šokolādes suflē
Foto: Shutterstock
Suflē ir franču izcelsmes vārds, kura nozīme ir "uzpūsts uz augšu", kas pilnībā atbilst šim desertam, jo tas eleganti paceļas virs trauciņa malām, kļūstot gaisīgi krēmīgs un nepieklājīgi kārdinošs. Suflē savu gaisīgumu iegūst, pateicoties saputotiem olu baltumiem. To izcept nav grūti, grūtākais – panākt, lai suflē, izcelts no krāsns, nesaplok vienā acumirklī. Atdziestot līdz ar karstajiem tvaikiem izzūd suflē gaisīgums un maģiskais maigums, tādēļ šis kaprīzais deserts jāpasniedz un jābauda nekavējoties.

Ja vēlies suflē pasniegt viesiem, tad jau iepriekš sagatavo mīklu, nepievienojot tai olu baltumus. Kad viesi ieradušies, sakul baltumus, pabeidz jaukt mīklu, lej to formiņās un liec karstā cepeškrāsnī.

Gatavojot suflē neizmanto ļoti svaigas olas. Svaigās olās ir mazāk gaisa nekā, piemēram, vienu nedēļu vecās olās. Pirms kulšanas olas sasildi istabas temperatūrā, vismaz stundu.

Baltumus jāsakuļ stīvās, stingrās putās. Lai to paveiktu, kulšanai jāizvēlas ļoti tīrs trauks. Nav ieteicams tos kult plastmasas traukā, jo plastmasas traukiem ir tendence uz sienām saglabāt nelielas tauku paliekas, pat pēc rūpīgas mazgāšanas. Tādēļ izvēlies stikla vai metāla trauku. Baltumus mīklā iecilā uzmanīgi, cenšoties saglabāt to gaisīgumu.


Formiņas pēc sagatavošanas cepšanai liec ledusskapī, tad suflē pacelsies vienmērīgāk. Tās sagatavot var dažādi. Pirmkārt, formiņas jāizsmērē ar mīkstu sviestu, gar sienām ar otu vai pirkstiem to velkot vertikāli uz augšu. Sviesta vertikālās joslas palīdzēs suflē pacelties.

Ja iecerēts gatavot saldos suflē, pēc formiņu ieziešanas ar sviestu bagātīgi ieber tajās cukuru un, grozot rokās, viscaur izoderē formiņas ar cukura kristāliņiem. Lieko cukuru izber šķīvī. Sāļajiem suflē formiņas izkaisa ar nobriedušas maizes drupačām (ne ar rīvmaizi), ko vari iegūt, sarīvējot maizi uz rupjās rīves. Maizes drupačas kalpos kā "kāpnes", suflē mīklai ļaujot labāk pacelties augšup. Arī vēlāk maizes drupačas kavēs ēdiena pārlieku ātru saplakšanu.

Siera suflē parasti nepilda pilnas formiņas, tam atstāj brīvu pirksta platuma joslu. Saldos suflē pilda līdz pašai augšai, ar nazi nolīdzinot virsmu.

Pirms formiņu ielikšanas cepeškrāsnī tās viegli piesit pie galda, lai mīkla ieņem formu pilnībā, pēc tam ar pirkstu novelk gar mīklas maliņu, noslaukot formiņas augšmalu un it kā uzzīmējot seklu gredzenu ap suflē mīklu. Tas ļauj suflē vienmērīgāk pacelties.

Foto: Shutterstock

Formiņas liek līdz 190 grādiem sakarsētā krāsnī un cep aptuveni 15-20 minūtes. Suflē ir gatavs, kad tas ir uzpūties un tā virspusi sedz zeltaina garoziņa, bet, sakratot formiņu, suflē trīc līdzīgi kā želeja, apliecinot, ka viducīti tevi gaida krēmīgs pārsteigums.

