Tieši marināde ir "slepenais ierocis", kas jebkura veida gaļai piešķir sulīgumu un aromātu. Prasmīgi pagatavota marināde padara šķiedras maigākas un nenomāc gaļas garšu, bet, gluži pretēji, izceļ to. Marinētu gaļu būs jācep īsāku brīdi, un tu varēsi ieekonomēt savu dārgo laiku, jo arī marinādes gatavošana nebūt nav laikietilpīgs vai sarežģīts process. To pierāda arī šīs sešas marinādes receptes, ko iesaka kulinārijas portāla "Kitchenmag" speciālisti.
Kefīra marināde sulīgam cūkgaļas cepetim
Šī marināde būs īpaši piemērota cūkgaļai. Ir zināms, ka cūkgaļa cepšanas procesa laikā bieži vien mēdz zaudēt sulīgumu. Ja sauss un nepievilcīgi pelēks cepetis nav tas rezultāts, ko vēlies sasniegt, tad iepriekš noturi cūkgaļu kefīra marinādē, kuras pagatavošanai tev būs vajadzīgas šādas sastāvdaļas:
- 1 sīpols;
- 3 ķiploka daiviņas;
- Glāze kefīra;
- 1 lauru lapa;
- 1 TK sāls;
- Svaigi malti melnie pipari pēc garšas.
Cepetim izmanto 1-1,5 kg cūkgaļas pleca daļas vai šķiņķa.
Gaļas gabalu noskalo, nosausina ar papīra dvieli, ieberzē ar sāli, pipariem un noliec malā uz kādu pusstundu. Ja vēlas, var pievienot arī dažādu garšvielu maisījumus vai garšaugus pēc saviem ieskatiem. Īpaši labi cūkgaļai piestāvēs kapāts rozmarīns vai timiāns.
Sīpolu nomizo, sarīvē uz rupjās rīves, pievieno kefīram. Ķiplokus nomizo, izspiež caur spiedi, pievieno kefīram un iemaisa. Lauru lapu liek bļodā pie gaļas (vari lauru lapu aizstāt ar šķipsnu lauru lapu pulvera, bet tādā gadījumā tas jāierīvē gaļā), pārlej visu ar kefīra marinādi un dāsni iemasē ar to gaļas gabalu. Pārklāj trauku ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
Pirms cepšanas izņem gaļu no ledusskapja un ļauj tai sasniegt istabas temperatūru.
Lasi tālāk un uzzini, kā pagatavot marinādes, kas izcels liellopa, vistas un jēra gaļas garšu.
Bazilika marināde cūkgaļai
Bazilikam piemīt īpaši izteikta garša un reibinošs aromāts, kas lieliski piestāv cūkgaļai, tādēļ bazilika marināde noteikti ir izmēģināšanas vērta. Lai to pagatavotu, tev būs nepieciešamas šādas sastavdaļas:
- Bunte bazilika;
- Neliela bunte pētersīļu;
- 1 sīpols;
- 3 ķiploka daiviņas;
- 3 ĒK eļļas;
- 1 TK sāls;
- 1/2 TK cukura;
- Svaigi malti melnie pipari pēc garšas.
Aptuveni 1 kg cūkgaļas filejas sagriež 3 cm biezās sķēlēs.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina līdz viendabīgai konistencei. Gaļu liek bļodā, pārlej ar marinādi. Marinādi iemasē gaļā. Pārklāj trauku ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
Pirms cepšanas izņem gaļu no ledusskapja un ļauj tai sasniegt istabas temperatūru.
Terijaki marināde liellopa gaļai
Terijaki mērce piestāv ne tikai zivīm un jūras veltēm, bet arī lieliski sadar ar lielllopa gaļu, padarot to neticami maigu un sulīgu. Lai pagatavotu terijaki marinādi, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 120 ml liellopa buljona;
- 90 ml terijaki mērces;
- 1 ĒK saldās čili mērces;
- 4 ĒK eļļas;
- 3 daiviņas ķiploka.
