Foto: Shutterstock

Uztura speciālisti iesaka vistas gaļu gan svara zaudēšanai, gan ķermeņa formas uzturēšanai, jo, pateicoties lielajam olbaltumvielu daudzumam un mazajam tauku saturam, vistas gaļa ir vērtīgs produkts visas ģimenes uzturā. Tieši filejas ir visliesākie vistas gaļas gabaliņi, bet tai pat laikā arī visgrūtāk pagatavojamie. Rīkojoties neprasmīgi, filejas maigā gaļa rezultātā būs sausa, šķiedraina, grūti sakošļājama un vēl grūtāk norijama, vairāk atgādinot zābaka pazoli, nekā veselīgu ēdienu. Mēs tev atklāsim, kā tad rīkoties, lai izvairītos no veselīga dzīvesveida piekritēju biežāk pieļautajām kļūdām, un iemācīsim, kā filejas pagatavot, lai tās būtu gardas, nepārspējami sulīgas, bet nekaitētu tavai figūrai.

Pats svarīgākais nosacījums, lai ēdiens izdotos garšīgs, protams, ir produktu kvalitāte un svaigums. Vistas gaļai ir salīdzinoši īss realizācijas laiks, tādēļ, pērkot gaļu, uzmanīgi pārbaudi produkta derīguma termiņu. Uz iepakota produkta ir redzams konkrēts, paša ražotāja noteikts izlietošanas termiņš. Savukārt pērkot vistas gaļu "uz svara", obligāti pajautā pārdevējam, kāds ir gaļas derīguma termiņš un, protams, rūpīgi novērtē gaļas izskatu un smaržu. Citus noderīgus padomus, kas palīdzēs, izvēloties vistas filejas, neiekrist tirgotāju veikli izliktajās lamatās, atradīsi šajā padomrakstā.

Kad filejas pārnestas mājās, noskalotas un nosausinātas, rodas jautājums, kā tās gatavot? Par laimi, pārskatot "Tasty" krājumus, uzgājām veselu virkni noderīgu padomu, kas attiecināmi tieši uz vistas fileju gatavošanu.

Visbiežāk, protams, vistas filejas tiek izmantotas kārdinošu karbonāžu – gan pildītu, gan dažādiem labumiem papildinātu – gatavošanai. No filejām var pagatvot arī nepārspējami sulīgas un varen gardas Požarska kotletes vai Kijevas kotletes, bet, ja vēlies iegūt slaidākas auguma aprises, tad šīs receptes labāk izslēdz no savas ēdienkartes, jo, lai arī tās ir nepārprotami garšīgas, tomēr satur pārmēru lielu kaloriju daudzumu.

Foto: Shutterstock

Labā ziņa ir tāda, ka ir lērums veidu, kā vistas fileju pagatavot, lai tā būtu ne vien veselīga, bet arī tiešām sulīga un garšām bagāta. Vienkāršākais un arī ātrākais veids, kā to izdarīt, ir pareiza vistas fileju novārīšana, izmantojot mūsu ieteikto, praksē pārbaudīto metodi, ko atradīsi te.

Vari uzlabot vārītas vistas garšu, pirms vārīšanas filejas plāni izklapējot, piepildot ar, piemēram, burkānu gabaliņiem, paprikas stienīšiem, spinātiem vai garšaugiem, sarullējot un notinot ar diegu vai aizpraužot malas ar koka irbulīšiem. Šādi pagatvaotas ruletītes būs arī gana dekoratīvas, lai tās, sagrieztas šķēlēs, celtu svētku galdā.

Ja tev ir nedaudz vairāk laika, tad lielisks veids, kā mīkstināt vistas filejas un piešķirt tām dažādas garšas nianses, ir dažādas marinādes. Mēs atlasījām piecas, kas, mūsprāt, vislabāk izcels vistas fileju maigo garšu. Receptes marinādēm meklē šeit.

Marinētas vistas filejas vari gan cept iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, uzliekot tās uz cepamā papīra vai ietinot folijā, lai nevajadzētu izmantot liekas taukvielas, bet gana veselīgs veids, kā marinētām vistas filejām piešķirt vēl labāku garšu, ir grilēšana, tādēļ vari filejas sagriezt mazākos gabaliņos un izmantot sulīga šašlika pagatavošanai, ko baudīt ar dažādiem svaigajiem salātiem.

Ja vēlies, lai šašliks ir pēc iespējas liesāks un satur mazāk kaloriju, marinādei izmanto tādus produktus kā dažāda veida citrusaugļi, ķiploki, ābolu vai granātābolu sula, sīpoli, ķiploki, kapāti garšaugi, paniņas, airāns vai gāzēts minerālūdens. Marināde būs vēl veselīgākā, ja tai nepievienosi sāli – labāk pārkaisi ar šķipsniņu sāls jau izceptu vistas fileju šašliku, jo šādi tas būs dauz sulīgāks. Šeit atradīsi citus padomus un vistas filejas šašlika receptes. Vistas filejas vari izmantot arī, lai no tām pagatavotu gan gardus salātus svētku galdam, gan maigu, liesu buljonzupu, kas palīdzēs atkopties pēc ieilgušām brīvdienām un branga svētku mielasta.

Lai labi garšo!

Pieci padomi, kā iegādāties viskvalitatīvāko un svaigāko vistas gaļu

Foto: Shutterstock

Vistas gaļa ir viens no iecienītākajiem latviešu produktiem. Tomēr, lai vakariņas pie ģimenes galda būtu patiešām gardas, ir jāprot izvēlēties kvalitatīvu un svaigu gaļu.

