Ja vēlies suflē pasniegt viesiem, tad jau iepriekš sagatavo mīklu, nepievienojot tai olu baltumus. Kad viesi ieradušies, sakul baltumus, pabeidz jaukt mīklu, lej to formiņās un liec karstā cepeškrāsnī.
Gatavojot suflē neizmanto ļoti svaigas olas. Svaigās olās ir mazāk gaisa nekā, piemēram, vienu nedēļu vecās olās. Pirms kulšanas olas sasildi istabas temperatūrā, vismaz stundu.
Baltumus jāsakuļ stīvās, stingrās putās. Lai to paveiktu, kulšanai jāizvēlas ļoti tīrs trauks. Nav ieteicams tos kult plastmasas traukā, jo plastmasas traukiem ir tendence uz sienām saglabāt nelielas tauku paliekas, pat pēc rūpīgas mazgāšanas. Tādēļ izvēlies stikla vai metāla trauku. Baltumus mīklā iecilā uzmanīgi, cenšoties saglabāt to gaisīgumu.
Formiņas pēc sagatavošanas cepšanai liec ledusskapī, tad suflē pacelsies vienmērīgāk. Tās sagatavot var dažādi. Pirmkārt, formiņas jāizsmērē ar mīkstu sviestu, gar sienām ar otu vai pirkstiem to velkot vertikāli uz augšu. Sviesta vertikālās joslas palīdzēs suflē pacelties.
Ja iecerēts gatavot saldos suflē, pēc formiņu ieziešanas ar sviestu bagātīgi ieber tajās cukuru un, grozot rokās, viscaur izoderē formiņas ar cukura kristāliņiem. Lieko cukuru izber šķīvī. Sāļajiem suflē formiņas izkaisa ar nobriedušas maizes drupačām (ne ar rīvmaizi), ko vari iegūt, sarīvējot maizi uz rupjās rīves. Maizes drupačas kalpos kā "kāpnes", suflē mīklai ļaujot labāk pacelties augšup. Arī vēlāk maizes drupačas kavēs ēdiena pārlieku ātru saplakšanu.
Siera suflē parasti nepilda pilnas formiņas, tam atstāj brīvu pirksta platuma joslu. Saldos suflē pilda līdz pašai augšai, ar nazi nolīdzinot virsmu.
Pirms formiņu ielikšanas cepeškrāsnī tās viegli piesit pie galda, lai mīkla ieņem formu pilnībā, pēc tam ar pirkstu novelk gar mīklas maliņu, noslaukot formiņas augšmalu un it kā uzzīmējot seklu gredzenu ap suflē mīklu. Tas ļauj suflē vienmērīgāk pacelties.
Formiņas liek līdz 190 grādiem sakarsētā krāsnī un cep aptuveni 15-20 minūtes. Suflē ir gatavs, kad tas ir uzpūties un tā virspusi sedz zeltaina garoziņa, bet, sakratot formiņu, suflē trīc līdzīgi kā želeja, apliecinot, ka viducīti tevi gaida krēmīgs pārsteigums.
"Tasty" krājumos ir gan saldo, gan sāļo suflē receptes, gan arī izsmeļošas video un foto pamācības, lai tu kaprīzā deserta gatavošanu apgūtu soli pa solim, izvairoties no neveiksmes.
Lai labi garšo!
Apelsīnu un marmelādes suflē
Gaisīgs kā mākonis – apelsīnu suflē, kas papildināts ar apelsīnu marmelādi. Turklāt deserta forma būs pavisam neparasta, jo par trauciņiem izmantoti izgrebti apelsīni.
Lāceņu ievārījuma suflē
Neticami gaisīgais, smaržīgais un garšīgais suflē ir brīnišķīgs deserts īpašā vakarā. Lai arī suflē ir jāpasniedz uzreiz pēc izņemšanas no krāsns, to var sagatavot vismaz 3 stundas pirms cepšanas līdz solim, kad mīklai tiek piejaukti olu baltumi. Kad tuvojas brīdis galdā celt suflē, sakarsē krāsni, sakuļ olbaltumus, pabeidz sajaukt mīklu un cep desertu gatavu.
Fotorecepte: Gaisīgais citronu krēms jeb neceptais suflē
Izcili gaisīgs un atspirdzinošs deserts – citronu svaigais suflē būs ideāli piemērots saulainai dienai. To var ēst tāpat, ar kādu cepumu vai pasniegt gluži kā bērnībā, ar ogu ķīseli.
Klasiskais šokolādes suflē
Ikvienu svētku galdu izrotās šokolādes deserta suflē. Tas ir ļoti maigs un gaisīgs, to ir vieglāk izcept nekā pasniegt. Ēdājiem jābūt ļoti disciplinētiem un līdzko suflē ir galdā, tas ir jāēd, jo tam atdziestot, tas saplok.
Fotorecepte: Klasiskais siera suflē
Garda un smalka uzkoda īpašām vakariņām un nelielām viesībām.
Dzērveņu deserta suflē
Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.
Video: Nepieklājīgi kārdinošs šokolādes pudiņš
Šī deserta nosaukums izsaka visu, jo šis šokolādes pudiņš ir tieši tāds - gaisīgi krēmīgs, šokolādīgs un nepieklājīgi kārdinošs. Ja tev vēl ir kādas šaubas par to, vai vēlies to pagatavot, vienkārši noskaties video.
Greipfrūtu suflē
Šo suflē pasniedz kā desertu. Kā jau jebkuru suflē, to cep īsi pirms pasniegšanas. Šajā mirklī visa māja jauki smaržos un kārdinās ēdājus.
Gaisīgais siera suflē
Ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, visgrūtākais to pasniegt, pirms suflē ir ieslīdējis atpakaļ savā formiņā. Siera suflē ir jāpasniedz karsts, uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns.
Šokolādes suflē ar balzama liķiera 'Šarlote' vaniļas mērci
Suflē ir franču izcelsmes vārds, kura nozīme ir "uzpūsts uz augšu", kas pilnībā atbilst desertam, - tas eleganti paceļas virs trauciņa malām. Suflē ir neilgu laiku krāsnī cepts deserts, kas savu gaisīgumu iegūst, masā iejaucot saputotus olu baltumus. Svarīgi ir desertu nepārcept, lai tas iekšpusē saglabātos krēmīgs. Recepti sagatavojusi Baiba Muzikante, "Caramelle.lv.
Apelsīnu un konjaka suflē
Kārdinošs apelsīnu suflē ar nelielu odziņu – konjaku – lieliskam vakariņu noslēgumam. Konjaks piešķirs suflē izteiktu aromātu, turklāt rūgtenā garša katrā kumosā kontrastēs ar svaigo citrusaugli. Sasildīs ikvienu, jo jābauda uzreiz pēc pagatavošanas.