Nav jau liela skāde, ja pūdercukuru vajag kāda našķa pagatavošanai, kur nekas slikts nenotiks, ja cukura graudiņi būs lielāki, taču virtuļu, žagariņu un kūku pārkaisīšanai ar to līdzēts nebūs, turklāt ir receptes, kur nepieciešams tieši pūdercukurs arī mīklas gatavošanā. Kādu reizi šāda situācija pagadījās arī man, taču, aplūkojot virtuves palīgierīču sastāvu, nolēmu izmēģināt blendera piemērotību šim darbam, un rezultāts patīkami pārsteidza.
Šajā gadījumā pūdercukura iegūšanai derēs krūzes blenderis vai mazais rokas blenderis, kas smalcināšanas laikā ir noslēgtā traukā, pretējā gadījumā cukura putekļi izkaisīsies pa visu virtuvi.
Blenderī ieber nelielu daudzumu cukura (jo vairāk bērsi, jo grūtāk tam būs sasmalcināt visu daudzumu) un ļauj ierīcei sasmalcināt cukuru. Iespējams, kāda blenderis tam prasīs vairāk laika, atkarībā no asmeņa un jaudas. Taču jābūt pacietīgam, jo pavisam drīz iegūsi vajadzīgo.
Ieteikums gan ir uzmanīgi noņemt vāku blenderim vai traukam, jo pūdercukurs strauji ''kāps'' ārā pār malām, tāpēc vislabāk kādu brīdi nogaidīt pēc cukura smalcināšanas.
Iegūto pūdercukuru izmanto, kā vajadzīgs – ieber sietiņā un kaisi pār gatavajiem našķiem vai pievieno vajadzīgajām sastāvdaļām.
Konditorejas klasika – vēja kūkas ar biezpiena krēmu
Dažreiz nav nemaz jāmeklē tālu un jāpievēršas moderniem eksperimentiem, lai izbaudītu ko dievīgi gardu. Pašgatavotas vēja kūkas izkonkurēs jebkuru konditorejas meistarstiķi.
Ātrie biezpiena rausīši
Biezpiena rauši ir Jāņu laika etnogrāfiskais saldais ēdiens, kas pieminēts par latvju dainās, tomēr mūsdienās tie nepelnīti aizmirsti. Steidzīgajiem mūsdienu līgotājiem ''Elvi'' piedāvā ātru un viegli pagatavojamu biezpiena rausīšu recepti – šī deserta pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr pats ēdiens noteikti iepriecinās Jāņu bērnus un ātri vien pazudīs kārajās mutēs.
Gaisīgie rabarberu maršmelovi
Rabarberi pelnījuši sezonas laikā tikt izmantoti ne vien ātro kūku receptēs, bet arī kādā radošākā eksperimentā, piemēram, gaisīgos maršmelovos.
Bezē rulete ar laima krēmu
Salda olbaltumu biskvīta gaisīgā rulete ar skābenu laima putukrējuma pildījumu. Mutē izkusīs katrs gabaliņš, jo īpaši, ja baudīts kopā ar gardu tējas vai kafijas tasi.
Kraukšķīgie 'Žagariņi'
Mutē kūstoši un kraukšķīgi cepumi – tradicionālie "Žagariņi". Pārkaisīti ar pūdercukuru būs īpaši gardi.
Fiksās ābolmaizītes franču gaumē
Frančiem ir lieliska tradīcija brokastīs un launagā mieloties ar tostiem jeb tostermaizītēm, kas pasniegtas ar pārkaisītu pūdercukuru vai vēl kādiem labumiem, piemēram, kā šajā gadījumā ar āboliem un kanēli. Vienkārši un ļoti garšīgi.
Mīkstie lavandu zefīri
Mājās gatavoti mīkstie zefīri ar lavandu smaržu un garšu. Ja glīti tos sasaiņo, zefīri būs lieliska dāvana svētkos.
Mazās ķiršu un mandeļu kūciņas
Nekas tā neiepriecinās garšas kārpiņas vasarā, kā sezonas ogu gardumi. Tāpēc ir vērts pagatavot šīs smilšu mīklas mazās kūciņas, kas pildītas ar ķiršiem, mandeļu miltiem un mandeļu skaidiņām. Baudi siltas kopā ar kādu krūzi piena.
Video: klasiskās beļģu vafeles
Brīvdienās un svētkos varam atļauties našķēties vairāk, un šādām reizēm lieliski piestāvēs klasiskās beļģu vafeles, kas savu izcilo garšu vēl jo vairāk pierādīs kombinācijā ar saldējuma bumbu, vaniļas mērci un svaigām ogām. Nesakiet, ka nebrīdinājām - papildporcija garantēta!
Ātrā skābā krējuma-citronu kūka
Viesošanās reizēs nav nekā labāka par saimnieka ceptu kūku, un arī Inga Kalniņa, pie kuras viesojās portāls TavaMāja.lv, izbaudīja saimnieces labestību un kulinārās prasmes. Inga dalās ar recepti, kas palutinās garšu kārpiņas ar saldi skābu kūciņu, neprasot daudz laika pavadīt pie plīts.
Mandeļu miltu un olīveļļas kūka
Gaisīga un garda kūka, kurā nav ne kripatiņas parasto miltu. No mandeļu miltiem un olām gatavotais biskvīts būs maigs, un to varēs baudīt arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.
Biezpiena bumbiņas gluži kā bērnībā
Ņemam biezpienu, olas, mazliet cukura un pamats gardu biezpiena bumbiņu jeb pončiku mīklai gatavs. Saldais bērnības gardums būs lielisks našķis, kuru pagatavot it nemaz nav sarežģīti.
Virtuļi ar kanēli un pūdercukuru
Silti, smaržīgi un, ak, cik kārdinoši – mājās gatavoti virtuļi. No rauga mīklas pagatavotos gardumus pēc novārīšanas eļļā pārkaisa ar pūdercukura un kanēļa maisījumu. Pasniedz, kamēr vēl silti, tad tie garšos debešķīgi.
Gardie vaniļas mēnestiņi ar pūdercukuru
Vaniļas mēnestiņi ir tradicionāls austriešu Ziemassvētku kārums, bet tos, protams, var cept visu gadu un baudīt ar tēju un kafiju jebkurā gadalaikā.