Lasīt vairāk

Garšām bagātīga vārīta vista: kā tādu pagatavot

Foto: Shutterstock

Vistas gaļa ir viena no labākajām izvēlēm tiem, kas vēlas gatavot veselīgas maltītes. Lai parūpētos par to, ka maltīte ir īpaši diētiska, vistas fileju iesaka vārīt, nevis cept. Taču vārīta vistas fileja mēdz būt garšas ziņā pliekana. Kā panākt, lai vārīta vista būtu krietni gardāka un garšām bagātīga?

Lasīt vairāk

Vienkāršs veids, kā izvārīt nepārspējami sulīgu vistas fileju

Foto: Shutterstock

Tiem, kuru apņemšanās jaunajā gadā ir uzlabot fizisko formu vai uzvarēt cīņā ar liekajiem kilogramiem, noteikti nāksies sadraudzēties ar lieso un olbaltumvielām bagāto vistas gaļu, jo īpaši ar tvaicētu vai vārītu vistas fileju. Daudzi nepamatoti uzskata vārītu fileju par sausu un nebaudāmu, bet mēs vēlamies lauzt šo mītu, pierādot, kā šo vērtīgo gaļas gabalu var izvārīt tā, lai tas būtu nepārspējami sulīgs un gards.

Lasīt vairāk

Lai fileja nebūtu sausa - piecas marinādes garšīgai un aromātiskai vistiņai

Foto: Shutterstock

Vistas fileja ir viens no tiem brīnumēdieniem, kurš ir gatavs dažās minūtēs. Turklāt, ja to sagriež nelielos gabaliņos vai izklapē plakanu, tā būs gatava, līdzko gaļa no ārpuses viegli karamelizējas. Tiesa, vistas fileja ir arī viens no tiem elementiem, kas nereti šķiet sauss un bezgaršīgs, tādēļ, lai dažādotu filejas garšu, piedāvājam piecas gardas marinādes. Tās, protams, noderēs arī citiem vistas gaļas gabaliem (stilbiem, spārniem), tos vajadzētu grilēt vai cept cepeškrāsnī apmēram 45 minūtes.

Lasīt vairāk

Pieci noderīgi padomi, lai grilētā vista izdotos perfekti

Foto: Shutterstock

Grilēšana ir vasaras sezonas neatņemama sastāvdaļa – uz nebēdu svaigā gaisā gatavojam šašliku, steikus, desiņas un visdažādāko lopiņu gaļu. Pateicīga un lēta izvēle ir vistas gaļa, jo tās sagatavošana un iemarinēšana neprasa daudz pūļu.

Lasīt vairāk

Nedēļas nogales viesību galdam: 19 vistas gaļas salātu receptes

Foto: Shutterstock

Ja šajā nedēļas nogalē paredzēts klāt kaut nelielu viesību galdu un ciemos aicināt draugus, tad vērts padomāt – ko garšīgu un interesantu tiem pagatavot. Viena no lietām, ar ko izpatikt ēdāju pulciņam, ir gardi salāti, kas garšotu visiem. Lai lieki nebūtu jālauza galva, izvēlējāmies 19 vistas salātu receptes no "Tasty" krājumiem!

Lasīt vairāk

Kad laikapstākļi nelutina: kā izcept šašliku bez grila – trīslitru burkā

Foto: Shutterstock

Ieskatoties kalendārā, ir skaidrs, ka šašlika sezona jau ir klāt, bet, paraugoties pa logu, ir skaidrs – šodien drebināties, cenšoties iekurināt grilu, nebūs tā labākā doma. Tad nu neatliek nekas cits kā vien būt radošiem un meklēt alternatīvas šašlika gatavošanas metodes. Izrādās, ka neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausās trīslitru burkās.

Lasīt vairāk

Maigs un sulīgs vistas šašliks: 17 receptes izcilam rezultātam

Foto: Shutterstock

Viens no populārākajiem uz grila gatavotiem ēdieniem ir vistas gaļas šašliks. Kādēļ tas tā? Jo vistas gaļa ir figūrai draudzīga, salīdzinoši lēta un ļoti ātri pagatavojama. Vēl viena no šīs gaļas priekšrocībām ir tā, ka to nav iepriekš stundām ilgi jāmarinē. Prasmīgi pagatavots vistas šašliks ir maigs un ļoti sulīgs, tādēļ būs lieliska izvēle maltītei, kurā piedalās arī mazie gardēži.

Lasīt vairāk

Vakariņas tievētājiem: kā cepeškrāsnī pagatavot sulīgas vistas filejas bez liekām taukvielām

Foto: Shutterstock

Tā kā ikdienas virtuves gaitās viens no iecienītākajiem un slaidajai līnijai draudzīgākajiem produktiem ir tieši vistas gaļa, tad nemitīgi meklējam veidus, kā to pagatavot izcili gardu. Lūk, vienkāršs triks, kā bez liekām taukvielām un liekām pūlēm pagatavot izteikti sulīgas un aromātiskas vistas filejas cepeškrāsnī!

Lasīt vairāk

13 vistas buljonzupas, kas palīdzēs atgūties pēc brangā svētku mielasta

Foto: Shutterstock

Dzidrā vistas buljonzupa atpūtinās kuņģi pēc cepešu, rasola, pīrāgu un citu sātīgu, kalorijām bagātu svētku labumu baudīšanas. Piedāvājam 13 versijas par vistas buljonzupu, lai katrs varētu izvēlēties un pagatavot savai gaumei tīkamāko.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!