Kā jau tas bieži mēdz gadīties ar leģendārām receptēm, arī par Švarcvaldes tortes (Schwarzwälder Kirschtorte) rašanos un vēsturi klīst dažādi nostāsti. Populārākais no tiem vēsta, ka ķiršu tortes dzimtene nav vis Švarcvalde, bet gan Bonna, kur kafejnīcā "Arend" pirms vairāk kā 100 gadiem strādājis švābu pilsētiņā Ridlingenā dzimušais konditors Jozefs Kellers. Tiek uzskatīts, ka tieši šis kungs 1915. gadā radīja un ieviesa kafejnīcas piedāvājumā Švarcvaldes torti. Starp citu, apmeklējot Bonnu, joprojām var doties uz kafejnīcu, lai nobaudītu gabaliņu kūkas, vien ņemot vērā, ka tā mainījusi nosaukumu, no "Arend" pārtopot par "Agner", skaido "Deutsche Welle".
Vēlāk Kellers pārcēlies uz Bodenas ezera apkaimi un atvēris tur savu iestādījumu, kura piedāvājumā esošā treknā, kalorijām bagātā, bet ļoti gardā kūka ātri vien iemantojusi plašu popularitāti. No šī brīža tad arī sākās Švarcvaldes tortes popularitātes vilnis, pamazām iekarojot arvien jaunus piekritējus visā pasaulē. Viens no Kellera mācekļiem savulaik esot pamanījies saglabāt meistara ar roku pierakstīto recepti, un nu šī relikvija glabājoties kādā Švarcvaldes pilsētiņas Tribergas konditorejā.