, daži ieteikumi un labu kotlešu noslēpumi!
Sulīgu kotlešu noslēpums
Kā izcept sulīgas un mīkstas kotletes? "Gandrīz vienmēr man kotletes sanāk sausas, bet gribas tādas pufīgas un sulīgas, parasti vispirms apcepu uz pannas, bet pēc tam uz minūtēm 10 pasautēju cepeškrāsnī - katliņā ar vāku, tas drošībai lai būtu gatavas. Varbūt tādēļ sanāk sausas, jo kotlešu masai parasti pieleju arī nedaudz ūdens, un mīcu ļoti kārtīgi?" portāla "Cālis.lv" virtuves noslēpumu forumā vaicā kāda lasītāja.
Maltā gaļa ikdienas maltītēs: padomi un vienkāršas receptes
Labas kvalitātes maltā gaļa var būt ātri pagatavojamas un sātīgas maltītes pamats. Vispopulārākās sastāvdaļas maltajā gaļā parasti ir cūkgaļas un liellopu gaļas kombinācija, kas rezultātu padara saturīgu un sulīgu. Ieteicams gaļas gabalus tirdzniecības vietās izvēlēties pašiem un palūgt, lai tos samaļ. Šādu iespēju var izmantot gan tirgos, gan lielveikalos.