"Tasty" krājumos ir gan saldo, gan sāļo suflē receptes, gan arī izsmeļošas video un foto pamācības, lai tu kaprīzā deserta gatavošanu apgūtu soli pa solim, izvairoties no neveiksmes.

Lai labi garšo!

Apelsīnu un marmelādes suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgs kā mākonis – apelsīnu suflē, kas papildināts ar apelsīnu marmelādi. Turklāt deserta forma būs pavisam neparasta, jo par trauciņiem izmantoti izgrebti apelsīni.

Lasīt vairāk

Lāceņu ievārījuma suflē

Foto: Shutterstock

Neticami gaisīgais, smaržīgais un garšīgais suflē ir brīnišķīgs deserts īpašā vakarā. Lai arī suflē ir jāpasniedz uzreiz pēc izņemšanas no krāsns, to var sagatavot vismaz 3 stundas pirms cepšanas līdz solim, kad mīklai tiek piejaukti olu baltumi. Kad tuvojas brīdis galdā celt suflē, sakarsē krāsni, sakuļ olbaltumus, pabeidz sajaukt mīklu un cep desertu gatavu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Gaisīgais citronu krēms jeb neceptais suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gaisīgs un atspirdzinošs deserts – citronu svaigais suflē būs ideāli piemērots saulainai dienai. To var ēst tāpat, ar kādu cepumu vai pasniegt gluži kā bērnībā, ar ogu ķīseli.

Lasīt vairāk

Klasiskais šokolādes suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ikvienu svētku galdu izrotās šokolādes deserta suflē. Tas ir ļoti maigs un gaisīgs, to ir vieglāk izcept nekā pasniegt. Ēdājiem jābūt ļoti disciplinētiem un līdzko suflē ir galdā, tas ir jāēd, jo tam atdziestot, tas saplok.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Klasiskais siera suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un smalka uzkoda īpašām vakariņām un nelielām viesībām.

Lasīt vairāk

Dzērveņu deserta suflē

Foto: Shutterstock

Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Video: Nepieklājīgi kārdinošs šokolādes pudiņš

Šī deserta nosaukums izsaka visu, jo šis šokolādes pudiņš ir tieši tāds - gaisīgi krēmīgs, šokolādīgs un nepieklājīgi kārdinošs. Ja tev vēl ir kādas šaubas par to, vai vēlies to pagatavot, vienkārši noskaties video.

Lasīt vairāk

Greipfrūtu suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šo suflē pasniedz kā desertu. Kā jau jebkuru suflē, to cep īsi pirms pasniegšanas. Šajā mirklī visa māja jauki smaržos un kārdinās ēdājus.

Lasīt vairāk

Gaisīgais siera suflē

Foto: Shutterstock

Ļoti garda, gaisīga un īpaša uzkoda. To izcept nav grūti, visgrūtākais to pasniegt, pirms suflē ir ieslīdējis atpakaļ savā formiņā. Siera suflē ir jāpasniedz karsts, uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Šokolādes suflē ar balzama liķiera 'Šarlote' vaniļas mērci

Suflē ir franču izcelsmes vārds, kura nozīme ir "uzpūsts uz augšu", kas pilnībā atbilst desertam, - tas eleganti paceļas virs trauciņa malām. Suflē ir neilgu laiku krāsnī cepts deserts, kas savu gaisīgumu iegūst, masā iejaucot saputotus olu baltumus. Svarīgi ir desertu nepārcept, lai tas iekšpusē saglabātos krēmīgs. Recepti sagatavojusi Baiba Muzikante, "Caramelle.lv.

Lasīt vairāk

Apelsīnu un konjaka suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinošs apelsīnu suflē ar nelielu odziņu – konjaku – lieliskam vakariņu noslēgumam. Konjaks piešķirs suflē izteiktu aromātu, turklāt rūgtenā garša katrā kumosā kontrastēs ar svaigo citrusaugli. Sasildīs ikvienu, jo jābauda uzreiz pēc pagatavošanas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!