Visbiežāk tā arī ir – gribas to, kā mājās nemaz nav. Taču, ja izmanto radošo fantāziju un ļaujas nelielai improvizācijai, var tapt kaut kas pavisam neparasts. Vai esi iedomājies cepeša pārpalikumus sacept omletē, pievienot sautējumam vai to pildīt burgeros?
Ja nav luste uz pamatēdienu gatavošanu, var izlīdzēties ar ātri pagatavojamām maltītēm, kas arī labi piesies dūšu. Piemēram, laiskajos vakaros cepetis visai labi noderēs kebabu vai burgeru meistarošanā – starp siltajām maizes rikām liec marinētus gurķīšus, štovētos kāpostus, saplucinātu cepeti, labi daudz mērces un maltīte gatava! Ja burgeri nav plānos, pamatīgām brokastīm vai pusdienām labi derēs sulīgi ceptā gaļa sendviču un lavaša pildījumam – kopā ar dārzeņiem, sieru un mērci salikums būs īpaši sulīgs. Vēl viens piedāvājums par maizīšu tēmu – sajauc gaļu kopā ar sieru, adžiku vai tomātu mērci, uzsmērē masu uz maizītēm un šauj cepeškrāsnī, lai pagatavojas sātīgas karstmaizes.
Vēl bez visiem šiem piedāvājumiem cepeša pārpalikumi būs ideāli piemēroti dažādām zupām – dzidriem buljoniem, gulašiem, soļankai, biešu zupai u.c. Arī dārzeņu krēmzupa būs sātīgāka, ja dekorēsi ar saplucinātu cepeti, kas iepriekš uz pannas nedaudz pasildīts. Tāpat arī dažādos sautējumos cepeša gabaliņi būs labs papildinājums.
Ja nekārojas arī zupa, pamatēdienos cepetis sevi attaisnos salātos – uz šķīvja liec salātlapas, papildini ar gaļu, siera šķēlēm, apelsīnu vai greipfrūtu šķēlītēm. Svaiguma devu salātos ļoti labi papildinās arī granātābola sēkliņas, bet pats cepetis labi garšos arī salikumā ar kraukšķīgajiem kāpostiem, svaigiem dārzeņiem, bumbieriem, zilo sieru un citiem labumiem, kas nu katram mājās ir pa rokai.
Palūkojot, kādus ieteikumus viena otrai raksta ''Cālis'' foruma dalībnieces, bez šiem padomiem vēl var aizņemties ideju cepeti pievienot plovam, picai, čuguntraukā sautēt ar dārzeņiem vai smalkos gabaliņos sakapāt un cepeštraukā ar kartupeļu biezeņa kārtu pagatavot sātīgu sacepumu.
Iedvesmojies un izmanto gudri pēcsvētku labumus!
Harčo ar liellopa gaļu
Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.
Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs
Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Buljons no vistas cepeša
Pavasarī, kad pārmaiņus uzspīd saule un uzpūš vējš, labsajūtai un ģimenes veselības stiprināšanai var vārīt vistas buljonu. Šoreiz piedāvājam recepti buljonam, kas vārīts no vistas cepeša. Šāds buljons ir īpaši gards un aromātisks. Buljona vārīšanai var izmantot arī vistas vai jebkura cita putna kaulus pēc cepeša apēšanas. Ja buljonu vāra no cepeša, tad daļu gaļas saglabā vēlākai pasniegšanai ar buljonu, jo pārējā gaļa pēc ilgajām vārīšanas stundām būs zaudējusi garšu un derēs tikai mīļam četrkājainim.
Saldskābmaizes burgers ar ievārījumu un skābētiem kāpostiem
Neskatoties uz to, ka latvieši ļoti iecienījuši burgerus, šo ēdienu esam pieraduši asociēt ar amerikāņu virtuvi. Lai piešķirtu burgeram latviskās tradīcijas, "Latvijas Pārtikas ražotājs" piedāvā patriotisku burgeru recepti no neierastām sastāvdaļām.
Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem
Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.
Zaļie salāti ar liellopu gaļas stērbelītēm un sēņu pastētes grauzdiņiem
Šos salātus visizdevīgāk gatavot nākamajā dienā pēc steika ballītes, izmantojot liellopa gaļas pārpalikumus. Lai gan gaļu var arī speciāli cept par godu šiem gardajiem salātiem, jo tos var pasniegt gan ar aukstu gaļu, gan siltu. Grauzdiņiem būs nepieciešama sēņu pastēte, kuras recepti var izlasīt šeit.
Jēra gaļas zupa ar turku zirņiem un svaigiem tomātiem
Jēra gaļas un turku zirņu savienojums ir labi pazīstams turku virtuvē. Biezajā un sātīgajā zupā turku zirņi izceļ jēra gaļas garšu. Medus šim ēdienam piešķir maigumu. Saldā piedeva zupu padara viegli saldskābu.
Soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām
Pikantu ēdienu cienītājiem – soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām.
Karstie liellopa filejas salāti ar grilētiem pipariem un sinepju mērci
Siltie salāti ar grilētu papriku un liellopa filejas steika šķēlītēm ir restorāna cienīga maltīte, ko var pagatavot mājās. Norādītie daudzumi paredzēti vienai porcijai.
Cepeša pēcsvētku tarte
Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.
Svaigu kāpostu zupa ar liellopa gaļu
Garda un sātīga svaigo kāpostu zupa ar liellopa gaļu. Īpaši labi garšos, pasniegta ar skābo krējumu un kapātiem lociņiem.
Strūdele ar jēra gaļu un saulē kaltētiem tomātiem
Jēra gaļas strūdele ar saulē kaltētiem tomātiem prasīs zināmas virtuves iemaņas, tomēr rezultāts ir ieguldīto pūļu vērts. Pagatavo īpašai svinību reizei un novērtē!