Soli pa solim mīklas izmantošanā
Iemesls, kāpēc daudzi vairās kaut pamēģināt ko pagatavot no filo mīklas, ir neziņa, kā to izmantot. Tā kā filo mīklu pārdod saldētā veidā, maldināt var domas par atsaldēšanu, taču šos aizspriedumus vajadzētu atmest pie malas un mazāk domāt, bet vairāk darīt!
Lai vai kādu recepti esi gatavs izmēģināt, atceries, ka vajadzēs labi daudz sviesta, citādi izcepsies pacietas un sausas mīklas kārtas, ne tādas, kas kūst uz mēles. Pirms ķeries klāt pie receptes izmēģināšanas, atceries, ka mīkla jāizņem no saldētavas savlaicīgi, jo ar kramā sasalušu nevarēs neko iesākt – tā nelocīsies un nepadosies formas iegūšanai. Vajadzētu pietikt ar stundu vai divām, lai mīkla iegūtu vajadzīgo konsistenci. Vienā iepakojumā parasti ir ļoti daudz mīklas, tāpēc atloki vispirms visas kārtas un izmanto vien tik, cik receptei nepieciešams, un pārējo atkal sarullē un liec atpakaļ saldētavā. Ar vienu filo mīklas iepakojumu noteikti pietiks vairākām gatavošanas reizēm.
Katliņā vai mikroviļņu krāsnī izkausē sviestu, ielej to kādā traukā un atrodi arī otiņu, ar kuru parasti apsmērē pīrādziņus. Vai tie būtu pīrādziņi, viens liels pīrāgs vai garoziņa kādam sacepumam, katru kārtu apsmērē ar sviestu un tai virsū liec nākamo. Tā arī ir panākuma atslēga tam, ka pēc tam ēdiens garšo tik gaisīgi un kraukšķīgi. Ja domā, ka izvairoties no sviesta iesmērēšanas, izvairīsies no lieku kaloriju uzņemšanas, jāapbēdina, ka tad nemaz nav vērts mēģināt ko gatavot no mīklas, jo rezultāts nebūs ne uz pusi tik kārdinošs. Labāk tad retu reizi pagatavot visu, kā nākas, un tad doties garākā pastaigā. Ar pīrādziņiem līdzņemšanai, saprotams!
Ja gatavo kādu sāļo pīrāgu, ieklāj ietaukotā formā vispirms vienu plāno kārtu, apsmērē virsmu ar izkausētu sviestu un tad izklāj nākamo. Cepoties katra kārta piepūtīsies un, pateicoties sviestam, radīs uz mēles kūstošu mīklas struktūru. Kas labi, šī mīkla ne vien labi padodas locīšanai (nav jārullē, neplaisā), bet ir arī viegli griežama, tāpēc kantainās formās stūros var izgriezt mīklu, lai stūri nesanāktu tik biezi. Vēl, pateicoties mīklas struktūrai, var veidot interesantas formas pīrāgu malām. Sakrokojot mīklas malas, tās izcepsies tieši tā, kā ieliksi krāsnī. Filo mīkla ir izcils pamats sainīšu gatavošanai, lielajiem pīrāgiem ar krokainām malām un sacepumiem, virskārtā izklājot gabalos saplēstu mīklu, kas izcepsies kā saburzīts papīrs.
Tas, cik kārtas nepieciešamas kāda ēdiena pagatavošanai, atkarīgs no receptes, taču ar vienu noteikti vienmēr būs par maz. Minimums varētu būt divas kārtas, ja mīklai nav jāsatur smags pildījums, bet parasti receptēs izmanto 4-6 mīklas kārtas, katru apsmērējot ar izkausēto sviestu.
Atceries, ka mīklas izcilās garšas noslēpums slēpjas arī tajā, ka tā, tāpat kā citas mīklas, piemēram, kārtainā u.tml., jāapsmērē arī virskārtā, tikai šajā gadījumā nevis ar olu, bet izkausētu sviestu. Tad tā iegūs patīkamo kraukšķi un gaisīgumu no visām pusēm. Nepārcenties ar cepšanu, jo pārcepta filo mīkla jau zaudēs savu burvību. Ideāli, ja tā izcepusies zeltaini brūna. Labā ziņa ir arī tā, ka filo mīkla izcepas krietni ātrāk par jebkuru citu, tāpēc arī jebkuras receptes pagatavošana ar mīklu prasīs mazāk laika.
