šašliks girlēt
Foto: Shutterstock

Ieskatoties kalendārā, ir skaidrs, ka šašlika sezona jau ir klāt, bet, paraugoties pa logu, ir skaidrs – šodien drebināties, cenšoties iekurināt grilu, nebūs tā labākā doma. Tad nu neatliek nekas cits kā vien būt radošiem un meklēt alternatīvas šašlika gatavošanas metodes. Izrādās, ka neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausās trīslitru burkās.

Vispirms iemarinē gaļu – sagriez gaļu nelielos, aptuveni valrieksta lieluma kubiņos un liec bļodā. Vari izmantot gan cūkas, gan teļa, vistas vai tītara gaļu. Iemarinē gaļas gabaliņus, izmantojot jebkādu sev tīkamu marinādi, bet portāls "Povarenok" atklāj, ka īpaši labi garšos rīvētos sīpolos marinēta gaļa, kas papildināta ar sīki sakapātu kinzu un pārlieta ar gāzētu minerālūdeni. Šādi sagatavotai gaļai ļauj ievilkties vismaz pāris stundas, ieliekot trauku ledusskapī. Ja īpaši nesteidzies, tad visprātīgāk būs gaļu iemarinēt jau iepriekšējā vakarā pirms gatavošanas.

Kad gaļa gatava, ver to uz koka iesmiņiem. Ja vēlies, vari starp gaļas gabaliņiem uz iesmiem pamīšus vērt arī sīpolu ripiņas, cukīni, paprikas vai baklažānu gabaliņus. Īpaši aromātisks šašliks izdosies, ja uz iesmiņiem uzvērsi arī pa kādam kūpināta bekona gabaliņus.

Burku apakšā liec no marinādes pāri palikušos sīpolus – tas piešķirs šašlikam sulīgumu, iesaka portāls "Ovkuse". Katrā trīslitru burkā vertikāli ievieto 4–5 šašliku iesmiņus. Kad tas ir paveikts, burku kakliņus pārklāj ar vairākās kārtās salocītu foliju un rūpīgi noloki foliju gar burkas maliņām, lai maksimāli samazinātu skābekļa piekļuvi. No ārpuses burkām ir jābūt pilnīgi sausām, pretējā gadījumā gatavošanas procesā tās var ieplīst.

Burkas liec aukstā(!) cepeškrāsnī un krāsni sildi kopā ar burkām uz 180–200°С. Standarta lieluma cepeškrāsnī varēsi ievietot divas trīslitru burkas. Gaļa jācep aptuveni 60–80 minūtes (vistas filejas vai atkaulotu šķiņķīšu šašliks būs gatavs jau pēc 40–50 minūtēm). Kad gaļa izcepusies, burkas atstāj izslēgtā cepeškrāsnī vēl 10 minūtes atpūsties, viegli paverot cepeškrāsns durvis.

Kad šašliks gatavs, pasniedz to ar kādu gardu pašgatavotu mērci, piemēram, čimičuri mērci – recepti atradīsi te, ķiplokoto alioli mērci (recepti meklē šeit), vai atsvaidzinošo tzadziki mērci – recepte te.

Lai labi garšo!

Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē

Foto: Publicitātes foto

Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē

Foto: DELFI

Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.

Lasīt vairāk

Piparotie sinepju kebabi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Liellopa gaļas kebabs viegli pikantā marinādē. Grilē uz karstām oglēm vai cepeškrāsnī, grila režīmā. Pasniedz ar lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Šašliks burkā bez grila

Foto: Shutterstock

Neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausā 3 litru burkā. Recepte jau ilgāku laiku klejo interneta vidē dažādās blogeru lapās. Nolēmu, ka arī latviešu lasītājiem tā ir jāizmēģina. Vienā burkā varēs ielikt 4 - 5 iesmiņus.

Lasīt vairāk

Cūkas šašlika marināde īpaši sulīgam rezultātam

Foto: Shutterstock

Cūkas šašliks īpašā marinādē – īpaši sulīgam rezultātam. Laižam piknikā!

Lasīt vairāk

Vistu šķiņķu šašliks klasiskā etiķa marinādē

Foto: DELFI

Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika. Tā ir garša, ko daudzi cenšas "reanimēt", mēģinot eksperimentālā ceļā piemeklēt pareizās sastāvdaļu proporcijas. "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!" dalībnieks Mārtiņš iesaka no vecākiem aizgūto, pārbaudīto marinādes recepti papildināt ar karija pulveri un sauso dārzeņu maisījumu.

Lasīt vairāk

Vistas filejas šašliks karija marinādē

Foto: DELFI

Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.

Lasīt vairāk

Gardais jēra gaļas šašliks

Foto: Shutterstock

Jēra gaļas šašliks – lai izdevies pikniks!

Lasīt vairāk

Tītara gaļas iesmiņi ar zemesriekstu sviesta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi tītara filejas iesmiņi, kas marinēti saldajā čili mērcē un zemesriekstu sviestā. Lieliska uzkoda ballītei vai labs papildinājums vakariņu salātiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks majonēzē ar sinepēm un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Kreftīgi marinēts cūkgaļas šašliks majonēzē ar sinepēm un ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!