speķis rupjmaize
Foto: Shutterstock
Mūsdienās speķis ir iecelts delikateses godā un ir pierādīts, ka tīrs, labi nosālīts speķītis nelielos daudzumos nāk par labu veselībai. Gaidot tuvojamies gada nogales svētkus, jau laikus vari izmēģināt spēkus speķa sālīšanā, vēl jo vairāk tāpēc, ka daudzi tradicionālo piparkūku vai konfekšu vietā ļoti labprāt saņemtu šādu oriģinālu, garšīgu un pašrocīgi gatavotu dāvanu.

Agrākos laikos speķis bija īstens nabaga ļaužu ēdiens, jo bija lēts un ilgi uzglabājams. Turklāt strādnieki, kas no agra rīta līdz pat vēlai naktij rāvās melnās miesās, lai nodrošinātu ģimeni ar iztiku, pēc pāris speķa šķēļu noēšanas novēroja jūtamu spēku pieplūdumu.

Daudzu latviešu iecienītā speķa labās īpašības atzīst arī pašmāju gastroenterologs Anatolijs Danilāns savā grāmatā (Inese Ziņģīte, Anatolijs Danilāns "Speķītim nav ne vainas jeb atziņas veselīgai dzīvei" Jumava, 2013) veltot šim latviešu kulta produktam ne mazums atzinīgu vārdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!