Ko gatavot no filo mīklas?
Atklājot filo mīklas burvību, vērts sākt ar kādu lielo pīrāgu, pamatnē klājot papīra biezuma kārtas. Ņem talkā kādu lielo veidni, izklāj 4-6 filo mīklas sloksnes, katru apziežot ar sviestu, un tad izkārto vēlamo pildījumu. Te derēs jebkas – salds vai sāļš, jo mīkla pati par sevi ir neitrālas garšas.
Sāļās variācijas
Kārtainās mīklas pīrādziņus bez ierunām izkonkurēs jebkuri, kuru pamatā ņemta filo mīkla – pildi tajā malto gaļu, spinātus ar rikotu vai fetas sieru, zaļumus ar olu, sautētus kāpostus vai ko citu, bet kuplāka pulka ēstgribas remdēšanai labāk derēs kāds lielā izmēra pīrāgs tartes formā vai pat cepamajā pannā. Tā kā mīklas sloksnes ir lielas, izdosies to ieklāt jebkādos traukos. Filo mīkla neliks vilties arī dažādu sāļo rulešu gatavošanā – izklāj to uz dēlīša, pārkaisi ar sarīvētu sieru, dārzeņiem, sēnēm, sagrieztu šķiņķi vai ko citu, ko iztēle piedāvā, sarullē un cep kā sarullētu pīrāgu. Lai tas saglabātu formu, sarullēto pīrāgu ar mīklas galu uz leju liec kādā gareniskā maizes cepšanas formā.
Saldie izaicinājumi
Filo mīkla ir ģeniāls papildinājums dažādiem saldiem ēdieniem. Izmanto to saldo smalkmaizīšu cepšanai, pildot to ar žāvētiem augļiem, vārīto krēmu, krēmsieru un citiem labumiem, kas vien nāk prātā. Tiem, kas iekārojuši strūdeles, noteikti kaut reizi jāizmēģina pagatavot vienkāršoto versiju ar filo mīklu. Tā ir tik pateicīga pildīšanai un rullēšanai, ka strūdele nemaz nevar neizdoties. Pamēģini kādu reizi pildīt to ar magonēm vai kanēli un sviestu – iegūsi pavisam citādāku saldo ruleti.
Visai populārs našķis, kas gatavots no filo mīklas, ir baklavas – grēcīgi salds un kraukšķīgs konditorejas izstrādājums, kas pildīts ar riekstiem un medu. Ēšana gan ir visai ķepīga, jo arī virskārtā medus nav žēlots, bet kaut reizi to vērts pagaršot vai pagatavot pašiem.
Visai radošs izaicinājums varētu būt siera kūkas pagatavošana ar filo mīkla pamatni ierasto cepumu vietā. Šādi pasniegta kūka būs kas pavisam oriģināls, taču iesākumā der arī kāds saldais pīrāgs lielākā traukā, pildīts ar āboliem, rozīnēm vai ogām, pasniedzot ar saldējuma bumbu vai kārdinošu vaniļas mērci.
Iedvesmojies no ''Tasty'' receptēm un ķeries pie darba!
Strūdele ar jēra gaļu un saulē kaltētiem tomātiem
Jēra gaļas strūdele ar saulē kaltētiem tomātiem prasīs zināmas virtuves iemaņas, tomēr rezultāts ir ieguldīto pūļu vērts. Pagatavo īpašai svinību reizei un novērtē!
Vistas gaļas un puravu sacepums ar filo mīklas virskārtu
Gards un sātīgs vistas sacepums ar puraviem un saldētiem zirnīšiem. To īpašu padara kraukšķīgā filo mīklas virskārta.
Melleņu strūdeles
Recepte, kas noteikti jāizmēģina, kamēr vēl ir mellenes! Maigais rikotas biezpiens, kūstot pārtop par brīnišķīgu krēmu. Filo mīklas vietā var izmantot kārtaino mīklu, tikai tā jāizrullē īpaši plāna.
Interesantā dārzeņu un riekstu pildījuma mīklas rulete
Fantastiski garda dārzeņu rulete, kurai kraukšķīgumu piešķirs ne tikai pati mīkla un sezama sēkliņas, kas uzkaisītas pa virsu, bet arī neliels, paslēpts gardums - sasmalcināti rieksti starp mīklas kārtām. Šis būs interesants veids, kā papildināt ne tikai pusdienu ieradumus ar ko vizuāli vienkāršāku, bet arī gardums, kuru paņemt līdzi un ēst visas dienas garumā.