Marinādes daudzums paredzēts aptuveni uz 1 kg gaļas. Gaļu var atstāt gan vienā gabalā, gan sagriezt šķēlēs vai sev tīkama lieluma un formas gabalos. Ķiplokus nomizo, izspiež caur spiedi. Visas marinādes sastāvdaļas samaisa, pārlej gaļu ar marinādi. Marinādi iemasē gaļā. Pārklāj trauku ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz 8 stundām vai pat uz visu nakti.
Pirms cepšanas izņem gaļu no ledusskapja un ļauj tai sasniegt istabas temperatūru.
Sinepju un medus marināde vistas gaļai
Sinepes un medus ir klasiska garšu kombinācija, ar ko nav iespējams nošaut greizi. Īpaši labi šī marināde papildinās vistas gaļu. Lai pagatavotu sinepju-medus marinādi, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 2 ĒK olīveļļas;
- 5 ĒK sojas mērces;
- 1 ĒK medus;
- 2 ĒK rīsu etiķa vai citrona sulas;
- 1 ĒK sinepju;
- 4 ķiploka daiviņas.
Šo marinādi vari izmantot gan vistas cepeša, gan stilbiņu, fileju un citu daļu marinēšanai, kā arī pīles un tītara gaļai.
Ķiplokus nomizo, izspiež caur spiedi. Visas marinādes sastāvdaļas samaisa, pārlej gaļu ar marinādi. Marinādi iemasē gaļā. Jau pēc 30-40 minūtēm gaļa būs gatava cepšanai.
Pirms cepšanas izņem gaļu no ledusskapja un ļauj tai sasniegt istabas temperatūru.
Jogurta marināde ar ingveru un piparmētrām jēra gaļai
Pikantais ingvers un piparmētru aromāts lieliski "atdzīvina" maigi krēmīgo bezpiedevu jogurta garšu. Šī garšu kombinācija noteikti liks tev iemīlēt jēra gaļas ēdienus. Lai pagatavotu jogurta–ingvera marinādi ar piparmētrām, tev būs nepieciešami šādi produkti:
- 1 citrons;
- 2-3 cm ingvera saknes;
- 250 ml bezpiedevu jogurta;
- sauja svaigu piparmētru lapiņu (var izmantot arī kaltētas);
- 2 ķiploka daiviņas;
- 2 TK sāls;
- 1 TK paprikas pulvera;
- 1 TK cukura;
- Svaigi malti melnie pipari pēc garšas;
- 1 kg jēra ribiņu.
Ingveru nomizo, sarīvē uz smalkās rīves. Citronam uz smalkās rīves norīvē miziņu, izspiež sulu. Ķiplokus nomizo, izspiež caur spiedi. Piparmētras ļoti smalki sakapā. Visas marinādes sastāvdaļas samaisa, pārlej gaļu ar marinādi. Marinādi iemasē ribiņās. Pārklāj trauku ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz 3 stundām, bet vēl labāk – uz visu nakti.
Pirms cepšanas izņem gaļu no ledusskapja un ļauj tai sasniegt istabas temperatūru.
Ugunīgā marināde jamaikiešu gaumē vistu stilbiņiem
Lai pagatavotu pikantu marinādi jamaikiešu gaumē vistas gaļai, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- Buntīte sīpolloku;
- 1/2 paprikas;
- 2 čili pipari vai čili pārslas;
- 2 TK smaržīgo piparu;
- pāris zariņi svaiga timiāna (var izmantot arī kaltētu);
- 1 TK kanēļa;
- 1 TK malta muskatrieksta;
- 1 ĒK cukura;
- 1,5 TK sāls;
- 2 ĒK eļļas;
- 50 ml baltvīna etiķa vai ābolu etiķa.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina līdz viendabīgai konsistencei. Šī marinādes daudzums pietiks vairākām gaļas cepšanas reizēm – pāri palikušo marinādi vari vismaz pāris nedēļas uzglabāt ledusskapī, ielejot to cieši aizskrūvējamā stikla burciņā.
Kad vistu stilbiņi pārlieti ar marinādi, iemasē marinādi tajos. Ļauj marinādei ievilkties 1-2 stundas istabas temperatūrā. Tad gaļa ir gatava cepšanai.
Lai labi garšo!