Lai arī nosaukumu esam vienkāršojuši par šokolādes glazūru, pareizāk to būtu dēvēt par ''ganache'', kas izklausās gana smalki, lai atmestu ar roku gatavošanai, taču velti tā domāt. Šķietami sarežģīti pagatavojamā glazūra patiesībā ietver vien divas sastāvdaļas, un tās ir: šokolāde un saldais krējums. Pats būtiskākais ir pareiza proporcija un glazūras pagatavošana. Pēc tam svarīgi atrast īsto brīdi glazūras uzliešanai, lai konsistence būtu tā īstā.
Šokolāde jau ir gana sātīga un salda. Prātosi, kāpēc gan vajadzētu vēl pievienot saldo krējumu? Bez tā glazūra gluži vienkārši būs cieta, jebkuru konditorejas izstrādājumu būs grūti sagriezt, turklāt pēc sastingšanas glazūra izskatīsies norasojusi un matēta. Ja vēlies spīdīgu, mīkstu glazūru, jāķeras vien pie lietas un jāgatavo izsmalcinātais ''ganache''.
Šokolādes glazūrai nepieciešams:
- 100 g tumšā šokolāde
- 150 ml saldais krējums
No šī daudzuma pietiks glazūra vienai aptuveni 24 cm diametrā lielai kūka, taču, ja glazūru vajag vairāk, gatavo dubultporciju.
Pagatavošana
Svarīgi, lai šokolāde būtu kvalitatīva un tiešām tumšā šokolāde, pretējā gadījumā glazūra var sanākt graudaina un matēta pēc sacietēšanas. Visdrošāk būtu izmantot konditorejas šokolādi, kas paredzēta kausēšanai, un tā parasti nopērkama čipsos vai šokolādes lāsītēs, kas arī atvieglos gatavošanu – nebūs jālauž gabaliņi.
Šokolādi liek bļodiņā, bet saldo krējumu lej tīrā, sausā katliņā un uz ļoti mazas liesmas silda līdz pirmajiem burbulīšiem. Nevajadzētu saldo krējumu pārvārīt, citādi tam izveidosies plēve virskārtā. Uzsildīto saldo krējumu lej klāt salauztajai šokolādei un atstāj neskartu. Tikai pēc dažām minūtēm, kad redzams, ka šokolāde jau pati sākusi nedaudz kust, var sākt ļoti lēnām to apmaisīt ar karoti. No sākuma šķitīs, ka saldais krējums ir par daudz, taču, pamaisot kādu laiku, šokolāde kārtīgi izkusīs, sajauksies ar krējumu un izveidosies viendabīga glazūra. Tiesa, glazūra vēl uzreiz nav gatava dekorēšanai, jo tā vēl ir pārāk šķidra un līstoša. Kādu brīdi (10-15 minūtes) ļauj tai padzist istabas temperatūrā, lai tā kļūst tumīgāka.
Iesaku glazūru gatavot tieši šādā secībā, uzsildot saldo krējumu un tad aplejot ar to šokolādi, jo tad nepastāv iespēja šokolādi pārkausēt un piededzināt. Pat ja kausēsi to ūdens peldē, var gadīties, ka pēc tam, atšķaidot ar saldo krējumu, tā saies ziedos un atšķirīgo temperatūru dēļ neizdosies tik viendabīga.
Pagatavotā šokolādes glazūra ir pateicīga gan liešanai un kūkas, gan pildīšanai konditorejas maisos, lai pēc tam to izspiestu vēlamajā daudzumā, piemēram, uz kēksiņiem, gar pašu kūkas malu u.tml. Eklēru glazēšanai šokolādi atstāj bļodiņā un eklērus vienkārši tajā iemērcē. Visai labi šī šokolādes glazūra der arī pankūku dekorēšanai, Pavlovu, kēksiņu, cepumu un visdažādāko kūku glazēšanai. Pat ja glazūra paliek pāri, glabā to ledusskapī. Pēc tam, ūdens peldē izkausēta, tā atkal derēs glazēšanai un dekorēšanai.
Šokolādes eklēri
Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!
Banānu un šokolādes mafini
Banānu un šokolādes mafini ar kārdinošu šokolādes glazūru.
Divkrāsu kēkss ar šokolādes krēmu
Ne vienam vien bērnības garša asociējas ar gaisīgu, šokolādīgu kēksu, tad nu laiks atsvaidzināt atmiņu un pagatavot šādu kārumu. Šoreiz neparastākā versijā – sajaucot kopā divas mīklas, veidosies marmora veida raksts.
Elementāra ruma siera kūka, kas izdosies pat iesācējiem
Ja gadījies tā, ka vakarā pirms dzimšanas dienas vai citiem svētkiem māc liels nogurums, bet zini, ka nākamajā dienā kolēģi gaidīs cienastu, labs variants ir ātrā siera kūka. Nepieciešams tikai saņemties aiziet līdz veikalam, nākamajā rītā pamosties stundu agrāk kā ierasts, un cerēt, ka želatīns nepievils, raksta receptes autore Kristīne.
Grēcīgi gardā 'Snickers' kūka
Šokolādes biskvīts salikumā ar riekstu krēmu, putukrējumu un zemesriekstiem atgādinās visu mīlēto šokolādes batoniņu.
Šokolādīga šokolādes torte
Šokolādīga šokolādes torte – brīnišķīgi salda un sulīga.
'Cielaviņas' vainags ar šokolādes krēmu
Nereti "Cielaviņas" tipa kūkas grūti sagriezt, tāpēc piedāvājam olbaltumu izcept vainaga formā, tad nogriezt katram gabaliņu itin nemaz nebūt grūti. Ja esi šokolādes cienītājs un dievini bezē un lazdu riekstus, šī kūka, kas to apvieno, palutinās lielākos saldummīļus.
Bostonas krēma kūciņas
Burvīgas, viena kumosa biskvīta mīklas kūciņas, pildītas ar olu krēmu un glazētas ar tumšo šokolādi. Šo kūciņu cepšana ir darbietilpīga, bet tās ir tā vērtas, lai piepūlētos un īpašos gadījumos izceptu šos ļoti glītos kārumus.
Kārdinošā šokolādes kūka ar piparmētrām
Izteikti smaržīgs kakao un piparmētru biskvīts, pat veseli divi, kam virsū ziesta ar piparmētrām piesūcināta šokolāde. Tik grēcīgi gardam un izskatīgam šokolādes gabaliņam pretoties grūti. Un ak, cik gardi! Turklāt pagatavošana ir itin viegla, jo nepieciešamo sastāvdaļu klāstā nav nekā sveša.
Trīskāršā šokolādes kūka
Baltā, piena un tumšā šokolāde vienā kūkā? Dietologi par šādu kaloriju bumbu saķertu galvu, bet mēs zinām, ka sevi vajag palutināt ar kārtīgu devu šokolādes, jo tā taču izraisa prieku. Šī trīskāršā, ārkārtīgi gardā šokolādes kūka mazai laimes sajūtai būs tieši laikā.