Ar tunci pildītie filo mīklas pīrādziņi
Slinkie tunča pīrādziņi, kurus pagatavot no gatavas filo mīklas. Tunča pildījumam pievieno arī pētersīļus, vārītas olas un fetas sieru. Garšos lieliski!
Filo mīklas pīrāgs ar kūpinātu desu, cieto sieru un svaigiem dārzeņiem
Kārtainās mīklas pīrāgs ar kūpinātu desu, cukīni un cieto sieru "Džiugas". Šo recepti radījis spāņu virtuves virtuozs Marks Audiberts.
Siera kūka ar datelēm un saldu mērci
Garda un salda ceptā siera kūka, kuru interesantu padara ne vien mērce, kas klāta pa virsu, bet arī saturs. Tajā paslēpušās dateles, smaržīgais kanēlis un pat muskatrieksts. Baudi kopā ar tasi kafijas vai tējas.
Vistas gaļas pīrāgs marokāņu gaumē
Sātīgs pīrāgs, kas pagatavots no filo mīklas, sulīga vistas gaļas, rozīņu un pētersīļu pildījuma, kā arī pavisam nedaudz mandeļu skaidiņām kraukšķīgumam. Lieliska maltīte nesteidzīgām pusdienām vai vakariņām, kuru pasniegt kopā ar svaigajiem dārzeņu un zaļumu salātiem.
Pikantie kārtainie pīrādziņi ar dārzeņiem un kariju
Ja no iepriekšējās dienas vakariņām pāri palikuši sautēti vai cepti dārzeņi, bet saldētavā aizķērusies kārtainā vai filo mīkla, pagatavo brokastīm šos pīrādziņus!
Vistas un puravu pīrāgs ar filo mīklas cepurīti
Gards mīklas sacepums, kas pildīts ar tik vasarīgajiem jaunajiem kartupelīšiem, puraviem un burkāniem. Sātīgumam klāt pievienota vistas gaļa un šķiņķis, tas viss papildināts ar maigu piena mērci. Bet kraukšķīgumu maltītei piešķirs filo mīklas virskārta.
Ābolu un mango tarte filo mīklā
Kraukšķīga, uz mēles kūstoša filo mīklas garoziņa un sulīgs, salds pildījums - izcila kombinācija vieglam desertam.
Apelsīnu kūka grieķu gaumē – portokalopita
Apelsīnu kūka grieķu gaumē būs īsts dienas prieks cukursaldu kārumu cienītājiem.
Tradicionāls austrumu saldums – baklava ar pistācijām
Kad kārtainā mīkla jau izmēģināta neskaitāmās variācijās, laiks iepazīt trauslo, plānam zīdpapīram līdzīgo filo mīklu, pagatavojot no tās klasisku austrumu saldumu – baklavu ar pistācijām.
Kraukšķīgās mīklas 'kabatiņas' ar biezpiena pildījumu
"Tasty" lasītāja Tatjana recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka lielisku ideju ātrām brokastīm vai uzkodām - pannā ceptas "kabatiņas" ar biezpiena pildījumu. To gatavošanai var izmantot gan rīspapīru, gan filo mīklu vai lavašu, savukārt pildījumam biezpienu var sagatavot gan ar saldām, gan sāļām piedevām.
Foto recepte: ātrie ābolu pīrādziņi no kraukšķīgas filo mīklas
Ātro našķu gatavošanai parasti tiek izmantota saldēta kārtainā mīkla, bet ir laiks apgūt jaunas prasmes, liekot lietā kraukšķīgo filo mīklu! Recepti, kas aizgūta no britu pavāres Nadjas Huseinas, iesaka mūsu lasītāja Dace Gedesa.
Skābā krējuma, meža zemeņu medus želeja ar rabarberu ievārījumu un zemeņu sulas ledu
Šoruden 12 Rīgas restorānu ēdienkartēs parādījušies jauni ēdieni, kas tapa pirmajam Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietam. Portāls "Delfi" piedāvā saviem lasītājiem iepazīties ar 12 īpašajām receptēm, kurās izmantots Latvijā vākts viršu, griķu vai meža aveņu medus.